Hlavní obsah

Jdeme do stávky, vzkazují Válkovi odbory. Ministr část škrtů potvrdil

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Reklama

Plány na úspory ve zdravotnictví se nelíbí zdravotnickým odborům. Kritizují mimo jiné návrh na zmrazení plateb za státní pojištěnce, který považují za hazard. Situace je podle odborů alarmující a vstupují do stávkové pohotovosti.

Článek

Jedním z hlavních bodů kritiky je diskutovaný návrh na snížení plateb za státní pojištěnce. Minulá vláda rozhodla o jejich navýšení o 200 korun na 1960 korun od letošního ledna. Kabinet Petra Fialy (ODS) ale s vyššími platbami od dubna nepočítá.

„Dlouhodobě jsme se snažili, aby se platby navýšily a abychom se z hlediska peněz, které jdou do zdravotnictví, dostali na úroveň EU. Abychom měli kvalitní zdravotnictví, dobře fungovaly nemocnice, primární péče a zdravotnictví se rozvíjelo. To se dařilo a najednou jsme zjistili, že by zdravotnictví a celý systém, který ten covid zvládl, měl na to doplatit nejvíce,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Z avizovaných úspor 80 miliard by podle jejích informací mělo skoro 15 miliard zaplatit zdravotnictví. Jak zároveň Seznam Zprávy upozornily, škrty čekají i hygienické stanice.

Podle informací odborů vláda plánuje uspořit v hygienické službě v letošním roce 95 milionů korun. Zrušit by se mělo 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie počty míst na stanicích zvyšovaly.

„Překvapilo nás to. Dva roky žijeme ve stresu, děláme soboty, neděle, přesčasy. Nepočítali jsme s tím, že nám přidají, ale že nám ještě seberou místa. Jsme opravdu frustrovaní,“ uvedla pracovnice ústecké krajské hygienické stanice Alena Wilhemlová, která je také místopředsedkyní místních krajských odborů.

Válek: Péči neohrozíme

Kvůli vládním škrtům a návrhům na úspory ve zdravotnictví se odbory rozhodly s úterní půlnocí vstoupit do stávkové pohotovosti.

„Připomínáme, že v současné době je zdravotnictví ve velmi složité situaci, proto bychom považovali změnu plateb státu a její snížení v průběhu roku za nezodpovědný hazard,“ vzkazují odboráři v otevřeném dopisu premiérovi.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na krok reagoval na svém Twitteru. Nasazení zdravotníků během pandemie ocenil. „Chtěl bych je ujistit, že zrušením navýšení plateb na státní pojištěnce, které v létě populisticky schválila předchozí vláda, neohrozíme kvalitu ani dostupnost zdravotní péče,“ uvedl, a záměr vlády tak nepřímo potvrdil.

Systém veřejného zdravotního pojištění plánuje letos výdaje více než 440 miliard korun a příjmy o téměř deset miliard nižší. Schodek mají pojišťovny dorovnávat z rezerv. Minulý týden začaly jednat se zástupci jednotlivých segmentů zdravotní péče o úhradách na rok 2023, podle části pojišťoven ale nebude možné úhrady proti letošnímu roku zvýšit.

Ministr Válek zároveň už před svým nástupem do funkce avizoval, že plánuje nastavit automatický systém valorizace plateb za státní pojištěnce navázaný na některý z ekonomických ukazatelů.

Pokud by se státu ekonomicky dařilo, platba za státní pojištěnce by rostla, v opačném případě by zůstávala na stejné úrovni. Pojišťovny by podle něj měly plánovat úhrady v delším než jednoletém horizontu, jak je tomu v současném dohodovacím řízení. Období by mělo být nejméně dvouleté.

Reklama

Doporučované