Hlavní obsah

Pivo i za 80 korun? Nadšený není nikdo, říká hospodský

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Část hospod v novém roce opět zvyšovala ceny. Reagují na všeobecné zdražování i přesun čepovaného piva do vyšší daňové sazby. Podle některých podnikatelů se částky blíží hranici, nad kterou už zákazníci nebudou ochotní platit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je lednový mrazivý večer. Teploměr ukazuje minus sedm stupňů a ulice Brna se zdají být prázdnější než obvykle. Méně lidí je i v hospodách v centru města.

Jednu z nich opouští dvojice mužů, postupně si zapalují cigaretu. Přestože ceny mírně stouply, shodují se na tom, že za dobré pivo jim nevadí si připlatit. „Je to drahé už nějakou dobu. Nemyslím, že by teď ceny skočily o moc víc,“ krčí rameny Vojtěch Blahuta.

„Na cenu se moc nekoukám, protože na pivo nechodím tak často, aby mě to nějak ovlivňovalo. Zdražování mi nevadí, rozumím tomu. Prostě mě to neruinuje,“ doplňuje Jakub Przebinda.

Plzeň, kterou popíjejí, je vyjde na 60 korun. „Když jednou za čas vyrazíme, tak si to užijeme a nehledíme na peníze,“ říká první z mužů.

Má ale pochopení i pro ty, kterým se cena zdá vysoká. „Nedávno jsem viděl v televizi upoutávku, kde bylo pivo za 15 korun. Když si můžete koupit lahváč za tuto cenu, nebo jít na točené za 60, je to rozdíl. Myslím, že z točeného piva se za chvíli stane nárazová, pomalu zážitková věc,“ tvrdí.

S tím souhlasí i šéf Českého gastronomického institutu Adam Eliáš. Poptávka po čepovaném pivě podle něj kvůli zdražování klesne. „Mnozí budou spotřebu v hospodách alternovat za spotřebu domácí či spotřebu v neoficiálních místech, jako jsou hasičárny, spolkové místnosti a podobně,“ odhaduje.

Tři piva a domů

Jeho slova potvrzuje třicátník Jan, který po práci zamířil do hospody East Village v sousední ulici. „Všímám si, že moji kamarádi sice na pivo chodí dál, ale už ne tak často,“ říká.

V ruce drží rozpitý půllitr, jeden ho vyjde na 52 korun. Zdražování piva si prý v posledních dvou letech všímá více než dřív. A stále častěji bere ohled i na svoji peněženku. „Já těch piv moc nevypiju, takže si na točené sem tam zajdu. Ale asi ne už tak často. Když se dřív sedělo celý večer, vypili jsme třeba šest, sedm piv. To už se asi stávat nebude,“ tvrdí.

„Někteří kamarádi do hospody už skoro nechodí. A pokud ano, dají si tři piva a jdou domů,“ dodává.

Pivo i za 80 korun

Ceny šly po Novém roce v některých hospodách opět nahoru kromě jiného kvůli přesunu čepovaného piva z desetiprocentní do jednadvacetiprocentní sazby DPH.

„Podniky zdražovat musejí, zejména ty mimo Prahu. Ve svých výsledovkách nemají žádný volný prostor pro absorbování nárůstu DPH,“ upozorňuje Eliáš. „Tento nárůst musejí přenést na hosta a pak doufat, že poptávka zůstane na úrovni, která jim zaručí dostatečnou ziskovost.“

„Byli jsme nuceni zdražit kvůli růstu DPH,“ potvrzuje provozní Pivnice U Čápa Martin Řídký. Tanková plzeň u nich stála doposud 64 korun, nyní částka vzrostla na 68 korun.

Tím ale růst ceny nejspíš nekončí. „Obávám se, že před letní sezonou pivo začne atakovat sedmdesátikorunovou hranici,“ myslí si Řídký.

Zákazníci k nim pořád chodí, piv si podle provozního ale dají méně. „Je jasné, že si to už každý rozmyslí. Když jde člověk do hospody a za deset piv dá skoro sedm set korun, aniž by se stačil podívat do jídelního lístku, má to určitě vliv na domácí rozpočet,“ hodnotí.

Majitelé podniků se podle něj obávají odlivu zákazníků. „Jsme pivní národ, štamgasti byli vždycky na cenu piva citliví. Hranice, po kterou jsou lidé ochotní zaplatit, někde musí být. Bojím se, že té částce se blížíme,“ vysvětluje.

S tím souhlasí i vrchní Michal Vojtek z nedalekého Hostince u Bláhovky. Naposledy se u nich zdražovalo na podzim, plzeň tam vyjde na 64 korun. „Lidé to komentují pořád. Za poslední rok nebo dva šly nahoru zhruba o deset korun,“ uvádí.

Cena se mu už zdá vysoká. Zvýšená daňová sazba na čepované pivo se u nich ale nejspíš také do cen promítne. „Myslím, že na jaře budeme muset zdražovat znovu,“ obává se.

Zdražování je nejvýraznější v Praze. „Půllitr prémiového ležáku se tam v centru blíží 80 korunám. Méně výrazné je na menších městech a vesnicích, kde je obava z úbytku hostů nejvyšší. Zároveň je tam ale i ekonomické zdraví hospod nejslabší,“ upozorňuje Eliáš.

Nejzranitelnější jsou v této chvíli vesnické nebo maloměstské hospody. „Ekonomika těchto provozů za současných podmínek může být jen stěží zisková. Proto budou podnikatelé tento formát opouštět,“ varuje.

Už žádný dezert a kávička

Místy zdražovali už na konci loňského roku. To je i případ podniku Pivní burza. „Zdražení je v řádu pětikorun na půllitr. Většina stojí okolo 59 korun, speciály jsou pak dražší,“ říká výčepní Pavel.

Zájem zákazníků to podle něj ale zatím neovlivnilo. „Chodí pořád stejně. Nezaznamenal jsem ani to, že by si nějak na cenu piva stěžovali nebo že by na to někdo upozorňoval,“ komentuje.

Jinde se na zdražování teprve chystají. Například ve Stopkově plzeňské pivnici zatím ceny nezvedali, brzy ale nejspíš budou muset.

„Budeme to řešit odhadem na konci ledna nebo v únoru. Ještě ale nemáme žádný nástřel toho, jak by to mělo vypadat a o kolik procent by se mělo zdražit,“ přemítá vedoucí podniku Igor Přibyl.

Za zdmi domu s historickým malovaným průčelím čepují čtyři druhy piv, všechny stojí 60 korun. Za speciál pak návštěvníci zaplatí 57 korun.

Přibyl si už delší dobu všímá změn v chování zákazníků. „Útrata už není taková, jako bývala. Lidé prostě šetří. Když k nám zajdou, dají si jídlo, jeden nápoj a odchází. Nedávají si třeba polévku, předkrm, dezert, kávičku. Koukají na korunu,“ popisuje.

Přesun piva do vyšší daňové sazby vnímá – stejně jako většina majitelů hospod – kriticky. „Nadšený není nikdo. Vláda, která v Česku zdraží pivo, je špatná,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované