Hlavní obsah

Omezení nikotinových sáčků od července. K dětem by se už dostat neměly

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Přístup mladistvých k nikotinovým sáčkům by se měl ztížit. Počítá s tím návrh novely z pera poslanců vládní koalice. Ministerstvo zdravotnictví zároveň představilo vyhlášku, která bude tyto výrobky od příštího léta regulovat.

Článek

Současná legislativa se nikotinovými sáčky nezabývá, neexistují tak pravidla pro vzhled balení, obsah nikotinu či jakost produktu. Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek to má změnit.

Návrh počítá s tím, že by se nikotinové sáčky dostaly na stejnou úroveň regulace, jaká platí například pro elektronické cigarety. Jejich prodej by byl zakázán osobám mladším 18 let.

Dosud používané slovo tabák by pak v zákoně mělo nahradit slovo nikotin.

Pod novelou jsou podepsáni Martina Ochodnická (TOP 09), Josef Flek (STAN), Bohuslav Svoboda (ODS), Klára Kocmanová (Piráti) nebo lidovec Tom Philipp.

Ministerstvo zdravotnictví navíc dnes představilo vyhlášku, o jejíž přípravě informovalo začátkem srpna. Ta omezuje obsah nikotinu v sáčcích na 12 miligramů a pro uživatele by měly být i méně atraktivní.

„Naše novela má zjednodušeně za cíl omezit prodej nikotinových sáčků do 18 let, oproti tomu chystaná vyhláška definuje konkrétní parametry produktu,“ nastínil poslanec Philipp.

„Je důležité, aby byl prodej těchto vysoce návykových sáčků regulován stejně jako jiné nikotinové výrobky a nemohli si je koupit mladiství,“ vysvětlila jeho sněmovní kolegyně Kocmanová, proč se změnu rozhodli prosazovat přímo v zákoně.

Podle mluvčího Ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba se novela s vyhláškou doplňují. „Ale nejsou na sebe navázány ve smyslu toho, že jedna nemůže být bez druhé. Společně tvoří ucelený rámec regulace nikotinových sáčků,“ upozornil.

Právě balení sáčků – často barevné a líbivé – označují experti za problematické, protože cílí na mládež. Obsah nikotinu je pak často tak vysoký, že může být i nebezpečný. Nová pravidla, která by právě toto upravila, by mohla začít platit od července příštího roku.

Předávkování nikotinem

Podle odborníků je nikotin, který je obsažený v tabáku i sáčcích, silně návykový a má nepříznivé účinky na zdraví, ovlivňuje reprodukční orgány, srdce, plíce a vývoj mozku u mladistvých.

Lékaři evidují už 18 případů předávkování dětí spojených s užíváním nikotinových sáčků, ve dvou případech to vedlo až k bezvědomí. Zásadní je proto podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové omezení obsahu nikotinu v jednom sáčku na zmíněných 12 miligramů.

Vyhláška omezí složení i vzhled sáčků. „Na trhu existují i výrobky s vyšším obsahem, způsobují nejvyšší riziko a ty by měly z trhu zmizet,“ řekl dnes na tiskové konferenci prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza.

Příchutě sáčků ale nové nařízení omezovat nebude, změnit by se měly jen obaly. „Nebude to už baleno jako bonbon nebo žvýkačka, což je snaha omezit atraktivitu pro ty nejmenší,“ doplnil Prouza.

Odložení účinnosti této novely o více než sedm měsíců je podle hlavní hygieničky nutné kvůli schválení vyhlášky Evropskou komisí. Česko je totiž jednou z prvních zemí EU, které se k omezení rozhodly.

Fenomén mladých

„Na základě sledování a zjišťování situace v praxi bylo vyhodnoceno, že nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové: že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoliv, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvádí poslanci v důvodové zprávě k návrhu jejich novely.

„Nejvyšší zastoupení uživatelů se nachází v nejmladší věkové skupině 15–24 let, kde je používá 6,6 % respondentů. Nikotinové sáčky bez obsahu tabáku denně užívá 2,0 % z nich,“ poukazují na data z každoročního dotazníkového šetření o kouření či užívání tabákových výrobků a výrobků obsahujících nikotin v České republice.

Nikotinové sáčky se v něm objevily vůbec poprvé.

„Věkové kategorie do 18 let by se k těmto výrobkům vůbec neměly legálně dostat, což zajistí přijetí tohoto návrhu. Dalším krokem by pak mělo/mohlo být zintenzivnění kontrolní činnosti zejména u konečných prodejců,“ uzavírají zákonodárci důvody, proč je podle nich nutné novelu přijmout.

Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku 1. Lékařské fakulty UK a VFN už dříve Seznam Zprávám řekla, že nikotinové sáčky dosud stály tak trochu mimo pozornost. Lze je jednoduše pořídit nejen v trafikách, ale také on-line. I to je jedna z věcí, které by měla novela řešit.

Nově by prodejci museli požadovat potvrzení věku podobně, jako tomu je u ostatních tabákových výrobků či alkoholu.

Obsah nikotinu

Běžná cigareta obsahuje zhruba 8–10 miligramů nikotinu. Doplňovací elektrické cigarety mohou obsahovat od 0 do 20 mg. Maximum 20 mg platí i pro jednorázové e-cigarety a s tímto obsahem se prodávají nejčastěji. Obdobně i nikotinové sáčky obsahují do 20 mg nikotinu, ale prodávají se i sáčky s větším obsahem a různými příchutěmi. Objem nikotinu, který uživatel vstřebá, pak nehledě na jeho počáteční objem závisí hlavně na způsobu použití.

Méně škodlivé, ale ne bez rizika

Poslanci v důvodové zprávě uznávají, že celkově jsou sice nikotinové sáčky méně škodlivé, ale ne zcela bez rizika. A to právě pro nejmladší generaci.

„Podle odborníků nikotinové sáčky lokálně narušují sliznici ústní dutiny a zažívacího ústrojí včetně sliznice jícnu a žaludku,“ vypočítávají. „Proto, minimálně u této věkové kategorie, lze užívání nikotinových sáčků označit za rizikové chování, které je nebo může být vstupní branou k užívání tabákových výrobků a může vést samozřejmě i k směrování k nějakým měkčím, případně tvrdším drogám.“

Použití nikotinových sáčků je přitom jednodušší než u e-cigaret. „Jsou u nich častější případy předávkování nikotinem, protože se vstřebává rychle přes ústní sliznici,“ popsala rizika Králíková.

Reklama

Doporučované