Hlavní obsah

Odbory zneužily učitelskou stávku, stěžuje si spolek Učitelská platforma

Foto: Seznam Zprávy

Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti dnešní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské stávky zneužila.

Reklama

Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti dnešní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit.

Článek

Proti dnešní akci odborů se vymezil spolek Učitelská platforma. Spolek, který sdružuje zhruba 2000 učitelů a učitelek, to uvedl na sociální síti X. To, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální. Podle ní by měl šéf odborů Josef Středula odstoupit.

Spolek se podle Mazancové distancuje od demonstrace a jejích pořadatelů. Protesty proti úspornému balíčku a vládě jsou podle Mazancové něco jiného než vystupování proti demokratickému zřízení.

Spolek tak reagoval mimo jiné na vystoupení blogera, který si říká Vidlák, občanským jménem Daniel Sterzik, na demonstraci. Sterzik v minulosti vystupoval například na demonstraci pořádané neparlamentní stranou Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla.

Na sociálních sítích se objevují názory lidí, že odborové svazy zneužily učitelskou stávku pro svůj prospěch. Naopak podle náměstka ministra školství Jiřího Nantla je třeba akce brát jako dvě různé věci. ,,Dnešní vystoupení významné části školské komunity a povšechnou odborovou akci berme jako dvě naprosto různé věci," uvedl na sociální síti X Nantl.

Odbory protestovaly proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis.

Reklama

Doporučované