Hlavní obsah

Památník v Letech připomínající holokaust Romů a Sintů se otevře 12. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/prezidentpavel

Pietního aktu v Letech u Písku se loni zúčastnil i prezident Petr Pavel. Ilustrační fotografie

Reklama

Původně brněnské Muzeum romské kultury plánovalo otevřít památník v Letech u Písku letos v únoru. Nakonec bude jeho provoz zahájen 12. května, v den, kdy se zde už tradičně koná pietní akt.

Článek

Památník holokaustu Romů a Sintů v Letech na Písecku se veřejnosti otevře 12. května. Ve stejný den se už tradičně u nouzového pohřebiště v bezprostřední blízkosti památníku koná pietní akt. ČTK o tom dnes informovalo Muzeum romské kultury, jehož pobočkou památník bude. Brněnské muzeum původně plánovalo otevření na únor, odložilo ho z procesních důvodů kolaudačního řízení.

Dlouholeté snahy o důstojné uctění památky obětí holokaustu v místě bývalého koncentračního tábora vrcholí. „Muzeum romské kultury nechalo srovnat se zemí velkokapacitní vepřín, který byl postaven na místě utrpení, a vystavělo nový památník. Je místem piety i poznání. Jeho ideou je přímo na místě utrpení připomínat památku vězněných, informovat a vzdělávat o dění před a při 2. světové válce i o dopadu nacistické genocidy na romské komunity v českých zemích,“ uvedla mluvčí muzea Karolina Spielmannová.

Součástí je nové pietní místo i návštěvnické centrum se stálou expozicí. „Pomocí autentických vzpomínek pamětníků přiblíží návštěvníkům historický kontext i bolest jednotlivců a podává i materiální svědectví o českých Romech a Sintech vězněných v táboře,“ doplnila mluvčí.

Vybudování památníku včetně expozice vyšlo přibližně na 110 milionů korun. Finančně jej podpořilo Ministerstvo kultury, německé velvyslanectví i grant z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Reklama

Související témata:

Doporučované