Hlavní obsah

Obyvatelé Rokytnice jsou dál bez tepla. Spor radnice a firmy pokračuje

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bez tepla je v Rokytnici v Orlických horách asi 300 bytů. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Spor mezi Rokytnicí v Orlických horách a dodavatelem tepla stojí na místě. Strany se na obnovení dodávek zatím nedohodly. Bez tepla a teplé vody jsou obyvatelé od víkendu, kdy firma Ekoenergy Moravia přerušila dodávky.

Článek

O obnovení tepla dnes radnice s firmou jednala po telefonu, dohoda ale zatím nevznikla.

„Žádný verdikt ještě nemám,“ komentoval pro Seznam Zprávy starosta obce Luboš Michalec (Sdružení pro Rokytnici). Podle něj si musí radnice s firmou vyměnit další podklady.

„Teď dáváme dohromady návrh na řešení, abychom vyřešili tuhle situaci,“ komentoval ředitel Ekoenergy Moravia Luděk Koch. Další jednání by podle něj mohlo proběhnout zítra.

Důvodem sporu je zdražení dřevěných peletek, které se používají pro výrobu tepla. Podle Kocha vzrostla cena paliva od března čtyřnásobně a firmě vznikly finanční ztráty. Ke stávající smlouvě proto chtěla firma vytvořit dodatek, na základě něhož by obec finanční ztrátu doplatila.

To ale radnice odmítla a na začátku října firmě vypověděla smlouvu.

Koch trvá na tom, že podle práva má firma na doplacení ztrát nárok. „Podle zákona se mohl udělat dodatek od dubna, co se o tom bavíme. Lidi nemuseli být bez tepla a nemuseli nám ukončovat smlouvu,“ vyjádřil se Koch.

Odvolal se na tzv. energetický zákon. „Dodavatel tepelné energie je tedy oprávněn promítnout všechny ekonomicky oprávněné náklady v plné výši do ceny tepelné energie tak, aby jeho cena nebyla tzv. ‚podnákladová‘ a dodavateli nevznikaly finanční ztráty,“ uvedl Koch v e-mailové odpovědi.

Nová dohoda mezi obcí a firmou by pro lidi neměla znamenat zvýšení cen. „To, co už je vyhlášené, to všechno tady bude fungovat, jak už to je lidem oznámené. Žádné zdražení nenastane. Tady jde jenom o to, jestli se bude topit, nebo ne, a jestli uhradit někomu nějaké předchozí náklady,“ uvedl starosta obce Michalec.

Bez tepla je v Rokytnici nyní přibližně 300 bytů a ústav sociální péče, který ale situaci zatím zvládá díky přímotopům a elektrickému ohřevu vody.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Luďka Kocha k energetickému zákonu.

Reklama

Doporučované