Hlavní obsah

O dotace na střešní soláry je obří zájem. „Peněz máme dost,“ říká ministryně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Za letošek už ministerstvo životního prostředí eviduje více žádostí o dotace na solární panely než za celý minulý rok. Ministryně Anna Hubáčková ale uklidňuje, že peněz na podporu je dost a případně se částka navýší.

Článek

Zvyšující se výdaje za plyn, elektřinu a pohonné hmoty ženou Čechy k alternativním způsobům získávání energie. Řešení v podobě střešní fotovoltaické elektrárny nebo tepelného čerpadla ale není nejlevnější, mnozí se proto hlásí o státem nabízené dotace.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) na čtvrtečním setkání s novináři řekla, že prostředky na zateplení nebo změny vytápění jsou pro Čechy připravené.

Je velký zájem o fotovolatiku a ten zájem je mnohonásobně vyšší něž minulé roky.
Anna Hubáčková, ministryně životního prostředí

„Máme program Nová zelená úsporám, v rámci kterého poskytujeme dotace na zateplení budov, na výměnu oken, na využití odpadního tepla z domácností a především na změnu vytápění,“ uvedla ministryně.

Velký zájem je podle ní o fotovolatiku. „Ten zájem je mnohonásobně vyšší něž minulé roky a k dnešnímu datu máme tolik zájemců, že to přesahuje už celý minulý rok,“ oznámila Hubáčková.

V Nové zelené úsporám je na nové fotovoltaiky vyčleněno deset miliard korun. Zatím není jasné, zda a jaký převis žádostí bude, ministerstvo je ale připravené podpořit všechny žadatele, kteří splní podmínky.

Ministerstvo životního prostředí už nyní eviduje více než 34 tisíc žádostí v celkovém objemu 6,7 miliardy korun. „Ne všechny budou schváleny, ale už nyní máme skoro 5 680 žádostí proplacených. Máme odhad, že požadavek na letošní rok může být vyšší, než máme alokované finanční prostředky, ale není žádný důvod k panice, jsme připraveni tyto prostředky navýšit,“ uklidňuje Hubáčková.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se nemůže stát, aby stát některé žadatele nebyl schopný uspokojit.

Kromě střešních fotovoltaik je velký zájem také o tepelná čerpadla. Ministerstvo životního prostředí zvýšilo v programu kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti maximální příspěvek na tepelná čerpadla o 50 tisíc korun na 180 tisíc korun.

„Běží kotlíkové dotace, jsou administrovány prostřednictvím krajů, zájem vidíme velký u některých krajů, někde se to rozbíhá. Chtěla bych apelovat na občany především z nízkopříjmových rodin, aby tyto dotace stoprocentně využili,“ vyzvala ministryně životního prostředí.

Co se starými plynovými kotli

Dodala také, že se snaží vyjednat zavedení dotací na výměnu starých plynových kotlů. Dotace musí schválit Evropská komise, se kterou nyní stát jedná. Dosud podpora na výměnu plynových kotlů neexistuje, podle ministryně by to ale bylo vhodné, pokud by se plynové kotle měnily za jiné obnovitelné zdroje.

Ministerstvo podle ní eviduje množství dotazů právě na dotace na výměnu plynových kotlů za jiný zdroj. „V současné době neumožňujeme výměnu starých plynových kotlů za jiná alternativní paliva, jsme ale připraveni vyjednat ten program s Evropskou komisí,“ uvedla Hubáčková. Šance na úspěch jsou podle ní velké, prostředky by mohly být již na příští rok. O jak velké peníze by šlo, zatím ale není jasné.

Nová zelená úsporám

1. Nejprve by měl potenciální žadatel zvážit, zda je pro něj dotace Nová zelená úsporám vhodná. Musí totiž počítat s tím, že část financí musí pokrýt sám. Zároveň nejdříve vše platí z vlastních prostředků a příspěvek mu přijde na účet až poté, co stavbu či instalaci ukončí a vše doloží.

2. Zájemce o dotaci by si měl zjistit podmínky, které musí pro realizaci opatření splnit. Některá řešení, jako zateplení domu, mohou podléhat schválení stavebním úřadem či souhlasu sousedů. S tím může poradit právě nejbližší stavební úřad.

K instalaci solární elektrárny však podle stavebního zákona není vyžadován územní souhlas, rozhodnutí o umístění stavby, ani stavební povolení v případě, že panely nezmění vzhled stavby. Problém ale může nastat v případě, že se dům nachází v památkové zóně.

3. Aby žadatel splnil podmínky pro získání dotace, musí doložit odborný posudek zpracovaný oprávněnou osobou. Ten se skládá z projektové dokumentace a energetického hodnocení budovy. V jednodušších případech (výměna kotle, instalace FVE) je požadovaná dokumentace k žádosti minimální a vypracovat ji může i odborná firma oprávněná současně k vybrané instalaci.

4. Podání žádostí a všech souvisejících dokumentů probíhá online přes systém AIS SFŽP ČR. Je ale nutné ověřit uživatele prostřednictvím elektronické identifikace, kterou si žadatel o dotaci může zřídit na portálu eidentita.cz.

5. Po splnění těchto podmínek lze konečně vyplnit elektronickou žádost o dotaci na webových stránkách Nová zelená úsporám přes ikonu Podat žádost.

6. Žádost obdrží pracovníci Státního fondu životního prostředí a prověří ji. Pokud odhalí nějaké nedostatky, zašlou žadateli výzvu k jejich odstranění ve stanovené lhůtě. Zájemce však může požádat o její prodloužení, pokud ji nebude schopen dodržet.

7. Pokud je žádost v pořádku, její odesílatel obdrží akcentační dopis. Od té doby běží lhůta 24 až 36 měsíců (záleží na úsporném řešení), během které musí instalovat a doložit opatření, na která dotaci čerpá.

8. Po dokončení všech prací musí osoba doložit realizaci. Tu vyplní v systému a nahraje digitalizované doklady o realizaci.

9. Fond poté dokumenty zkontroluje. V případě nedostatků žadatel opět obdrží e-mail s výzvou k odstranění nedostatků a lhůtou pro doložení, kterou lze opět prodloužit.

10. Fond vyplatí dotaci bezhotovostním převodem na bankovní účet žadatele uvedený v AIS SFŽP ČR. Fond však upozorňuje, že výše dotace může být upravena na základě doložených podkladů či omezení veřejné podpory.

Reklama

Doporučované