Hlavní obsah

Na Ukrajině padl další český dobrovolník

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Padlý bojoval na ukrajinské straně. Informaci potvrdilo Ministerstvo zahraničních věcí. Za poslední rok se jedná o druhý takový případ.

Článek

O tragédii informoval deník Blesk.cz. Upozornil na příspěvek, který na twitteru napsal pod anonymním profilem český krajan, který působí na Ukrajině již přes půl roku. „Právě jsem se dozvěděl, že včera padl další z nás. Tento týden nebyl pro Čechy dobrý. Tak večer zapalte svíčku, byl to jeden z těch hodně dobrých,“ uvedl.

Informaci posléze potvrdilo Ministerstvo zahraničí. „Můžeme potvrdit, že o víkendu na Ukrajině padl dobrovolník s českým občanstvím, který bojoval na ukrajinské straně. Podle informací, které má Ministerstvo zahraničí k dispozici, se jedná za poslední rok o druhý takový případ,“ uvedl mluvčí Daniel Drake.

Na informaci reagoval dopoledne i prezident Petr Pavel. Řekl, že je to pro něj smutná zpráva zvláště proto, že to byl zdravotník a pomáhal se zachraňováním životů. „Já bych rád vyjádřil soustrast rodině toho člověka, je mi to velice líto,“ dodal.

První český dobrovolník, původem z Třebíče, padl v Doněcké oblasti v bojích s ruskou armádou začátkem června. Česká televize tehdy uvedla, že zemřel po zásahu minometným granátem, na Ukrajině působil několik měsíců.

Zpráva přichází jen dva dny poté, co členové projektu Phoenix informovali o vážném zranění jiného dobrovolníka.

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předvídat další vývoj,“ uvedli v sobotu.

Podle Ministerstva zahraničí jeho aktuální zdravotní stav neumožňuje převoz do Česka. Členové projektu Phoenix se věnují pomoci v oblastech konfliktu již rok.

Reklama

Doporučované