Hlavní obsah

Návod pro rodiče na pondělní stávku: na co (ne)máte nárok

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Školní chodby zůstanou v pondělí povětšinou prázdné.

Reklama

V pondělí půjde patrně většina škol a školek do stávky. Rodiče mladších dětí tak budou muset řešit hlídání. Popisujeme, na co mají nárok, jak je to s ošetřovným, stravováním nebo úhradou školkovného.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Škola bude v pondělí zavřená. To už Tereza ví, a tak bude muset vymyslet, jak se postará o svou dceru, která chodí do druhé třídy.

„Měla bych mít možnost vzít si home office, ale jinak bych tedy nevěděla, jak si to zařídit,“ popisuje mi před vstupem na školní pozemek.

Pokud je dítě do 10 let nemocné, má zaměstnanec nárok na ošetřovné. Stejně tak je to v případě různých uzavření školy z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události. Jenže mezi takové se neřadí stávka učitelů.

„Ošetřovné z důvodu péče o dítě mladší 10 let, jehož škola, školka apod. byla uzavřena z důvodu stávky, tedy nenáleží,“ informuje Česká správa sociálního zabezpečení.

Shodou okolností platí od 1. října nová pravidla pro práci z domova. Ta dávají rodičům dětí mladších devíti let silnější pozici, pokud požádají o home office. Zaměstnavatel jim sice nemusí vyjít vstříc, ale na rozdíl od ostatních zaměstnanců jim musí písemně odůvodnit, proč žádost zamítl.

Stávkuje se?

Mapu škol, které se do stávky zapojí, dává dohromady profesní sdružení pedagogů Učitelská platforma, a to včetně dat od školských odborů. Je v ní přes 2000 škol, na mapu se můžete podívat níže. Nicméně jde pouze o informativní přehled.

Každý rodič musí být oficiálně informován školou, zda se v pondělí uzavře. Způsob podání informace ale není jednotný.

Záleží na školním řádu každé ze škol, jakým kanálem ředitel s rodiči komunikuje. O chystané stávce nicméně musejí zaměstnanci informovat nejpozději tři pracovní dny předem. Ještě ve středu se tak někde mohlo teprve rozhodovat o případném uzavření.

Část škol se ke stávce hodlá připojit jiným způsobem. Provoz tak může být omezen jenom zčásti. Například základní škola v pardubických Polabinách má uzavřený pouze druhý stupeň a školní jídelnu.

„Pokud dojde pouze k uzavření školní jídelny, ale nikoliv školy, je povinností ředitele stravování dětem či žákům zajistit jiným způsobem. Je možné objednat stravu od jiného dodavatele, či v krajní situaci nevařit teplou stravu a nakoupit již hotové jídlo studené kuchyně,“ uvádí Ministerstvo školství.

Školkovné se nevrací

Oproti tomu pražská Základní a mateřská škola K Dolům se uzavře kompletně. Před ní mluvím se Zuzanou, která si nedovolí hodnotit, jestli je stávka opodstatněná. Bere zkrátka jako fakt, že v pondělí její dcera do školy nejde.

„Zvládneme to. Mám naštěstí ještě nějakou dovolenou, takže si jeden den vezmu,“ popisuje, jak to příští týden vyřeší.

Stávka se týká i mateřských škol. S tím se pojí častý dotaz rodičů, jak to bude se školkovným. Jelikož stávka trvá jen jeden den, měsíční platba se snižovat nebude. K tomu dochází jen v případě, že se provoz přeruší na delší dobu než pět dní v kalendářním měsíci.

„Maminka je učitelka, takže bude během stávkování hlídat. Jinak by to samozřejmě pro mě byla komplikace, protože bych si musela vzít syna s sebou do práce,“ popisuje před školou další z rodičů – Lucie.

Většina škol se rozhodla v pondělí stávkovat kvůli škrtům, které se připravují. Ministerstvo školství stále nemá dostatek prostředků na platy všech nepedagogických pracovníků. Uspořit chce určitě na osmi tisících neobsazených místech. Z nich ale ředitelé škol často dorovnají tabulkové platy kuchařek, uklízeček nebo školníků, které se leckdy pohybují nejen pod úrovní zaručené mzdy, ale také v některých případech nedosahují ani minimální mzdy.

Pedagogické veřejnosti se také nelíbí plánované úspory v dotacích na vyučovací hodiny, což by mohlo ohrozit dělení výuky nebo podporu pro nadané žáky.

Reklama

Doporučované