Hlavní obsah

Máme rodiny a hypotéky. Důvod, proč se policisté a vojáci naočkují

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Není jiná možnost: Kdo z policistů, vojáků nebo hasičů nebude od 1. března očkovaný proti koronaviru, ve službě skončí.

Reklama

aktualizováno •

Armádní hygienička už poslala všem vojákům upozornění: Do 28. února musíte mít všichni dvě dávky.

Článek

Článek si také poslechněte v audioverzi.

Marek Kopecký říká, že i po 27 letech u policie ho služba pořád naplňuje. „Svoji práci miluji,“ tvrdí. Ale jestli nezmění názor, odpočítávají se mu v policejních službách už jenom necelé tři měsíce.

„Očkovat se rozhodně nechci nechat,“ má však jasno.

Od 1. března mají být rozhodnutím vlády všichni policisté, vojáci, hasiči nebo celníci naočkovaní proti koronaviru. Každý, kdo slouží v uniformě nebo pro ozbrojené složky pracuje jako civilní zaměstnanec, musí mít dvě dávky vakcíny.

„V případě, že začne vyhláška platit, budu muset skončit i profesně,“ lituje také Martina Koďousková, která je příslušnicí armády a zároveň vojenskou zdravotní sestrou.

Jak by však hromadné propouštění neočkovaných vojáků či policistů přesně vypadalo, zatím není rozhodnuto.

Podělte se o svůj příběh

Patříte mezi zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, hasiče, vojáky a jejich aktivní zálohy, policisty a městské strážníky nebo celníky a nechcete vyhovět vyhlášce o povinném očkování? Chtěli byste se podělit o to, jak se k nařízení postavíte? Napište nám na mail vojtech.blazek@sz.cz nebo vojtech.gavrinev@sz.cz, spojíme se s vámi.

Vlastně ani není jisté, že taková situace skutečně nastane.

Politici doufají, že se nakonec „odmítači“ nechají přesvědčit. A v armádě i v policii důstojníci tlačí na to, aby si jejich podřízení nechali co nejdřív píchnout první dávku – to aby podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví stihli být před začátkem března očkovaní plně, oběma dávkami.

Důvody, proč hlasití odpůrci očkování v řadách policistů a vojáků odmítají vakcíny, se nijak neliší od nejčastějších argumentů zaznívajících ve veřejnosti. Zazněly i minulý týden na briefingu Iniciativy 21, která vyzývá politiky ke zrušení vyhlášky. Tedy: vakcíny jsou nevyzkoušené, vojáci i hasiči zdraví, nerizikoví lidé, mají v krvi protilátky po prodělaném covidu, další zpochybňují nebezpečí koronaviru jako takového – a mluví o „takzvané“ pandemii.

Seznam Zprávy mluvily v uplynulých dnech s několika dalšími policisty a vojáky, kteří nejsou očkováni a zásadně s povinnou vakcinací nesouhlasí. I s těmi, kteří s očkováním nemají problém. Z pochopitelných důvodů nechtěli vystoupit veřejně i se jménem – jednak aby nedráždili kolegy a nadřízené, zadruhé měli obavu, aby nebyli popotahovaní za vynášení interních informací.

Každopádně se shodli, že ve většině policejních útvarů nebo ve vojenských složkách nepanuje žádná bojovná nálada ve stylu: Pojďme vyhlášku o povinném očkování bojkotovat a raději hromadně odejděme.

Ještě v listopadu bylo například ze 40 tisíc policistů a civilních zaměstnanců naočkováno 82 procent. Nyní už je to podle nejnovějších čísel 85 procent. I proto si ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) myslí, že ve skutečnosti není odpor v policii proti očkování tak silný, jak by se mohlo zdát z médií.

„Je tady hlučnější skupina, která podepisuje petice,“ řekl Rakušan.

V armádě se zase z listopadových 87 procent dostali na 89 procent očkovaných. „A jejich počet neustále kontinuálně roste,“ uvedla Vlastimila Cyprisová, mluvčí armádního generálního štábu.

