Hlavní obsah

Insolvenční správce zasáhl. Jde po penězích na protivládní demonstrace

Foto: Profimedia.cz

Na zadluženého pořadatele demonstrací Ladislava Vrabela čeká českobudějovický soud. A prověřuje ho také insolvenční správce.

Reklama

aktualizováno •

Účty manželky, kam nechal zadlužený pořadatel demonstrací Ladislav Vrabel posílat finanční dary příznivců, chce insolvenční správce využít k uhrazení dluhů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel čelil až do loňska 27 exekucím, mnohé ze svých dluhů nesplácel i 20 let. Když sám na sebe podal insolvenční návrh, výměnou za ochranu před exekutory soudu slíbil, že přizná veškerý svůj majetek a výdělky použije alespoň k částečnému zaplacení dluhů.

Ani to ale neplnil. Reportéři odhalili, že prodal motorku a koupil další, nebo že nabízel na Facebooku za 2 miliony pozemek u Vltavy. Trojice firem, s nimiž podniká, je vedená na jeho srbskou manželku Bojanu Vurdelja a na její účty také Vrabel nasbíral více než milion korun od fanoušků – s tvrzením, že jde o peníze na pořádání demonstrací.

Nyní však podle zjištění Seznam Zpráv zasáhl insolvenční správce Martin Koubek. Podal žádost o rozšíření insolvence i na majetky Vrábelovy ženy. Ta se sice do pondělka mohla proti jeho postupu ohradit u soudu, ale lhůtu na obranu proti krokům insolvenčního správce nevyužila.

„Protože paní Vurdelja nepodala vylučovací žalobu, přistupuji k jejímu majetku jako k součásti insolvence,“ řekl Seznam Zprávám insolvenční správce Koubek.

Peníze z demonstrací

Právě v pondělí přitom Ladislav Vrabel ještě na Facebooku uklidňoval příznivce, že finanční dary zaslané na účty jeho manželky jsou pro sbírku bezpečné.

„Jsou to dva účty mojí manželky. Jsou to bezpečné účty. Už to zkusil insolvenční správce přes všechno možné a všichni mu řekli, že nemá právo na účty sahat,“ uvedl ve videu, které zhlédlo 24 tisíc lidí.

A vyzýval také k posílání dalších peněz: „Teď nám opravdu teče do bot a potřebovali bychom maličko poslat pár korun.“

Účty své manželky přitom nabízel poté, co se nepohodl s dosavadním spolupořadatelem akcí Jiřím Havlem.

Správce bude jednat s bankou

Podle zjištění Seznam Zpráv už dříve Ladislav Vrabel tvrdil, že se ženou mají oddělené jmění manželů. V databázi notářské komory ale taková skutečnost uvedena není.

Bankovní účty Bojany Vurdelja, ale i trojici firem, nyní ovládne právě insolvenční správce, který se pokouší uspokojit Vrabelovy věřitele. Je mezi nimi i stát, protože Vrabel například dvacet let neplatí pojištění, z něhož stát lidem vyplácí důchody.

Insolvenční správce se účty Vrabelovy manželky pokoušel obstavit už na začátku září. Tehdy ale požadavek Česká spořitelna odmítla jako „přinejmenším problematický, ne-li odporující zákonu“. Mimo jiné proto, že na to správce ženu podle banky dostatečně neupozornil a majetek konkrétně nevymezil.

Nyní chce Martin Koubek jednat s bankou, ať mu peníze z účtů Bojany Vurdelja přepošle. Není jasné, kolik je peněz na privátním účtu Vrabelovy manželky, na druhém –transparentním – účtu, kde se dary také scházejí, bylo v úterý odpoledne více než 80 tisíc korun. Lze z něj také vyčíst, že jen za tento ten poslaly příspěvek desítky lidí.

Seznam Zprávy oslovily s žádostí o reakci i Ladislava Vrabela. Ten ale telefon nezvedal. A na zprávu na Facebooku do vydání tohoto textu neodpověděl.

