Hlavní obsah

Místo příkazů hra o odměny. Vzniká národní plán boje s dětskou obezitou

Foto: Profimedia.cz

Zapojit chytrou aplikaci, fitness náramek a systém odměn. Podle lékařů je třeba proti dětské obezitě razantně zasáhnout. Ilustrační foto.

Reklama

Odborníci rýsují celonárodní projekt zaměřený proti dětské obezitě. Opírat se má o moderní technologie a cílit až na 80 tisíc dětí s nadváhou. Situace je podle lékařů urgentní a vyžaduje okamžitou akci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podnětem pro vznik Národního programu prevence dětské obezity jsou aktuální data. České děti podle nich přibírají na váze čím dál rychleji a zadělávají si na množství zdravotních komplikací. Situace se navíc v posledních letech skokově zhoršila a lékaři varují před nedozírnými zdravotnickými, ale i ekonomickými důsledky.

„Náš program spočívá ve změně strategie. Chceme cílit na menší děti – mezi šesti a jedenácti lety – ve stádiu nadváhy, které ještě nespadly do obezity a jsou na určitém rozcestí. Jde tedy o preventivní intervenci ve stavu, kdy je cesta zpět snazší a má větší šanci na úspěch. Zatím to tady nikdo neprosazoval, neustále pláčeme nad tím, jak přibývá obézních dětí, ale nadváha tomu vždy předchází,“ popsal pro Seznam Zprávy Petr Jehlička, dětský kardiolog z Fakultní nemocnice Plzeň.

Jehlička v rámci České lékařské komory (ČLK) nyní koordinuje pracovní skupinu, která národní program vytvořila. Na vzniku se podílí i Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti.

Pomoc moderních technologií

Dětí v daném věkovém rozmezí, které se s nadváhou potýkají a které chce program oslovit, je podle lékaře Jehličky v Česku asi 80 tisíc a zapojení by podle něj mohly brát spíš jako „účast ve hře“, ve které budou získávat průběžné odměny.

Podle plánů se má vše opírat o moderní technologie – konkrétně speciálně přizpůsobený fitness náramek a mobilní aplikaci. Do ní budou děti, případně s asistencí rodičů, v pravidelných intervalech zaznamenávat denní energetický příjem, tedy vše, co během dne zkonzumovaly.

Aplikace poté spočítá kalorickou vydatnost daného příjmu a zároveň vše porovná s daty z náramku. Ten ve stejný den automaticky vyhodnotí pohybovou aktivitu dítěte. Následovat bude buď pochvala, nebo motivující upozornění, že je třeba se zlepšit. Součástí mají být také zábavně edukační informace o potravinách nebo životosprávě.

„Pokud děti budou alespoň první měsíce vše svědomitě vyplňovat, náramek bude jejich. Kromě toho v tomto věku slyší i na dané průběžné pochvaly. Co je ale důležité, na závěr roku ti, kteří splní kritéria – například redukci BMI o pět procent a zvýšení pohybové aktivity o 10 procent, budou zařazeni do závěrečné celostátní loterie o velké ceny. Ty budou atraktivní pro děti i jejich rodiny,“ nastínil plány dětský kardiolog.

Kromě toho by podle návrhů pracovní skupiny děti zařazené do programu mohly získat kartu, která by jim zadarmo zpřístupnila některá sportoviště, bazény a volnočasové aktivity. Hubnutí by se tak pro zúčastněné mělo stát spíš doprovodným efektem celého programu.

„V roce 1991 jsme měli tři procenta dětí s obezitou, dnes máme okolo 17 procent. Tyto děti mají závažné metabolické komplikace, které je budou provázet nejen v dětství, ale i dospělosti. Proto za Českou obezitologickou společnost vítáme právě tento program, který umožní podchytit děti, které jsou na tom rozcestí,“ říká o projektu Jan Boženský, předseda Sekce pediatrické obezitologie.

Hledání cest

Podporu nyní odborníci hledají u ministerstev zdravotnictví, školství či práce a sociálních věcí. Připravuje se také jednání se zdravotními pojišťovnami, které by projekt mohly podpořit z fondů prevence.

O testování náramků se podle koordinátora Jehličky vedou debaty s Českým vysokým učením technickým, v úvahu připadá i zapojení dalších donátorů z řad technologických společností a firem. Se zahájením projektu se předběžně počítá na rok 2024.

„Každý rok do obezity padá několik tisíc dětí. Vrátit je zpět stojí velké úsilí a mnoho peněz, přičemž je tam velmi nízká efektivita. Pro pojišťovny jde v důsledku obezity o obrovské náklady. Covid vše akcentoval a nyní už je to urgentní situace. Nemůžeme si dovolit ztratit ani rok. Během něj totiž do obezity spadnou další tisíce dětí,“ domnívá se Petr Jehlička.

Podle posledních dat Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost se nyní s obezitou potýká nejméně 16,4 procenta dětí a mladistvých mezi pěti a 17 lety. Dalších přibližně deset procent trpí nadváhou.

Ministerstvo zdravotnictví už za šéfování Adama Vojtěcha (za ANO) prevenci obezity podpořilo například přes projekty Zdraví 2020, Škola podporující zdraví nebo Zdravá školní jídelna. Jak však ukazují data, situace se nadále zhoršuje a projekty stav příliš neovlivnily. Aktuálně ministerstvo pod vedením Vlastimila Válka z TOP 09 hovoří například o podpoře zdravého školního stravování.

Reklama

Doporučované