Hasiči mají podle aktuálních čísel 80 procent očkovaných.

Odejděte. Ale bez peněz

Na některých policejních útvarech nadřízení připomínají, že je potřeba se naočkovat. Neočkovaní policisté a zaměstnanci musí nosit respirátory v kancelářích neustále, ostatní ne. A neměli by jíst s ostatními. Na druhou stranu, uznávají policisté, jsou velitelé ochotni kvůli očkování přesouvat i služby, aby měli jejich lidé čas si dojít pro vakcínu. Případně aby mohli vyležet zdravotní komplikaci po očkování.

Hlavní armádní hygienička také nedávno poslala všem vojákům upozornění, že se čas krátí. Píše v něm, že do 28. února musí být všichni vojáci očkovaní. Vojenské útvary také dostaly letáky o očkování a vojáci si mohou vše nastudovat na intranetu nebo zavolat na telefonní informační linku.

Hasiči zase natočili nová propagační videa.

Neočkovaní tak cítí tlak, aby se zájmům svých nadřízených podvolili. Ostatně tím tlakem je už samotná vyhláška. Jak už Seznam Zprávy napsaly, pokud policista, hasič nebo voják nebude mít 1. března dvě dávky vakcíny, neprojde zdravotní prohlídkou a bude označený lékaři za „nezpůsobilého“. To znamená, že automaticky ve službě skončí.

Ale zároveň neočkovaní policisté a vojáci připustili, že jim dvě injekce za ztrátu práce nestojí. „Máme přeci jen rodiny a hypotéky,“ vysvětlil jeden z nich.

Navíc by mnoho policistů a vojáků přišlo také o výsluhovou rentu. Každý uniformovaný příslušník má ze zákona nárok po 15 letech služby na „důchod“. V závislosti na odsloužených letech, zařazení a výši platu může například řadový policista po odchodu ze služby dostávat kolem deseti tisíc měsíčně, vysocí důstojníci i mnohem víc.

Jenže když policista odejde kvůli očkování před odsloužením 15 let, nedostane od státu ani korunu. Tomáš Machovič, předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR, souhlasí, že právě peníze možná budou tou největší motivací k očkování. Takže spíš odejdou ti, kteří vakcínu odmítají a zároveň mají rentu už jistou.

„Nevěří vakcíně a řeknou si: Stejně jsem chtěl za dva roky končit. Tak co? Odejdu radši hned,“ řekl šéf odborů Machovič.

Rakušan: Vyhlášku nezrušíme

Armáda si už dříve nechala zpracovat průzkum, proč někteří vojáci vakcínu odmítají. Většinou pochybují o bezpečnosti nových vakcín nebo tvrdí, že jim lékař očkování nedoporučil ze zdravotních důvodů.

Vedení policie podobný průzkum nemá. „Předpokládáme, že velká část policistů nejsou odmítači očkování a k tomu, že dosud nejsou očkovaní, je vedl například fakt, že jsou aktuálně nemocní nebo nedávno nemoc prodělali a s očkováním proto vyčkávali, ale jsou ochotni se očkovat. Určitě jsou mezi nimi i kontraindikovaní a jen malá část vakcínu striktně odmítá,“ odhadla už dříve mluvčí policejního prezídia Kateřina Rendlová.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana si teď policie zpracovává statistiku, která řekne, kde pracuje nejvíc neočkovaných policistů (tedy jestli jsou to ti „na ulici“, dopraváci nebo vyšetřovatelé). Mimo jiné aby bylo jasné, která část policie by mohla být ochromená, pokud by se naplnily černé předpovědi o odchodech stovek příslušníků.

Očkovací vyhláška se ale rušit nebude. „Kdo je v první linii, kdo je dennodenně ve styku s lidmi, kdo chrání naši bezpečnost, má být naočkovaný kvůli sobě, kvůli své rodině a kvůli těm, se kterými se setkává,“ řekl Rakušan v pátečním rozhovoru v pořadu Ptám se já na Seznam Zprávách.

Reklama

Doporučované