Hlavní obsah

Hledal servírku, dostal pokutu 20 tisíc. Běžná chyba, říká expertka

Foto: Shutterstock.com

Za diskriminaci mužů v nabídce práce vyměřil úřad majiteli restaurace pokutu 20 tisíc korun. Ilustrační foto.

Reklama

Přijmeme účtující servírku, stálo na A4, kterou Jan Dobiáš dal na okno své českobudějovické restaurace. Podle inspektorátu práce ale byl inzerát diskriminační vůči mužům. Došlo tak k porušení zákona o zaměstnanosti.

Článek

„Servírka řekla, že končí, tak jsem jí řekl: ‚Napiš ceduli, že přijmeme servírku‘,“ popisuje Dobiáš pro Seznam Zprávy případ, na který upozornila Česká televize.

Podnikatel vysvětluje, že na připomínky inspekce práce reagoval ihned - papír odstranil a na místě se ujistil, že je vše vyřešeno.

Po měsíci se mu podle jeho slov inspektorát ozval znovu, tentokrát s požadavkem na tisícikorunovou pokutu. Proti tomu se odvolal, další pokutu mu úřad zvýšil na 20 tisíc. I tu Dobiáš odmítá zaplatit a odvolává se ke Státnímu úřadu inspekce práce.

Expertka na pracovní právo Veronika Odrobinová ze společnosti Grant Thornton uvádí, že inzerování nabídky výhradně pro jedno pohlaví je častou chybou zaměstnavatelů. „Klasická věc, která se sankcionuje. Inspekce práce tohle opravdu prohlížejí a takové věci pravidelně stíhají,“ komentuje případ z jihu Čech.

To potvrzuje i mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač. Jen letos úřad evidoval na 150 podobných prohřešků, loni pak uložil 99 pokut za celkem 221 500 korun.

„Stát má být od toho, aby nám pomohl, ne aby nás šikanoval takovými blbostmi,“ míní Dobiáš. „Mně to je úplně jedno, kdo to bude dělat, hlavně když mu to půjde,“ dodává.

Generické maskulinum

„Toto je povolání, které je v tomto směru genderově opravdu neutrální, a tudíž by se mělo i neutrálně inzerovat,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy Odrobinová. „Jeřábník, jeřábnice,“ zmiňuje správnou formulaci v pracovních inzerátech.

Podle inspekce práce se diskriminace na základě pohlaví vyskytuje často třeba u pozic prodavaček, asistentek nebo uklízeček.

„Uveřejněné nabídky zaměstnání s diskriminačními znaky jsou spíše poptávkou konkrétní profese z hlediska zkušeností a zaměření dané profese (než prvotním záměrem zaměstnavatele diskriminovat určitou skupinu uchazečů o práci),“ sdělil mluvčí Kolibač v e-mailové odpovědi.

Zatímco použití ženského rodu není ve většině případů možné, inspekce práce připustila používání generického maskulina.

„Maskulinum se považuje za základní označení dané skupiny v případech osob vykonávajících určité zaměstnání, práci, profesi (například voják, pedagog atp.) nebo zastávajících politické funkce (i v Ústavě ČR jsou jmenovaní prezident, senátor, poslanec, ale též člověk a občan - všichni uvedeni formou generického maskulina),“ pokračuje mluvčí inspekce.

Výjimka může rovněž nastat u povolání, jejichž náplň požaduje časté zvedání předmětů těžších než 15 kilogramů. Takové předměty ženy podle nároků na bezpečnost práce totiž zvedat nesmějí. Zaměstnavatel by v takovém případě mohl v inzerátu oslovovat pouze muže.

Náš mladý kolektiv

V pracovních inzerátech se ale může objevit i další forma diskriminace, a to věk.

Odmítat uchazeče o práci na základě věku je možné pouze u povolání, která vyžadují vysokou fyzickou zdatnost - například u hasičů nebo policistů.

„Proto se také objevuje taková ta věta ‚do našeho mladého kolektivu hledáme…‘, aby to bylo plus minus jasné, ale nebylo to tak úplně zjevné,“ říká Odrobinová.

Podobná je situace i u brigád, které jsou inzerovány pouze pro studenty. Takový nárok může být opodstatněný v případě požadavků na jejich zkušenosti nebo kvalifikaci, ne však na jejich věk.

„Vždy je to o tom, jestli to dokážete nějakým způsobem odůvodnit,“ uzavírá Odrobinová.

Reklama

Doporučované