Hlavní obsah

Vyšší rodičovská dle Jurečky bude, ale jen pro nově narozené děti

Foto: Shutterstock.com

Zvýšení rodičovského příspěvku by měla tento týden projednat vláda. (Ilustrační snímek)

Reklama

O 50 tisíc korun by si měli přilepšit rodiče jednoho dítěte, o 75 tisíc korun rodiče vícerčat. Přidávat by se ovšem mělo jen rodičům dětí s datem narození od příštího roku. Podle Pirátů je vše stále v jednání.

Článek

Koalice se chce ještě tento týden dohodnout, jak upraví rodičovský příspěvek. Základní parametry mají do úterního poledne projednat koaliční kluby a ve středu má úpravu řešit vláda.

Jak pro Seznam Zprávy uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), navýšený rodičovský příspěvek by se začal vyplácet od příštího roku. Na rozdíl od minulé valorizace v roce 2020 ale pouze rodičům nově narozených dětí.

„Pokud návrh na navýšení rodičovského příspěvku potvrdí koaliční kluby v Poslanecké sněmovně, projedná návrh vláda ještě tuto středu. Rodiče by tak mohli začít čerpat vyšší podporu u dětí narozených po 1. lednu 2024 včetně,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr práce a místopředseda vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Potvrdil také, že by se mělo jednat o navýšení o 50 tisíc korun. Tedy o částku, která mezi koaličními poslanci zaznívá už několik týdnů. „Navýšení se týká i dvojčat – jde se na 1,5násobek 350 tisíc korun, tedy z 450 tisíc na 525 tisíc korun,“ dodává ministr práce.

Už na konci minulého týdne pak Jurečka pro iDnes.cz uvedl i další úpravu. Namísto aktuálních čtyř let bude možno čerpat rodičovský příspěvek pouze tři roky.

Ladíme, jednáme, finalizujeme

Seznam Zprávy oslovily zástupce poslaneckých klubů všech vládních stran. Potvrdili, že návrh zvýšení chtějí projednat před úterním Sněmovnou. Ke změnám, které Jurečka avizoval, se chtějí vyjádřit až po tomto stranickém kolečku.

Pirátská místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová, která zvýšená rodičovského příspěvku dlouhodobě prosazuje, potvrdila, že dohoda se blíží k závěru.

Sama ale zmiňuje, že zejména otázka, komu všemu se bude příspěvek navyšovat, je ještě v jednání. „Za Piráty jsme vždycky říkali, že je velmi finančně náročně se o malé děti starat. A vzhledem k tomu propadu zhruba sto tisíc korun v reálné hodnotě rodičovského příspěvku bychom byli rádi, aby byli zahrnutí i lidé, kteří mají teď malé děti,“ říká Richterová.

Podle ní by se nemělo ignorovat, že rodiče malých dětí mají příspěvek ve výši 7,5 až 9,5 tisíce korun měsíčně.

„Porodnost je klíčovou součástí důchodové reformy,“ zmiňuje pirátská místopředsedkyně s tím, že se počet narozených dětí v Česku snižuje.

Sama tak stojí nadále za myšlenkou rodičovský příspěvek podobně jako například důchody automaticky valorizovat. „Není žádným tajemstvím, že k tomu není vůle u ostatních. Je potřeba si uvědomit, že kvůli tomu, že není předvídatelná rodičovská, tak neustále dochází k handrkování, o kolik se zvýší a komu,“ vypichuje Olga Richterová.

Tři roky čerpání rodičovské

Aktuálně zákon o státní sociální podpoře stanovuje, že rodič má nárok na příspěvek nejdéle do věku čtyř let dítěte, případně do doby, kdy vyčerpal celou částku.

Z vyjádření ministra práce pro portál iDnes.cz plyne, že věk čtyř let zůstane zachovaný, čerpání bude ovšem omezené na tři roky.

„Jednání K5 potvrdilo od 1. ledna zvýšení o 50 tisíc korun a zkrácení čerpání na tři roky, podotýkám zkrácení čerpání nikoliv zkrácení možnosti být doma s dítětem do čtyř let věku,“ uvedl Jurečka.

Po vyčerpání rodičovského příspěvku tak rodiče budou moci zůstat doma a stát za ně bude dál coby za státní pojištěnce platit zdravotní pojištění, pokud řádně pečují o dítě do sedmi let. Pro účely důchodového pojištění se jim pak počítá do náhradní doby pojištění péče o dítě do čtyř let.

„Klíčové je, abychom co nejdříve projednávali novelizaci zákona o dětských skupinách. Mám zoufalé informace zejména od rodičů z velkých měst,“ říká ke zkrácení čerpání na tři roky Olga Richterová s odkazem na nedostatečné kapacity v zařízeních pro předškolní dítě.

Ministr práce Marian Jurečka v nedávném rozhovoru pro Ptám se já na půdě Vysoké školy ekonomické uvedl, že jeho resort připravil pro zkrácené úvazky už od letošního roku slevy na dani a od příštího roku se počítá se spouštěním již zmíněného sousedského hlídání.

„Plus máme obrovskou výzvu pro komunální sféru na rozvoj dětských skupin, kde platíme sto procent nákladů na vybudování dětské skupiny. A já říkám, že v kombinaci těchto faktorů by se nemělo stát, že v září příštího roku bude nějaký rodič, který říká: Já se nemůžu vrátit do práce, protože nemám kam umístit dítě,“ uvedl Marian Jurečka.

Rodičovský příspěvek byl naposledy zvýšený v roce 2020 za vlády Andreje Babiše (ANO) a ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) a to o 80 tisíc korun za jedno narozené dítě. Tehdy se rodičovská zvyšovala všem, kdo měl nárok na lednovou splátku příspěvku. To vedlo k tomu, že si řada rodičů rodičovskou dovolenou prodlužovala, aby na navýšení dosáhli.

V květnu 2023 stát vyplatil rodičovský příspěvek 272 666 příjemcům. Průměrná výška měsíčního příspěvku byla 9376 korun.

Reklama

Doporučované