Hlavní obsah

Komoru s klenoty otevřeli na žádost Hradu už loni, nestandardně a bez klíčníků

Foto: Fotoarchiv KPR, Jan William Drnek, Seznam Zprávy

Korunovační klenoty na novém oficiálním snímku.

Reklama

Hrad v pondělí slavnostně otevřel Korunní komoru s korunovačními klenoty. Neoficiálně to ale udělal také loni v říjnu. Celá tehdejší akce byla podle experta velmi nestandardní. Důvodem mělo být prozkoumání klenotů.

Článek

V polovině října minulého roku došlo k nočnímu otevření Korunní komory s korunovačními klenoty. Akce byla ale provedena velmi nestandardním způsobem. Kancelář prezidenta republiky narychlo oslovila klíčníky, kteří za sebe poslali zástupce. Vyjmutí klenotů navíc proběhlo neveřejně a v nočních hodinách.

„Poprvé za desítky let vyjmou klenoty tajně, v noci, bez klíčníků, aby udělali pár fotografií tři měsíce před tím, než klenoty stejně veřejně vystaví? Mně osobně to přijde zvláštní,“ uvedl šperkař Jiří Belda pro web HlídacíPes.org.

Mělo jít o dlouhodobě plánovanou akci, přesto o ní byli klíčníci informováni bez delšího časového předstihu.

„V pátek 7. října mi přišla pošta se vzkazem, že mám ve středu dorazit s klíčem. Žádné avízo této akce nebylo dáno předem,“ konstatuje pro web pražský primátor Zdeněk Hřib. Proto za sebe poslal zástupce.

„Klíčníci jsou hierarchické špičky zastupující politickou a církevní reprezentaci českého státu. Každý z nich je nezastupitelný,“ zmínila ve vysílání České televize historička Eva Doležalová z Historického ústavu Akademie věd ČR.

Celá ceremonie má určitá pravila, která měla být při akci porušena. Kromě absentujících klíčníků se akce neúčastnil ani prezident, premiér, předseda Senátu či Poslanecké sněmovny a další. Všichni poslali své zástupce.

Vyjmutí klenotů probíhalo neveřejně, a proto se informace ohledně akce objevují pouze v tiskové zprávě Kancléře prezidenta republiky, která vyšla začátkem prosince. Ta ale nabízí pouze poměrně strohý komentář, který o akci hovoří jako o krátkodobém vyzvednutí klenotů na žádost prezidenta republiky za účelem dlouhodobě plánovaného restaurátorského a vědeckého výzkumu.

Pro server HlídacíPes.org uvedl člen tiskového odboru Kancléře prezidenta republiky Vít Novák, že se „průzkum klenotů“ konal v noci a ve zvláštním režimu, aby nebyl narušen turistický provoz katedrály sv. Víta.

+8

Zkoumání korunovačních klenotů

K akci nebyl přizván ani již zmíněný Jiří Belda, jehož rodina je s korunovačními klenoty úzce provázaná už od 60. let a dohlíží na jejich dobrý stav. Zástupci rodiny byli až do října minulého roku přítomni u každého vyjmutí klenotů.

„Vědeckých průzkumů korunovačních klenotů se dělalo více, ale vždy to probíhalo během oficiálního vyjmutí klenotů, které se třeba uložily zpět o den později. Navíc byla k takovým průzkumům vždy přizvána širší odborná veřejnost. Problém nevidím v tom, že se dělal průzkum, ale proč v noci, tajně, bez přítomnosti klíčníků, kteří při takové akci mají povinnost být,“ uvedl Belda pro web.

Jedním z hlavních důvodů nestandardního vyjmutí klenotů mělo být pořízení fotografií klenotů a rentgenové přezkoumání svatováclavské koruny. V ní by se údajně mohl nacházet trn z Kristovy koruny.

Už v roce 2003 byla podle ČTK prozkoumána kamej na křížku koruny a zjistilo se, že dutina v ní je prázdná. Spekulovalo se pak proto, že se trn ztratil. Odborníci v říjnu pomocí rentgenu ověřili, že další dutina je ve dně kříže.

„Dno této dutiny není letováno, nýbrž začepováno se závlačkou, schránka tedy byla přístupná i po zhotovení celého kříže. Zvolená metoda neumožňuje přímé potvrzení organické hmoty, tedy samotného trnu uvnitř schránky, neexistují však žádné indicie, které by poukazovaly na druhotnou manipulaci s nohou kříže, a tudíž nepochybujeme o přítomnosti trnu ve schránce,“ řekl v prosinci šéf hradních památkářů Petr Kroupa.

Podle Jiřího Beldy je ale situace trochu jiná. Bylo totiž ověřeno pouze to, že je v koruně dutina, nikoliv že je v ní trn. Rentgen navíc není schopen zaznamenat organický materiál. To následně potvrdil i Novák, který pro web HlídacíPes.org uvedl, že zařízení, které by dovedlo zjistit přítomnost organického materiálu, není mobilní, a muselo by tedy dojít k přesunu klenotů.

Reklama

Doporučované