Hlavní obsah

Exsenátor Alexandr Novák nesmí ani po pěti letech z Česka. U soudu neuspěl

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Alexandr Novák během jednání soudu v dotační kauze ROP Severozápad.

Reklama

Pražský vrchní soud potvrdil, že podnikatel a bývalý senátor Alexandr Novák, který je nyní jedním z více než dvaceti obžalovaných v případu ROP Severozápad, nesmí vycestovat do zahraničí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hlavní aktér rozsáhlé dotační kauzy na severozápadě Čech podnikatel Alexandr Novák neuspěl u soudu, na který se obrátil, aby mu byl zrušen po téměř pěti letech zákaz vycestovat z České republiky.

Zákaz souvisí s Novákovým trestním stíháním v rozsáhlé kauze manipulací s evropskými dotacemi ROP Severozápad. Podnikatel byl obviněn na konci roku 2016 a nyní je s dalšími 26 lidmi jako obžalovaný před soudem.

Novák žádal zrušení zákazu vycestovat, ale odmítl ho jak ústecký krajský soud, tak pražský vrchní soud, jak zjistily Seznam Zprávy z justiční databáze.

„O stížnosti (Alexandra Nováka) bylo rozhodnuto senátem Vrchního soudu v Praze včera a rozhodnutí dosud nebylo doručeno stranám trestního řízení, pročež je zatím nemohu komentovat,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová.

Novákův advokát Tomáš Gřivna pro Seznam Zprávy uvedl, že nemá svolení svého klienta k případu cokoliv říkat.

Alexandr Novák má německé občanství a trvalé bydliště v Düsseldorfu, avšak kvůli obvinění ve zmíněné dotační kauze byl na Štědrý den v roce 2016 zadržen policií na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem.

Poté strávil deset měsíců v Německu ve vydávací vazbě. Do Česka byl vydán v říjnu 2017, když zaplatil kauci 15,8 milionu korun. Zákaz vycestování mu byl soudem uložen jako náhrada za vazbu.

+22

Dosud mohl Novák vycestovat do Německa jen na krátkou dobu a poté, co mu to schválil soud. Na plošné zrušení zákazu však stále čeká.

Kauzu, v níž čelí Novák obžalobě, začal soud projednávat už loni v říjnu. A po několika měsících ještě nevypovídali ani všichni obžalovaní. Novák ale svoji vinu odmítl.

Reklama

Doporučované