Hlavní obsah

Lidé zkouší, jak by vypadali jako Barbie či Ken. Úřady před aplikací varují

Foto: Instagram Moniky Babišové

Aplikaci Bairbie.me neodolala třeba manželka expremiéra Monika Babišová. Zveřejnila ji na svém instagramu.

Reklama

Úřady varují před aplikací, která pohltila i lidi v Česku, včetně politiků a celebrit. Odborníci radí, jak předejít zneužití osobních dat, pokud už lidé chtějí podobnou „hračku“ vyzkoušet.

Článek

Manželka šéfa ANO Monika Babišová jako Barbie, ministr pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) jako Ken. Aplikaci, která vygeneruje obrázek oblíbené panenky s jakoukoliv tváří, propadli politici, celebrity i řada běžných Čechů.

Odborníci přitom upozorňují, že by si lidé před použitím každé takové aplikace měli dobře rozmyslet, zda vědí, komu a na co posílají své údaje.

Aplikace podle nich nesplňují zásady GDPR na ochranu soukromí. V jedné z nich je navíc možné za fotku zaplatit drobný poplatek, takže kromě fotografie a e-mailu je nutné zadat také platební údaje. Druhá aplikace pak získává přístup k fotoaparátu či polohovým službám telefonu.

„Není to nějaké nebezpečí, které by hrozilo, že vám teď hned někdo vykrade účet, ale sdělování informací o sobě je vždy rizikové. Minimálně to může vést k tomu, že se některé informace využijí k cílení reklamy,“ řekl Seznam Zprávám šéfredaktor portálu lupa.cz David Slížek.

Ještě nebezpečnější podle něj však je fakt, že nahraná fotografie se nejspíše stane součástí velké databáze fotografií, s nimiž bude někdo nějakým způsobem nakládat.

„Dnes se na spoustě věcí trénuje umělá inteligence. Jsou firmy, které stahují z internetu spousty fotek a ty se pak používají v různých softwarech pro rozpoznávání obličejů. Ty používají nejenom policejní orgány v demokratických zemích, ale i někde jinde,“ naznačil možné nebezpečí.

Před aplikací už varoval třeba slovenský Národní bezpečnostní úřad nebo polské ministerstvo pro digitalizaci, které na svém facebooku upozornilo, že aplikace není oficiální aplikací firmy Matell, která panenku Barbie vyrábí, a že lidé by měli být opatrní v tom, komu poskytují své fotografie a osobní údaje.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost konkrétní varování týkající se podobných Barbie aplikací nevydal. Podle něj je namístě obezřetnost, k níž ale vybízí při užívání jakékoli aplikace.

„Je potřeba být maximálně obezřetný, k čemu dáváme aplikaci přístup, zda a co je nezbytné pro její fungování a jaký obsah skrze aplikaci sdílíme. Ať už jde o fotky, osobní data, polohu, nebo jiné údaje. Bezpochyby např. aplikace na úpravu fotek nepotřebuje nutně přístup k vaší poloze nebo kontaktům,“ uvedl úřad na dotaz Seznam Zpráv.

Anketa

Vyzkoušeli jste některou z Barbie aplikací?
Ano, nakonec jsem tomu podlehl/a i já.
11 %
Zatím ne, ale jsem v pokušení.
4,6 %
Ne, je to ptákovina.
84,4 %
Celkem hlasovalo 10653 čtenářů.

Minimalizujte rizika

Aplikace jako bairbie.me nebo barbieselfie.ai po nahrání vaší fotografie a zadání e-mailu vytvoří panenku nebo plakát panenky Barbie s vaší tváří.

První aplikace uvádí, že výslednou fotografii na e-mail zašle, žádná však nedorazí. Podle odbornice na sociální média Elišky Vyhnánkové jde tvůrcům aplikace o to, aby si identitu osoby spojili s konkrétní e-mailovou adresou. „To se dá obejít tím, že spousta uživatelů používá spamové adresy nebo někteří poskytovatelé nabízejí už i jednorázové adresy. Tím si pohlídáte, že si vaši tvář nespojí s konkrétní e-mailovou adresou,“ řekla.

Podle Vyhnánkové by si každý, kdo chce podobou aplikaci použít, měl především uvědomit, že neví, kdo a jakým způsobem jeho data sbírá, a že nejspíše nejsou chráněna GDPR. V případě, že se rozhodne ji využít, by se měl snažit minimalizovat rizika, která mohou nastat, tedy využít anonymní e-mailovou adresu nebo fotografii, kterou už někdy na sociálních sítích nebo internetu použil, a nenahrávat tam nic citlivého.

Foto: Facebook Ivana Bartoše

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš si s aplikací pohrál. Kromě sebe a své manželky udělal panenky i ze svých stranických kolegů. Tady místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová.

„Tato zneužívání fotografií a dat tady byla a budou, jen se mění prostředí a nástroje. Obzvlášť teď s nástupem umělé inteligence a rozvojem deepfake a podobně,“ řekla a přiznala, že i ona sama si s vědomím rizik s aplikací pohrála a vlastní Barbie si vygenerovala.

Reklama

Doporučované