Hlavní obsah

Jak požádat o 5000 korun elektronicky? Nově pomůžou uprchlíkům na poště

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Na pobočkách úřadu práce se kvůli vydávání humanitárních dávek pro uprchlíky tvořily mnohahodinové fronty. To by se mělo brzy změnit.

Reklama

Zajděte si na poštu, a ušetřete si tak další cesty na úřad práce. Tak zní nejnovější vzkaz, který se české úřady snaží předat uprchlíkům z Ukrajiny žádajícím o humanitární dávky.

Článek

Na poště, resp. jakémkoli stanovišti CzechPoint, si uprchlíci nově mohou vyřídit Mobilní klíč eGovernmentu. Jedná se o mobilní aplikaci, díky které je možné o příspěvek až 5000 korun požádat elektronicky. Podobně to lze i za použití takzvané Bankovní identity, avšak s jejím vyřízením mají někteří cizinci v Česku potíže.

Úřad práce v pátek uvedl, že ve spolupráci s Českou poštou otestoval nový systém v Pražské tržnici, kam si chodí pro dávky Ukrajinci v metropoli. Praxe se podle nich osvědčila, a tak by mělo být vyřízení možné v nejbližších dnech na pobočkách v celém Česku. Ministerstvo práce a sociálních věcí věří, že do dvou měsíců budou úřady práce vyřizovat žádosti jen elektronicky.

„Už první dva dny pilotního provozu ukázaly, že toto je správná cesta. Jde o další možnost, jak příchozí občané Ukrajiny mohou o dávku žádat elektronicky a nemusí trávit dlouhé hodiny čekáním ve frontách,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.

Ke stažení Mobilního klíče je potřeba pouze telefon s připojením k internetu a českým číslem. Po stažení aplikace je nutné do ní zadat své číslo a potvrdit žádost pomocí kontrolního SMS kódu. Poté stačí zajít na nejbližší pracoviště CzechPointu a předložit cestovní pas a QR kód, který je dostupný v aplikaci.

„Při první žádosti o humanitární dávku je potřeba ověřit totožnost žadatele. V momentě, kdy lidé mají Mobilní klíč nebo Bankovní identitu, není potřeba, aby na úřad chodili a skutečně jde všechno vyřešit elektronickou cestou,“ vysvětlila tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Jak elektronicky požádat o humanitární dávku?

1. Spusťte si aplikaci Mobilní klíč eGovernmentu a v ní zvolte možnost «Chci si na CZECHPOINT zřídit účet v Národním bodu s přihlašováním mobilním klíčem».

2. Zadejte své české mobilní telefonní číslo, na které Vám následně přijde v podobě SMS kontrolní kód.

3. Přepište kontrolní kód ze zprávy SMS do aplikace mobilního klíče.

4. Potvrďte souhlas s pravidly.

5. Obraťte se na nejbližší pobočku České pošty a vyhledejte přepážku označenou logem Czech POINT. Předložte úředníkovi průkaz totožnosti (cestovní pas) a QR kód, který jste obdrželi po přihlášení do aplikace.

6. Požádejte o humanitární dávku elektronicky na: https://davkyuk.mpsv.cz/jazyk.

Zdroj: Úřad práce ČR

„Samozřejmě že v případě dětí je třeba totožnost ověřit také, ale není potřeba dítě brát s sebou. Stačí si vzít rodný list nebo pas,“ doplnila.

Vyřízení žádosti na CzechPointu zabere jen několik minut. „Pokud mají lidé staženou aplikaci a zadali do ní všechny údaje, celý ten proces trvá třeba tři až čtyři minuty,“ uvedl zaměstnanec České pošty Pavel Kaňok.

„Většinou ale přicházejí s tím, že ji nemají staženou, nebo třeba nemají povolené notifikace. Řešíme i takové věci, někdy se tu proto zdrží déle,“ dodal.

12× více práce

V minulých dnech se kvůli vydávání humanitárních dávek na pobočkách úřadu práce tvořily dlouhé fronty, uprchlíci v nich mnohdy trávili i celou noc.

„Jenom Praha za duben odbavila přes 60 000 dávek, jenom těch humanitárních dávek pro uprchlíky je 36 000,“ uvedl ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Praze Jan Tvrdek.

„Úředníci musejí kvůli novým dávkám odbavit dvanáctkrát více práce než za běžného stavu,“ doplnil náměstek Sekce informačních technologií na Ministerstvu práce a sociálních věcí Karel Trpkoš. Kromě humanitárních dávek pro ukrajinské uprchlíky přibyly také dávky pro rodiny, které běžence ubytovávají.

Kde hledat CzechPoint

Kontaktní body CzechPoint jsou na zhruba tisícovce poboček České pošty a na každém městském a obecním úřadě. V Pražské tržnici v Holešovicích fungují čtyři pracoviště. Mobilní klíč si tam zatím zřídilo zhruba 300 lidí.

O humanitární dávku mohou žádat všichni Ukrajinci, kteří do Česka dorazili po začátku války, tedy po 24. únoru. Nárok mají na 5000 korun za měsíc, o které mohou v případě potřeby žádat maximálně šestkrát.

O první dávku si v pátek zašla zažádat Ukrajinka Lisa z Charkova. Na Pražské tržnici ale nebyla dnes poprvé. „Šla jsem sem asi dva týdny zpátky a byla tady obrovská fronta. Takže jsem čekání vzdala a šla domů. Dneska je tady lidí méně, vyřídila jsem všechno během dvou hodin,“ popsala.

Systém podle ní už funguje dobře, tentokrát při podávání žádosti o dávku nenarazila na žádné problémy. „Vidím, jak Česko pomáhá a snaží se dělat nám život lehčí. Vidím za ty dva týdny obrovský posun,“ myslí si.

Reklama

Doporučované