Hlavní obsah

Poslanci už chlebíčky nevyhazují, dopřávají si je senioři

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Potravinová banka pro seniory (ilustrační foto).

Reklama

Potraviny, které v dolní komoře Parlamentu zůstanou nesnědené, se už nelikvidují, ale dostává je potravinová banka.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Chlebíčky, zákusky, zeleninové saláty, ale i jogurty nebo cukrovinky, které se nespotřebují v gastroprovozech Poslanecké sněmovny, si skoro každý pátek dopřávají klienti pražské potravinové banky.

Sněmovna jí od loňského září, kdy se na spolupráci dohodly, dodala potraviny za více než 330 tisíc korun. Podle šéfky potravinové banky je to pro klienty příjemné zpestření.

„Už jsme si je vycvičili, že každý pátek čekají, že přijdou dobroty. Teď, když jsou prázdniny, jsou zklamaní,“ popisuje ředitelka pražské a středočeské potravinové banky Věra Doušová.

V pátek, kdy pro potraviny do Sněmovny pracovníci potravinové banky jezdí, je v ní výdejní den pro seniory a zdravotně postižené. „Výdejní dny máme rozdělené podle jednotlivých skupin a v pátek zrovna chodí senioři,“ říká Doušová, podle níž senioři sněmovní chlebíčky ocení. „Jsou to věci, které si nemohou dovolit. Občas tam jsou i sladkosti,“ dodává.

Sněmovní gastroprovozy potřebným od září rozdaly už přes šest tisíc chlebíčků, 3,5 tisíce zákusků, stovky salátů, pečiva a dalších pochutin za 335 tisíc korun.

„Když jsem nastoupil, dostával jsem k podpisu likvidaci nespotřebovaného zboží v gastroprovozech. Po nějaké době jsem došel k závěru, že bychom se měli zamyslet nad jeho využitím tam, kde neprošla spotřeba,“ říká kancléř Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Reportáž z pojízdné potravinové banky

Od července začaly vyrážet potravinové banky s mobilními výdejnami do ulic za seniory nebo matkami s dětmi, kteří by se jinak jen složitě dostávali do kamenných poboček.

Sněmovna podle něj nákup zboží plánuje podle akcí, které ten týden dolní komoru čekají, a to zejména její schůze. „Nemůžeme ale jet, jak se říká, na doraz nebo nebýt zásobeni. Někdy se však stane, že schůze skončí dříve nebo jednací dny nejsou tak dlouhé,“ vysvětluje kancléř.

Sněmovna podle něj odevzdává jen produkty, které nepodléhají okamžité zkáze. „Abychom tím někoho neohrozili.“ Dříve se podle něj všechny nespotřebované potraviny v souladu s předpisy likvidovaly.

Podle Věry Doušové je Poslanecká sněmovna zatím jedinou státní institucí, která bance nespotřebované potraviny dodává. „Dodávají nám všechny řetězce v České republice a také pár výrobců, Poslanecká sněmovna je ale první státní institucí,“ říká. Dodávkám z dalších míst by se prý nebránili.

„U nás je pořád vyšší poptávka než nabídka, takže každou pomoc vítáme,“ vysvětluje. Zejména při nedostatku trvanlivých potravin prý často prosí o pomoc veřejnost i přes sociální sítě. „Lidé na to opravdu slyší a pomohou. Jsme totiž závislí na tom, co naši řidiči svezou z řetězců, a v těch dodávkách většinou trvanlivé věci chybí.“

Kromě seniorů má banka i dny, kdy vydává rodičům samoživitelům, bezdomovcům a dlouhodobě nezaměstnaným či ukrajinským matkám malých dětí a seniorkám nad 65 let. „Jeden den pak pomocí taxíků Liftago rozvážíme balíčky lidem v nouzi, kteří nemohou chodit,“ uvedla Doušová.

Reklama

Doporučované