Hlavní obsah

Lékaři mu ošetřili zarůstající nehet, ale pak skoro zemřel. Chce miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Assist m4x1ight happiness, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Nemocnice Karviná-Ráj čelí stížnosti a předžalobní výzvě svého pacienta. Muž lékaře vyhledal kvůli banalitě, potíže má ale i po několika letech. Tvrdí, že personál zanedbal péči. Domáhá se proto několika milionů korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Třicátník Lukáš Kozel se na konci roku 2021 vydal do nemocnice kvůli nenáročnému zákroku. Skončil ale v život ohrožujícím stavu. A s následky se potýká dodnes.

Důvodem jeho první návštěvy lékařů byla drobnost – zarůstající nehet na palci u nohy. Podstoupil proto jeho chirurgické odstranění na ambulanci v Orlové, která spadá pod Nemocnici Karviná-Ráj. Tvrdí však, že tamější zdravotnický personál zanedbal péči.

„Profesní chyba“

Následné potíže by totiž nemusely dojít tak daleko, pokud by lékaři pacientovi nasadili antibiotika nebo se dříve zabývali infekcí, která se po zákroku rozvinula. Vyplývá to ze soudního znaleckého posudku, který si dotčený muž nechal vypracovat.

„Antibiotika nebyla podána ani doporučena. To je považováno za profesní chybu. Správný postup by byl, kdyby při prvních známkách infekce byla podána antibiotika,“ konstatoval lékař a znalec Zbyněk Danda.

Kompletní posudek i související zdravotní dokumentaci má redakce Seznam Zpráv k dispozici. „V případě správného postupu by došlo k infekci operační rány, ale následky by byly menší,“ stojí v něm.

Karvinská nemocnice odmítla případ komentovat. „Momentálně probíhá šetření celé záležitosti a bez jeho závěru a potřebných vyjádření vám nemůžeme k případu informace sdělovat,“ uvedla bez dalších podrobností tisková mluvčí Marcela Hladká.

„Nevyšetřovali mě“

Původní zákrok se obešel bez problémů. Po čtyřech dnech se ale objevily první potíže. „Nemohl jsem došlapovat, začalo to rudnout. Samozřejmě to bylo už trochu zarudlé po zákroku, myslel jsem si, že to je běžné,“ vypráví Lukáš Kozel.

Bolesti se ale stupňovaly, navíc dostal vysokou horečku. Vyhledal proto opět lékaře. Tvrdí však, že na ambulanci v Orlové nebyl řádně vyšetřen.

„Byl jsem tam třikrát a říkal jsem, že mi to natéká. Pokaždé mi to jen namazali višňovou mastí. Nevyšetřovali mě, posílali mě vždy domů,“ popisuje Kozel. „Bylo to zanedbání na plné čáře.“

Upozornění: snímky ve fotogalerii níže nejsou vhodné pro citlivé povahy.

Lékaři nejdříve měli podezření na dnavou artritidu. Pacienta proto poslali na odběry krve k obvodnímu lékaři. Jak je patrné i ze zdravotní dokumentace, zdravotní sestra se ale spletla a udělala testy na revma. Čekání na výsledky proto zabralo několik dní, během nichž měl muž velké bolesti.

Zdravotníci v orlovské nemocnici však údajně opakovali, že má počkat na výsledky odběrů. „Vůbec mi nedělali žádné testy, ani na CRP (hodnota C-reaktivního proteinu v krvi, pozn. red.). Cítil jsem, jak ta noha natéká. Už jsem byl v takovém stadiu, že do nemocnice mě vezla přítelkyně. Byl jsem na vozíčku, protože jsem nebyl schopný chůze,“ vrací se Kozel k událostem před dvěma a půl lety.

„Psychicky jsem byl úplně na dně, hodně jsem zhubl, nepřijímal potravu ani pití. Co jsem vypil, to jsem vyzvracel. Nedošel jsem si ani na záchod, močil jsem do kbelíku, co jsem měl u postele,“ dodává.

Po několika dalších dnech byly bolesti tak velké, že si zavolal záchrannou službu, která ho přivezla na urgentní příjem v Nemocnici Havířov. Diagnostikovali mu akutní sepsi (otravu krve) a ihned ho operovali.

Hodnotu CRP měl přes 200. To značí vážnou infekci, u zdravého člověka se hodnota pohybuje okolo pěti. „Lékaři mi řekli, že jsem mohl umřít,“ vzpomíná muž.

Foto: Lukáš Kozel

Lukáš Kozel se s následky operace potýká dodnes. Omezují ho v pracovním i soukromém životě.

Miliony za újmu

Lukáši Kozlovi se svět obrátil naruby. Po tři čtvrtě roce musel podstoupit další operaci a dodnes pravidelně dochází k lékařům.

Před incidentem pracoval jako horník a dřevorubec, brigádně navíc řídil kamion. Tato povolání už ale kvůli bolestem vykonávat nemůže, například řídit může jen s velkým omezením. „Ta noha pořád natéká, beru několik prášků denně, mám s ní neustále problémy,“ vysvětluje.

Dříve také rád sportoval, hlavně hrál fotbal, jezdil na kole nebo chodil na procházky. I s těmito aktivitami musel přestat.

„Nejhorší je ta práce, je to strašné omezení. Můžu chodit, ale kulhám a noha mě bolí. S mým zdravotním záznamem navíc neprojdu u žádné firmy přes vstupní lékařskou prohlídku. Ve 34 letech nevím, co bude a jak se postarám o svoje dítě,“ přemítá.

Na invalidní důchod ale o několik procent nedosáhl. „Finančně mě to likviduje, s penězi mi pomáhá můj bývalý zaměstnavatel. Bez něho bych to možná nezvládl,“ stěžuje si.

Nemocnici proto adresoval nejdříve stížnost, následně i předžalobní výzvu. Vysoudit chce jednotky milionů korun. „Žádal jsem o odškodné za bolestné a ztížení společenského uplatnění. Je to vyčísleno zhruba na 500 tisíc korun. Plus náklady na znalecké posudky a advokáta. Potom budu žádat o peníze za nemajetkovou újmu,“ vypočítává muž.

Stěžejním bodem jeho stížnosti je podezření, že lékaři zanedbali své povinnosti. K tomu došel i soudní znalec Danda. „Každá rána nebo operační zásah se mohou infikovat. Tomu nelze zabránit. Lékař by měl však znát, jak tomu zabránit nebo jak v případě infekce toto léčit. V tomto konkrétním případě to lze hodnotit jako zanedbání profesních povinností. Jiní zdravotníci nejsou za zvolený postup odpovědní,“ napsal.

„Při částečné ablaci (odstranění, pozn. red.) nehtu, kdy se jedná o otevřenou ránu, je infekce nepravděpodobná. Jedná se v tomto případě o souhru výjimečných událostí. Ale rozpoznat příznaky infekce by měl každý lékař,“ stojí dále v posudku.

O případném přiznání odškodnění nemocnice ještě nerozhodla, na předžalobní výzvu zatím podle Lukáše Kozla také nereagovala. Lhůta, do které měla nemocnice uhradit náklady za poskytnutí právní pomoci, nicméně uplynula na začátku dubna. Celá věc by proto brzy měla jít k soudu.

Doporučované