Dostala podporu v nezaměstnanosti

Správce má teď pod kontrolou i trojici firem, které oficiálně vlastní Bojana Vurdelja a její manžel v nich dělá jednatele. Firmy provozovaly v jižních Čechách restauraci či stánek s občerstvením. A v poslední době z nich Vrabel na Facebooku začal rozprodávat vybavení – například auta pro rozvoz pizzy.

Nyní to může udělat insolvenční správce. Jaký majetek firmy skutečně mají, je pro něj zatím těžké zjistit. Společnosti totiž porušují zákon a nezveřejňují účetnictví. „Ještě zvažuji, jak s majetkem firem a podíly v nich naložím,“ uvádí správce Koubek.

Zmíněná trojice firem si od státu podle databáze projektu Hlídač státu vyžádala a získala covidovou podporu v celkové výši téměř 1,9 milionu korun. Jednatel Vrabel v té době šířil o covidu dezinformace a prohlašoval, že stát chystá „genocidu neočkovaných“.

Jednání manželů také zkoumá Úřad práce. Bojana Vurdelja se totiž i jako majitelka tří firem před několika měsíci přihlásila o podporu v nezaměstnanosti, kterou jí stát začal posílat. Pokud by z firem měla nějaké příjmy, nárok by na ni neměla.

Od září v jedné z firem – Originala CB – zaměstnává Bojana Vurdelja manžela. Jako realitnímu makléři mu vyplácí 20 tisíc korun měsíčně plus provize z prodaných nemovitostí. Plyne to z pracovní smlouvy, kterou Vrabel soudu přeložil. Reportéři dohledali i webové stránky se seznamem domů v Srbsku a Vrabelovým telefonním číslem.

Na Vrabela čeká soud

Ladislav Vrabel zároveň bude muset ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Soudce se dlouhodobě pokouší získat jeho vysvětlení, jak nakládá s dary a zda netají před soudem majetky.

Doteď Vrabel soudcem nařízená stání u insolvenčního soudu oddaloval. Nejprve tvrdil, že jeho manželka má nemocnou matku a on musí zůstat v Srbsku, kde žijí. Pak se omluvil kvůli vlastní nemoci a předložil lékařskou zprávu. Byla psána v srbštině a po jejím překladu soudce zjistil, že se v ní mluví o nachlazení.

Ladislav Vrabel si také stěžoval, že soud nařídil jednání na poslední den, kdy je ještě v pracovní neschopnosti. Následně ujel tisíc kilometrů, aby v stejný den pořádal demonstraci na Hradě.

Nakonec Ladislav Vrabel obvinil soudce Zdeňka Strnada z podjatosti, což případ odeslalo Vrchnímu soudu v Olomouci. Nadřízená instance ale rozhodla nečekaně rychle. „Soud toliko řádně vykonává činnost, k jejímuž výkonu je v insolvenčním řízení povolán,“ zamítla Vrabelovo podání.

Líčení tak může pokračovat. Pokud Vrabel nedorazí, hrozí mu až padesátitisícová pokuta a policie ho může k soudu předvést.

Soud také už dříve upozornil, že Vrabelovi hrozí v případě, že porušil povinnosti dlužníka, nejen sankce podle insolvenčního zákona, ale i podle trestního práva.

„Kdo v insolvenčním řízení maří nebo hrubě ztěžuje výkon funkce insolvenčního správce, a tím ohrozí účel insolvenčního řízení, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti,“ varoval v jednom z předchozích předvolání soud. Do řízení také už vstoupilo krajské státní zastupitelství, které tak má veškeré informace.

Vrabel mezi tím plánuje další demonstrace. 17. listopadu chce pochodovat na Českou televizi.

Aktualizace: Po vydání textu vyšlo najevo, že Bojana Vurdelja v úterý večer přeposlala ze svých účtů 139 tisíc korun na účet spolku Hej, občané! Ten je spojen s webovou televizí Raptor TV považovanou experty za dezinformační. Její zakladatel Žarko Jovanovič Vrabelovy demonstrace přenáší. „Takové převody budu po subjektech, které peníze přijmou, vymáhat zpět. Jsou součástí majetkové podstaty,“ uvedl v reakci na postup Vrablovy manželky insolvenční správce Koubek.

Reklama

Doporučované