Hlavní obsah

Nejen dělníci. Ukrajince zaměstnávají jako architekty nebo tatéry

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pracovních nabídek na pozici uklízeček, šiček či zedníků pro ukrajinské uprchlíky přibývá rychle. Objevují se ale i nabídky na kvalifikovanou práci pro Ukrajince s vysokoškolským vzděláním. A není jich málo.

Článek

V noci před dvěma týdny přistála Martinu Krupauerovi v e-mailové schránce zpráva od bývalého kolegy, kterého třicet let neviděl. Je to Ukrajinec, který se snažil najít možnost jak dopravit sebe se svou ženou a dvěma malými dcerami přes hranice do bezpečí.

Všechno dobře dopadlo, na hranicích ho i s celou rodinou vyzvedl a dovezl až do Prahy. A co víc, rovnou ho i zaměstnal. V architektonickém ateliéru, ve kterém na počátku devadesátých let Ukrajinec začínal.

To ale není jediný nový kolega, kterého v ateliéru A8000 kvůli válce na Ukrajině přijmou. Můžou vytvořit až pět míst pro architekty i stavaře. Nabídky zveřejnili před pár dny a už se jim hlásí zájemci.

„Já si ještě tu ruštinu trochu pamatuju,“ zasměje se majitel ateliéru Martin Krupauer na dotaz, zda nebude problém, že uprchlíci neumí zpravidla česky. „A hlavně to není podstatné, v práci používají stejné programy jako my, no tak co, tak se nějak domluvíme.“ Klíčové podle něj je, aby Ukrajinci mohli pokračovat v tom, co umí, a aby na sebe mohli být hrdí i v takové situaci, jako je útěk před válkou.

Lehátko seženeme, jehly máme

Pracovní místo, na které je potřeba mít zkušenosti, nabízí i tetovací salon v Havířově. Vlastní ho Lilith Urbanczyk, která je sama i hlavní tatérkou. Do studia se vejde ještě jeden, a tak se nebylo třeba dlouho rozhodovat a na sociální sítě vyvěsila nabídku pro tatéra či piercera, který utekl před válkou a shání místo, kde svou živnost provozovat v Česku.

Zatím mají k dispozici jen tatérské lehátko, ale další příslušenství by prý určitě týmovému nováčkovi pomohli sehnat a všechno zařídit, spotřební materiál jako jehly a další ve studiu už mají a všechno rádi poskytnou.

„Teď mi psala nějaká slečna, že zná paní z Ukrajiny, která dělá permanentní make-up a hledá místo. Ještě ale nevím, co z toho bude, dnes jsem jí chtěla odepsat,“ odpovídá majitelka studia na dotaz, zda už se někdo ozval.

Míst, která nabízejí obdobné pozice, není úplně málo. Sama Lilith Urbanczyk si všimla na sociálních sítích hned několika dalších tetovacích studií, která podobné nabídky taky zveřejňovala. Otevřené pozice se ostatně dají najít i ve spoustě dalších odvětví.

Tisíce míst pro uprchlíky

Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou nepátrat po nových zaměstnancích po vlastní ose, se s nabídkami pozic mohou obracet na Úřad práce ČR: „V současné době eviduje Úřad práce v rámci celé ČR téměř 17 tisíc takových pozic, například pro montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků nebo strojů na výrobu potravin, pomocníky v rostlinné výrobě nebo třeba pokojské a uklízeče, ale také ve zdravotnictví či službách. Nabídka se každým dnem rozrůstá,“ říká Kateřina Beránková, tisková mluvčí Úřadu práce.

Spousta firem se i přesto spoléhá na vlastní kanály, popřípadě vkládá nabídky do různých skupin a na weby, které s problematikou souvisejí, jako je například webová stránka ukrajinci.cz, která sdružuje Ukrajince v ČR a mimo jiné nabízí i možnost poptávat či nabízet práci, což v souvislosti s válkou využilo nespočet zaměstnavatelů, za jeden den se tam objeví desítky nabídek.

Jednu z nich inzerovala také Základní škola Cimburkova z Prahy 3, která sháněla učitelku z Ukrajiny s vysokoškolským pedagogickým vzděláním.

„Nabídek bylo za tu dobu, co jsme tam dali inzerát, opravdu hodně. Během jednoho dne se ozvalo šest lidí a všichni měli vysokoškolské pedagogické vzdělání,“ popisuje příval zájemců ředitelka školy Irena Meisnerová. Místo ale sháněli jen jedno – pro nově otevřenou třídu pro ukrajinské děti prchající před válkou. Kromě vzdělání poptávali ještě znalost ukrajinštiny a k tomu buď angličtinu, nebo češtinu, aby se mohli dorozumět i mezi sebou ve sboru.

Zatím přijali novou posilu pouze na částečný úvazek pro vzniklou třídu, ředitelka se ale bude snažit najít příležitost jí nabídnout celý úvazek.

Nová paní učitelka přijela před 14 dny i se svými dětmi, podobně jako většina uprchlíků, kteří míří do České republiky. V Česku už dříve pracovala na různých nekvalifikovaných pozicích, a tak umí i obstojně česky, byla tedy ideálním kandidátem.

„Byla to rychlovka, v pondělí jsme vyvěsili inzerát, v úterý jsme ji sehnali, byl pohovor a dneska už nastoupila. V tomhle případě čím rychleji, tím lépe,“ vysvětluje průběh přijímacího řízení.

Šance je vysoká

Kromě tisíců nabídek, které eviduje ve své databázi Úřad práce, se jich mnoho objevuje na internetu, celkové číslo tak těžko odhadnout.

Než občan Ukrajiny v Česku požádá o povolení k zaměstnání, již musí mít domluvené pracovní místo, kam nastoupí, a uzavřenou pracovní smlouvu se zaměstnavatelem. I přes nespočet nabídek se však v současné době počet již vydaných povolení k zaměstnání pohybuje asi kolem jednoho tisíce.

Zapojení do pracovního procesu by měl usnadnit minulý týden projednávaný „lex Ukrajina“, umožní totiž uprchlíkům, kterým bylo uděleno speciální vízum za účelem strpení, být v oblasti práce ve stejné pozici jako cizinci s trvalým pobytem. To by znamenalo, že už nebudou muset před nástupem do zaměstnání shánět příslušné pracovní povolení. „Lex Ukrajina“ bude tento čtvrtek schvalovat Senát.

Reklama

Doporučované