Hlavní obsah

Poslední rozloučení i psychoterapie. Peníze pomohou rodinám obětí vraha

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pietní místo před univerzitou.

Reklama

Univerzita Karlova začala vyplácet peněžní pomoc pozůstalým po tragické střelbě na filozofické fakultě. Ve sbírkách Češi vybrali desítky milionů korun.

Článek

Prvních sedm milionů bylo rozděleno mezi rodiny obětí vraha, který před Vánocemi na Filozofické fakultě UK zastřelil 14 lidí. Peníze jsou určené především na výdaje spojené s posledními rozloučeními.

„Je to náklad, který může být poměrně významný pro rodinné rozpočty. Je důležité, aby to nenesly samy, aby si třeba nemusely brát půjčky,“ vysvětlil Andrej Farkaš z rektorátu Univerzity Karlovy.

Do sbírky, kterou vyhlásil Nadační fond UK, k dnešnímu dni přispěli lidé více než 70 miliony korun.

„Nejvyšší dar byl 500 000 korun,“ informovala Hana Morávková, mluvčí platformy Darujme, která sbírku zaštiťuje. Dalšími pěti miliony přispěje pražský magistrát, radní to schválili na pondělním jednání.

Terapie i rekonvalescence

O dalším rozdělování vybraných peněz se bude rozhodovat v nejbližších dnech. „Předpokládáme, že značná část financí bude přerozdělena rodinám obětí a zraněným. Okruhy se budou ještě ladit podle aktuálních potřeb,“ uvedl Farkaš.

Část peněz dostanou zranění lidé s ohledem na usnadnění jejich rekonvalescence. Další vlna finanční pomoci bude směřovat k rodinám obětí a zraněných.

Univerzita chce podstatnou část vybraných peněz použít také na zajištění psychologické pomoci.

„Na jedné straně se bude jednat o náklady na již aktuálně poskytovanou psychologickou pomoc a na straně druhé to bude navýšení dlouhodobé kapacity psychologické pomoci. Ta bude mít formu skupinové a individuální psychologické podpory zajišťované odborníky,“ popsal Farkaš.

Terapie bude poskytována všem zasaženým studentům a pedagogům UK. „Chceme, aby jim byla k dispozici po tak dlouhou dobu, jak budou potřebovat,“ doplnil.

Rekordní počty dárců

Na portálu Znesnáze21 vznikly dvě sbírky. Necelých sedm milionů poputuje do fondu Univerzity Karlovy, který rozhodne o jejich použití. Tyto peníze jsou již započteny v celkové částce 70 milionů korun.

Kromě toho na portálu vznikla sbírka pro rodinu zavražděných v Klánovickém lese. Muže a dítě tam podle policie zavraždil stejný útočník. Na transparentním účtu je k dnešnímu dni 12 milionů korun.

Podle mluvčí Znesnáze21 Simony Patelisové je počet dárců v obou případech výjimečný. „Největší vlna podpory byla přes svátky. V tak krátkém časovém úseku jsme na naší platformě tak obrovský nárůst dárců nezaznamenali,“ vysvětlila.

„U Ukrajiny ani tornáda jsme se nevyšplhali přes 8000 dárců. Tady bude možná i 10 000 dárců,“ přiblížila.

Na pomoc rodině obětí v Klánovicích u nich pak přispělo přibližně 13 000 dárců. „To je také rekordní číslo. Je vidět, že opravdu hodně lidí se chtělo nějakým způsobem podílet na pomoci,“ myslí si Patelisová.

Sbírku bezprostředně po tragédii vyhlásila také Masarykova univerzita v Brně. K současnému datu do ní přispělo téměř tisíc dárců, kteří dohromady věnovali necelých 900 tisíc korun.

Rozhodnutí o využití peněz bude nicméně na UK. „Předpokládáme, že vybraná částka bude v plné výši ještě do konce ledna předána rektorce Univerzity Karlovy Mileně Králíčkové,“ uvedl mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Na platformě Donio se pak na pomoc rodině jedné ze zavražděných studentek vybral více než milion korun. „Peníze budou použity na vše, co jim pomůže zmírnit tragédii, kterou prožívají,“ stojí v popisu sbírky s názvem „Aby mohli jít dál“.

Lidé bezprostředně zasažení útokem střelce na pražské filozofické fakultě také mohou stejně jako všechny oběti trestných činů požádat o peněžitou pomoc od státu.

Střelba na filozofické fakultě

Reklama

Doporučované