Hlavní obsah

Poslanci vydali Babiše k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš teď bude čekat na rozhodnutí žalobce. Buď půjde k soudu, nebo případ skončí.

Reklama

aktualizováno •

Vyšetřování v kauze Čapí hnízdo může pokračovat. Poslanci souhlasili se stíháním bývalého premiéra Andreje Babiše.

Článek

Poslanci rozhodli ve čtvrtek o vydání bývalého premiéra a současného opozičního poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání.

Souhlasili tedy s tím, že žalobce Jaroslav Šaroch může v jeho případě pokračovat ve vyšetřování. To bylo přerušeno, když byl Babiš v loňských podzimních volbách znovu zvolen a získal s novým mandátem i novou imunitu.

Hlasování se ve čtvrtek zúčastnilo 176 poslanců. Pro vydání nakonec bylo 111 poslanců a proti jich bylo 65. Sněmovna také vydala bývalého pražského primátora Bohuslava Svobodu z ODS k soudnímu řízení v kauze karty Opencard. Další obžalované už soud osvobodil.

Andrej Babiš před jednáním poslanců novinářům řekl, že on sám se vydání policii nebrání, zopakoval ale, že podle něj jde o „účelové stíhání“, které je uměle protahované a je to součást odvety „polistopadového kartelu“.

Podle Babiše je součástí tohoto kartelu i někdejší nejvyšší žalobce Pavel Zeman, který dozorujícímu státnímu zástupci Jaroslavu Šarochovi vrátil případ v roce 2019 k došetření. „Nic protizákonného jsem neudělal,“ dodal poslanec Babiš.

Pekarová Adamová: Nejste advokáti

Svého předsedy se zastali poslanci z jeho hnutí ANO v čele s Jaroslavem Faltýnkem. Ten byl dříve v této kauze také obviněn, žalobce Šaroch ale jeho stíhání již dříve zastavil.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) uvedla, že poslanci ANO však neměli být advokátem svého předsedy a mají jen rozhodnout, jestli se bude moci hájit u soudu. „V demokracii o případné vině a trestu nerozhodují oni,“ doplnila Pekarová Adamová.

Nyní tak bude moci Šaroch oznámit, jak v této kauze rozhodl. Tedy zda Andreje Babiše a s ním i obviněnou bývalou manažerku Agrofertu Janu Mayerovou (Nagyovou) obžaluje, jak mu navrhla policie. Státní zástupce však může jejich stíhání i zastavit.

Sněmovna už v minulosti o vydání Babiše hlasovala, v září 2017 a pak následně v lednu 2018. Ve druhém případě bylo tehdy proti 69 poslanců, všichni z hnutí ANO.

V kauze Čapí hnízdo detektivové už řadu let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle závěru policistů na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena a jak bylo deklarováno. Podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované