Hlavní obsah

„Nebrala jsem Ukrajince podle kalendáře,“ vadí ženě pravidla solidární dávky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Za ubytování ukrajinských uprchlíků mohou hostitelé získat až dvanáct tisíc měsíčně na jeden byt.

Reklama

Vláda už rozdělila téměř 25 tisíc solidárních dávek lidem, kteří ubytovali ukrajinské uprchlíky. Část žadatelů však ztratila nárok kvůli „špatnému datu“.

Článek

Žije s dcerou v rodinném domě. Když po ruské invazi začaly do Česka proudit tisíce uprchlíků, Eva S. se dlouho nerozmýšlela. „Devatenáctého března jsme u nás ubytovali paní se dvěma dětmi,“ vypráví důchodkyně z Brna, která si nepřeje zveřejnit celé jméno, redakce jej však zná.

Pomohla rodině z ukrajinského Charkova, která týden přespávala na matracích v brněnském asistenčním centru na Výstavišti. Když běžencům nabídla dočasné přístřeší, netušila, že vláda chystá takzvanou solidární dávku pro ubytovatele, aby jim částečně kompenzovala náklady.

Pozdější pobídku ale uvítala. „V mém případě jde o asi 5 tisíc, chtěla jsem se rozdělit s ukrajinskou rodinou,“ popisuje.

Kvůli žádance si s pomocí dětí zřídila elektronickou identitu. Digitální forma je jediný způsob, jak si o vládní příspěvek žádat. Při vyplňování formuláře na počítači ale žadatelka narazila. Nešlo jí totiž správně zadat datum. Ukrajinská rodina u ní bydlela nepřetržitě téměř tři týdny, od devatenáctého března do sedmého dubna, tedy dvacet dní.

Na dávku mají nárok lidé, kteří nabídli běžencům bydlení nejméně šestnáct dní nepřetržitě. Má to však háček, o němž žena nevěděla. Musí to být v jediném měsíci. „Je to přece nelogické. Měla jsem říct rodině: Přijďte až od prvního?“ zlobí se.

Takových případů bude hodně

Solidární dávku Ministerstvo práce a sociálních věcí vyplácí skrze Úřad práce. Jeho mluvčí Kateřina Beránková platnost pravidla potvrdila. Stát ho uvádí přímo ve formuláři v sekci Podmínky nároku na příspěvek. „Informaci máme nejen textově, ale i ve videu, které je dostupné i na sociálních sítích. A také na webových stránkách,“ uvedla mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Úřad práce do minulého týdne evidoval přes 33 tisíc žádostí, peníze do té doby vyplatil nebo připravil k vyplacení téměř 24 tisícům lidí. Kolik žádostí kvůli „půlení“ pobytů do více měsíců odmítlo, neví. „Tato data neevidujeme,“ doplnila Beránková.

O příspěvek lze zatím žádat za březen až červen. Na jednoho ubytovaného uprchlíka mohou hostitelé získat až tři tisíc korun, maximálně však 12 tisíc korun na jeden byt. „Lze v něm tedy započítat maximálně čtyři osoby,“ popsala mluvčí.

Neúspěšná žadatelka řešila podmínky dávky od Velikonoc. „Nakonec jsem na Úřadě práce zjistila, že nejde o chybu v elektronickém dotazníku, je to zákon. Řekli mi, že takových případů bude hodně,“ říká.

Ministr odpověděl, ale nepotěšil

Myslela si, že se do zákona musela chyba dostat nedopatřením. Adresovala proto dopis ministrovi práce Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL). „Prosím Vás o nápravu, zřejmě jde o omyl, což je v náročné situaci pochopitelné,“ napsala mim jiné.

Sám ministr však v dopise reagoval, že to omyl není. „O chybu se opravdu nejedná. Nárok na příspěvek nastává, pokud jsou ukrajinští běženci ubytování minimálně 16 po sobě jdoucích dní v jednom měsíc. Je to takto nastaveno záměrně, aby nedocházelo ke zneužívání tohoto příspěvku,“ reagoval v dopise Jurečka. Doplnil, že podmínky zná veřejnost od začátku.

Jak by žadatelka mohla dávku zneužít, už ale neuvedl.

Ženu tím neuklidnil. „Nechápu, čím bych zneužila příspěvek, když pobyt byl dlouhý podle požadavků – tedy v kuse, ale data vyšla přes konec měsíce. Nebrala jsem rodinu podle kalendáře, ostatně možnost příspěvku byla oznámena přece až později,“ zlobí se.

Na začátku dubna se jí vrátila domů širší rodina ze zahraničí. Ukrajincům proto pomohla sehnat jiné bydlení v Brně. „Daří se jim dobře, děti už chodí do školy. Nejde mi o těch pět tisíc, ale spíše o princip. Nejspíš se to nezdá absurdní jen mně,“ míní důchodkyně.

Ministerstvo práce nevyloučilo, že podmínky nastaví jinak. „Od července plánujeme některé změny ve výplatě solidárního příspěvku, aktuální nařízení vlády platí do června. Další úpravy i v tomto směru tedy nejsou vyloučeny,“ sdělila mluvčí resortu Eva Davidová.

Reklama

Doporučované