Hlavní obsah

Ústřední vojenskou nemocnici zasáhl rozsáhlý požár

Foto: Alice Šterbová, ČTK

Požár v areálu ÚVN.

Reklama

aktualizováno •

Jeden z pavilonů Ústřední vojenské nemocnice v Praze ráno zachvátily plameny, požár se již hasičům podařilo dostat pod kontrolu. Do rána ale zůstanou na místě. Evakuovány byly čtyři desítky lidí včetně pacientů z lůžkové části.

Článek

Rozsáhlý požár zasáhl budovu v areálu Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Oheň zničil podkroví a střechu levého křídla budovy pavilonu A na ploše 15 krát 30 metrů.

Během zásahu byl vyhlášen nejvyšší stupeň poplachu.

„Vypadá to, že máme plameny pod kontrolou. Hledáme skrytá ložiska,“ řekl po poledni mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. „Střecha a půdní prostor jsou z velké části zničeny. Soustředili jsme se hlavně na to, aby se požár nerozšířil na hlavní budovu. To se podařilo,“ dodal. „Byli jsme se s vyšetřovatelem podívat vevnitř. Vypadá to, že podkroví je zničeno a další patra jsou v pořádku.“

Kolem 12:45 hodinou hasiči uvedli, že požár je prakticky uhašen. Večer napsali, že průzkumy termokamerami byly negativní, ale na místě raději do rána zůstává družstvo hasičů s výškovou technikou.

Pražští hasiči na twitteru uvedli, že v plamenech byla střecha pavilonu A5, ve kterém je umístěna neurologie - částečně ambulantní a částečně lůžková část. Při likvidaci ohně museli používat výškovou techniku.

Podle nich se všechny lidi z budovy podařilo dostat ven, evakuována byla i lůžková část pavilonu, nikdo nebyl zraněn. Evakuovat bylo podle Kavky potřeba čtyřicet lidí. Zhruba po hodině se podařilo zastavit plamenné hoření.

Podle reportéra Seznam Zpráv nad areálem během zásahu kroužil také policejní vrtulník s termovizí.

Příčinu požáru zatím podle mluvčího hasičů nelze určit.

„V 9:27 jsme dostali tísňovou výzvu. Na místě máme velkokapacitní vozy. Nemáme žádné pacienty. Vše je pod kontrolou hasičského sboru a personálu ÚVN, který včas zachránil pacienty a předal je na jiná lůžková zařízení. Měli jsme štěstí. Nikdo nebyl zraněn,“ řekl ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch.

„Teď je UVN zavřená, naše posádka na vstupu třídí, pokud by sem došel po svých nějaký pacient. A zbytek sanitních vozů jak hlavního města Prahy, tak Středočeského kraje, je přesměrován do nejbližších nemocnic,“ dodal šéf záchranky.

Jakou oheň napáchal škodu, zatím není jasné. „Škody vám neřeknu. V oční klinice a ORL jsou bezesporu velmi drahá zařízení, ale v tuto chvíli nevíme, jestli jsou poškozená vodou. Pavilon je kompletně uzavřený a evakuovaný. Laboratorní provozy běží v nouzovém režimu. Jsou pozastavené energie a plyn,“ uvedla náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová.

Nemocnice patří armádě, vyšetřování si proto převezme vojenská policie a vojenský požární dozor.

Reklama

Doporučované