Hlavní obsah

Kdy začne topná sezona? Podmínky mohou nastat už o víkendu

Foto: Shutterstock.com

Teplárny zahájí topnou sezonu v nejbližších dnech (ilustrační foto).

Reklama

Jak meteorologové předpovídali, přišlo ochlazení. Nejchladněji bude o víkendu, kdy by se teploty přes den neměly dostat nad 15 stupňů. Topná sezona tak může začít už brzy.

Článek

Topná sezona bývá obvykle zahájena během třetího nebo čtvrtého zářijového týdne. A to ve chvíli, kdy je venkovní teplota alespoň dva dny po sobě nižší než 13 stupňů Celsia, uvádí vyhláška (podrobněji viz box).

„Lze předpokládat, že již o víkendu v některých místech klesne minimální teplota na šest až devět stupňů Celsia a maximální na deset až patnáct. Můžeme tedy předpokládat, že topná sezona někde začne již o víkendu,“ přiblížil meteorologický výhled na následující dny Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Oslovené teplárny uvedly, že se na zahájení topné sezony připravují. „Vyplyne to z teploty v následujících dnech, jsme připraveni ji zahájit, čekáme na finální informace od kolegů techniků, kdy přesně ji spustíme,“ uvedl mluvčí liberecké teplárny David Souček. „Předpokládáme, že v nejbližších dnech,“ dodal.

Jak také ukázal průzkum mezi teplárnami, některé už kvůli růstu cen energií teplo na nadcházející sezonu zdražily, jiné se na to chystají. V jednotlivých městech se ale budou nové sazby výrazně lišit.

„Jsou velké rozdíly mezi teplárnami na uhlí, biomasu a plyn. Největší zdražení se očekává u těch na plyn. Některé teplárny navíc výrazně zdražily již v minulosti, a proto třeba výrazně zdražovat nebudou,“ popsal situaci pro Seznam Zprávy Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení.

Doplnil, že o dalším zdražení tepla rozhodnou opatření k cenám energií pro průmysl, která bude vláda projednávat ve středu.

Zahájení topné sezony

Topnou sezonu definuje zákon, ale její trvání velmi záleží na okolnostech. Běžně může začít nejdříve 1. září a končí nejpozději 31. května. Pokud je ale počasí chladnější, je možné na žádost odběratelů produkovat teplo i mimo sezonu. Začátek topné sezony závisí na výpočtu průměrné denní teploty. Otopné období začíná, pokud teplota dva dny po sobě nepřesáhne 13 stupňů a nepředpokládá se, že třetí den 13 stupňů přesáhne.

2 136 Kč vs. 597 Kč za kilojoule

O zdražení je už ale rozhodnuto například v Brně. „Z 80 % jsme závislí na zemním plynu,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Tepláren Brno Zuzana Novotná a dodala, že nové ceny začnou platit od listopadu. „Nebude to ale takový skok, jako je u ceny zemního plynu, který vzrostl asi o 1 000 %, určitě takto vysoce zdražovat nebudeme,“ doplnila Novotná. Přesnou částku ale uvést nechtěla.

Na plynu je závislá zhruba třetina tepláren v Česku. Jednou z nich je i teplárna v Jablonci nad Nisou. „Jsme závislí jenom na plynu,“ uvedla Markéta Hozová, mluvčí Jablonecké energetické. Ta přikročila k razantnímu zvýšení cen už na začátku září.

„Vzhledem k ceně plynu je to navýšení pouze dvojnásobné, zatímco plyn stoupá až desetinásobně,“ doplnila Hozová. Už teď je v Jablonci cena tepla jedna z nejvyšších v Česku, a to 2 136 korun za gigajoule.

Jedním z měst s nejlevnějším teplem je naopak Plzeň. Za jeden gigajoule platí místní přibližně 597 korun. „Naše teplárna není závislá na cenách plynu, protože spalujeme tuzemské hnědé uhlí, biomasu a komunální odpad,“ vysvětlila mluvčí Petra Siegerová ze společnosti Plzeňská teplárenská, která místní teplárny provozuje.

Rýžuje Čína na plynu?

Záchranné lano Evropě v energetické krizi hodil nepravděpodobný mesiáš. Čína od Rusů nakoupila levné LNG a s přirážkou jej přeprodává Evropě, hlásí světová média. Tato zpráva vyvolala nevoli, podle odborníků však zbytečně.

Velké zvyšování cen se neplánuje ani v Liberci. „I nám se náklady zvyšují, nicméně neočekáváme žádný extrémní nárůst,“ komentoval mluvčí liberecké teplárny David Souček. Dodal, že tato teplárna může plyn nahradit alternativními palivy, konkrétně lehkým nebo těžkým topným olejem.

Cena tepelné energie podle Hájka závisí i na tom, jak daná teplárna s plynem hospodaří a zda ho má například předkoupený nebo nasmlouvaný za nižší cenu.

Zastropování cen i pro teplárny?

Podle Hájka bude záležet na tom, zdali vláda nechá zastropování cen pouze u domácností, nebo k němu přikročí i u podniků, jako jsou teplárny. O opatřeních bude vláda jedna tuto středu.

Pokud by totiž k plošnému zastropování cen nedošlo, razantní zdražení by postihlo asi 500 tisíc domácností, které jsou na teplárnách spalujících plyn závislé. V opačném případě by nedošlo k výraznějšímu zdražení pro nikoho. Hájek dodal, že si ovšem neumí představit, že by státní rozpočet plošné zastropování unesl.

Nicméně cena plynu není jediný problém tepláren pro nadcházející zimu. „Množství plynu i to, jakou rychlostí ho můžeme ze zásobníků odebírat, je velmi omezené. Terminály LNG mohou nedostatek plynu suplovat jen částečně,“ doplnil Hájek a vysvětlil, že čím méně je v zásobnících plynu, tím pomaleji ho mohou teplárny odčerpávat. Je tedy možné, že během jara bude množství plynu stačit, ale už ne rychlost, kterou se do tepláren dostává.

Redakce Ministerstvo průmyslu a obchodu požádala o reakci, jak plánuje ceny energií pro teplárny řešit. Do vydání článku ale neobdržela odpověď.

Reklama

Doporučované