Hlavní obsah

Jurečkův plán s „rodičákem“ narazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Hlavní změna, která se nelíbí části vládních poslanců, je navýšení rodičovského příspěvku jen u dětí narozených od ledna příštího roku. O finální podobě se má rozhodnout na středečním jednání vlády.

Článek

Ministr práce a sociálních věcí v pondělí pro Seznam Zprávy popsal jednu z klíčových změn u rodičovského příspěvku. Navýšení peněz by se mělo týkat pouze rodičů, kterým se dítě narodí nejdříve 1. ledna příštího roku. O 50 tisíc u jednoho dítěte, o 75 tisíc korun u vícerčat. Už dříve zaznělo, že se rodičovský příspěvek také zkrátí na tři roky.

Dnes jednaly o úpravách příspěvku jednotlivé vládní poslanecké kluby. Podle informací Seznam Zpráv se stalo největší třecí plochou to, kdo by měl na zvýšený „rodičák“ dosáhnout.

Například téměř polovina poslanců Starostů a nezávislých nesouhlasí s tím, aby více peněz bylo jen pro děti narozené od ledna. „Volným hlasováním jsme ke shodě nedospěli,“ řekla poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková.

Podle ní část poslanců STAN žádala, aby se rodičovský příspěvek navyšoval už dětem narozeným od 1. července 2023. „Bojím se, že příběhy matek, které si budou odkládat císařské řezy, úplně přehluší tu pozitivní myšlenku navyšování,“ vysvětluje poslankyně Pivoňka Vaňková.

Naopak zkrácení rodičovské na tři roky i navýšení o 50 tisíc korun podle ní dostalo plnou podporu klubu. S dovětkem, že je nutné důsledně dohlédnout na dostatek financí na dobudování kapacity předškolních zařízení.

Své připomínky má i domovská strana ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. „Dohodli jsme se, že to nebudeme veřejně komentovat, ale nicméně nějaké doporučení k úpravám tam máme,“ doplnila za klub lidovců poslankyně Marie Jílková.

Poslankyně Martina Ochodnická z TOP 09 uvedla, že ani jejich klub se nedohodl. A to ani na částce 50 tisíc korun. „Stále řešíme finanční dopady do rozpočtu,“ popsala jádro problému.

A výhrady má i ODS, z jejíchž řad je ministr financí Zbyněk Stanjura, který má i bez navýšení příspěvku nemalé starosti s udržením přijatelného schodku rozpočtu v příštím roce. Poslankyně ODS Jana Bačíková ale připustila, že by pro navýšení měla strana hlasovat.

„Navýšením rodičovského příspěvku dojde alespoň částečně ke kompenzaci zvýšené inflace,“ zmínila Bačíková, ale dodala, že v rámci ODS konečné rozhodnutí nepadlo a budou ještě probíhat další jednání jen v rámci klubu.

Piráti: Chceme postupné navýšení

Navýšení rodičovského příspěvku až dětem narozeným v lednu příštího roku se nelíbí ani Pirátům. Navrhují, aby i stávající rodiče dostali aspoň nějakou částku v řádu desítek tisíc.

„Preferujeme takové řešení rodičovského příspěvku, které bude znamenat navýšení také pro co největší část již dnes pečujících rodin. Konkrétně pro rodiče s dětmi narozenými v roce 2022 navýšení o deset tisíc a v roce 2023 o 30 tisíc korun,“ vysvětluje místopředsedkyně Olga Richterová pirátskou představu postupného náběhu navýšení.

Redakce Seznam Zprávy v pondělí popsala, že aktuální plán počítá s tím, že by navýšení rodičovské mohla už tuto středu probrat vláda. „Pokud návrh na navýšení rodičovského příspěvku potvrdí koaliční kluby v Poslanecké sněmovně, projedná návrh vláda ještě tuto středu. Rodiče by tak mohli začít čerpat vyšší podporu u dětí narozených po 1. lednu 2024 včetně,“ uvedl v pondělí pro Seznam Zprávy ministr práce a místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované