Hlavní obsah

Mynářova firma po 12 letech vrátila státu miliony

Foto: Profimedia.cz

Firma Clever Management nakonec vrátila ministerstvu dotaci na penzion v Osvětimanech.

Reklama

Na účet ministerstva přišlo přes 5,9 milionu korun od společnosti Clever Management. Firma bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře tak vrátila peníze, které využila na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Článek

Firma Clever Management, která patří bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi, vrátila v uplynulých dnech státu dotaci ve výši téměř šesti milionů korun.

Částku 5 994 108 korun poslala na účet Ministerstva pro místní rozvoj přesto, že tento úřad letos už dvakrát vrácení dotace odmítl. A to proto, že si společnost Clever Management kladla podmínky. Chtěla potvrzení, že státu v souvislosti s přidělením dotace nevznikla žádná škoda.

„Dne 3. dubna 2023 Ministerstvo pro místní rozvoj obdrželo na účet platbu ve výši poskytnuté dotace,“ potvrdila Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Veronika Hešíková.

Před 12 lety Mynářova firma dotaci dostala na přestavbu penzionu v Osvětimanech, později však úřady a letos i soud došly k závěru, že o peníze si řekla neoprávněně.

Policie v roce 2021 kvůli tomu také Vratislava Mynáře obvinila z dotačního podvodu a z poškozování zájmů Evropské unie.

Nyní firma peníze vrací bez podmínek – aniž potvrzení od ministerstva požaduje.

Proč Mynářův Clever Management peníze vrátil, není jasné.

Redakce chtěla zjistit, zda jsou motivací rostoucí obavy obviněného majitele, že bude ve věci nakonec odsouzen, ale advokát Lukáš Trojan se k tomu nechtěl vyjádřit.

Vratislav Mynář ani jednatel společnosti Miroslav Červenka pak na dotazy Seznam Zpráv nereagovali vůbec.

Společnost však dotaci na účet ministerstva poslala v době, kdy policie dokončuje vyšetřování případu, v němž je Mynář obviněn. To, že byly peníze vráceny, by mu mohlo pomoci u soudu – pokud by byl obžalován.

„Náhrada způsobené škody je jednou z obecných polehčujících okolností,“ potvrdil možnost této motivace žalobce Hynek Olma z Krajského státního zastupitelství v Brně, které Mynářův případ dozoruje.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Navíc vrácení peněz bude mít ještě jeden dopad. A to ten, že o firmu Clever Management se přestanou zajímat orgány Evropské unie.

„Jelikož dotaci společnost Clever Management nakonec vrátila bezpodmínečně, je ve vztahu k Ministerstvu pro místní rozvoj tato záležitost uzavřena,“ uvedla Hešíková.

Jak bylo zmíněno, Mynářova firma získala veřejnou podporu z Evropské unie na penzion. Jenže v roce 2019 vyšlo najevo, že už předtím byla stavba objektu jednou dotačně podpořena, což podle ROP Střední Morava další podporu vylučuje.

V Osvětimanech pod dnešním lyžařským areálem začal stavět ubytovací zařízení tamní spolek Chřibák, kde byl Vratislav Mynář hospodářem. Chřibák objekt rozestavěl a získal na to dotaci 13 milionů korun od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Pak v projektu pokračoval Mynářův Clever Management. A řekl si o další dotaci – tentokrát z evropských fondů – a dokončil hrubou stavbu do podoby penzionu, který má dnes název Malovaný.

Jenže soudkyně Barbora Berková letos konstatovala, že firma neměla dotaci z Evropské unie získat. Podle ní Mynářova firma musela v žádosti uvést, že její projekt navazuje na dotaci, která byla získána dříve.

„Společnost Clever Management zatajením uvedené skutečnosti naplnila zmíněná eliminační kritéria, dotaci obdržet neměla,“ uvedla soudkyně Berková.

Reklama

Doporučované