Hlavní obsah

Koleje hlásí plno. Srovnáváme, kolik letos studenti zaplatí za bydlení

Foto: Klaudie Břeňová

Například koleje brněnské Masarykovy univerzity už jsou ze sta procent zaplněny.

Reklama

Ceny nájmů i kolejného se zvyšují, poptávka po ubytování je obrovská. Mnohé univerzity už mají kapacity kolejí plné.

Článek

Polovina srpna a začátek září bývá obdobím, kdy studenti v největší míře shánějí ubytování v nájmu, pokud se nestihli přihlásit na koleje, případně o ně neměli zájem.

Patří mezi ně i Jakub, který studuje pražskou Vysokou školu ekonomickou. První tři semestry studia bydlel na koleji, ve čtvrtém odjel na studijní pobyt do zahraničí, kde zkusil bydlet v nájmu.

„Došlo mi, že byt je pro mě mnohem lepší, svobodnější. Navíc jsem v tom třetím semestru na koleji nebyl až tak spokojený,“ líčí, proč hledá jiné ubytování.

„Jednou za dva tři dny projedu facebookové skupiny nebo jiné stránky, které nabízejí spolubydlení. Tohle dělám už od začátku července,“ popisuje. I když začal hledat poměrně brzy, najít nájem se mu zatím - podobně jako řadě dalších - nedaří.

Nedůvěřiví nájemci

„Důvodů bychom našli více,“ říká Seznam Zprávám realitní makléř Štěpán Gjurič.

„Trh s pronájmy je v současné době poměrně přehřátý, protože mnoho lidí, kteří by si dříve chtěli nemovitost koupit, dnes kvůli vysokým úrokovým sazbám preferuje nájemní bydlení,“ vysvětluje.

Vyšší poptávka logicky vede k vyšším cenám a menšímu výběru na trhu.

Studentům někdy dělá problém sehnat nájem také kvůli nedůvěřivosti ze strany nájemců. Ti je často považují za rizikové nájemníky a dávají přednost například rodinám nebo párům.

Letos je situace ale přeci jen lepší. „Loni vrcholil příliv uprchlíků z Ukrajiny do Česka a poptávka vylétla nahoru opravdu výrazně,“ připomíná Gjurič. Roli tehdy sehrály také vysoké ceny energií, kvůli kterým si část studentů bydlení nemohla dovolit vůbec.

Pokoj i za 13 tisíc měsíčně

Portál Bezrealitky.cz každoročně analyzuje, na kolik vyjde studenty bydlení v jednotlivých univerzitních městech.

Nejdráž tradičně vychází Praha, kde za pokoj v 70metrovém bytě v rámci širšího centra zaplatí průměrně přes 13 500 korun. V Brně je to téměř 11 tisíc, v Olomouci pak přes osm tisíc.

„V Praze se nyní pohybujeme na průměrné úrovni cca 350 Kč/m2, ale najdeme velké rozdíly dle lokality a standardu. Není výjimkou, že ceny přesáhnou i 500 Kč za metr čtvereční měsíčně,“ upřesňuje realitní makléř Gjurič.

Nad vysokými cenami si stýská i student Jakub, který ubytování hledá společně s kamarádem. „Ideálně bychom chtěli platit pět až sedm tisíc na osobu, a to počítáme klidně i se sdíleným pokojem. Nabídky jsou teď ale osm až 10 tisíc za sdílený pokoj,“ vypráví.

Když už narazí na výhodnější nabídku, často jsou nabízející tak přehlcení žádostmi, že šance na úspěch je mizivá.

Výhodnější koleje?

Budoucí studentka Masarykovy univerzity v Brně Anežka Coufalová se hledání podnájmu na poslední chvíli chtěla vyhnout, zvolila proto ubytování na kolejích.

„Říkala jsem si, že to bude finančně nejvýhodnější a popravdě si myslím, že to tak i je,“ tvrdí. Za čtyřlůžkový pokoj zaplatí měsíčně zhruba 3500 korun.

Seznam Zprávy oslovily tuzemské vysoké školy s dotazem, na kolik vyjde ubytování na kolejích, jestliže zvolí jednolůžkový či dvoulůžkový pokoj. Rozptyl cen je poměrně velký, a to kvůli různým typům pokojů s různým vybavením.

Například na Univerzitě Karlově vychází průměrné měsíční kolejné na 5600 korun, na VŠE studenti zaplatí mezi šesti a sedmi tisíci, ceny kolejí Ostravské univerzity se pak pohybují okolo čtyř tisíc (viz tabulka níže).

Koleje zvolil také Lukáš Vlček, který v září začne studovat francouzštinu na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Konkrétní informace o tom, jaký pokoj dostane a za jakou cenu, ještě nemá, předpokládá ale, že bude platit zhruba 6000 měsíčně.

„Přijde mi to dost. Zatím mě to ještě neodradilo, ale příští rok už bych se asi domluvil s kamarády a šli bychom na byt. Určitě by to vyšlo levněji než koleje,“ přemýšlí Lukáš.

Ceny kolejného za jednu noc
Vysoká školaJednolůžkový pokojDvoulůžkový pokoj
Univerzita Karlova133–277 Kč106–209 Kč
Vysoká škola ekonomická213–420 Kč133–266 Kč
České vysoké učení technické127–247 Kč104–224 Kč
Masarykova univerzita168–278 Kč146–219 Kč
Vysoké učení technické133–205 Kč124–180 Kč
Univerzita Palackého149 Kč116 Kč
Ostravská univerzita150 Kč150 Kč
Jihočeská univerzita180–210 Kč115–140 Kč
Zdroj: jednotlivé univerzity

Univerzity hlásí stop stav

Zájem o ubytování na kolejích je i letos enormní, mnohé univerzity už mají plnou nebo téměř plnou kapacitu.

„Celková kapacita kolejí je 10 962 lůžek. Koleje jsou nyní již plně obsazeny a zájem o ně v posledních letech mimo covidu neustále roste,“ uvedla mluvčí Univerzity Karlovy Petra Klusáková. Podle ní ročně univerzita odmítá 10–15 procent žadatelů o ubytování, přednost přitom mají studenti UK.

Plno hlásí také jiné univerzity. ČVUT letos ubytovalo 5500 studentů, VŠE pak přijala čtyři tisíce žádostí o ubytování, přičemž kapacita je 3800 lůžek, ne všechny žádosti však pocházejí od studentů univerzity. Stoprocentní obsazenost hlásí i Masarykova univerzita.

Studentům, kteří nebyli úspěšní na kolejích, tak nezbývá než hledat jinde. „Je to stresující. Když si uvědomím, že ještě pořád nemám ubytování, tak se do školy ani netěším. Asi si nakonec něco najdu, ale doufám, že nebudu muset moc přeplácet,“ uzavírá Jakub.

Reklama

Doporučované