Hlavní obsah

Přehledně: Česko posílá ke Kachovské přehradě čerpadla, čluny nebo přívěsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Kachovská přehrada patří k největším v Evropě.

Reklama

Vláda schválila pomoc Ukrajině ve středu. Poskytnou ji resorty obrany a zahraničí, zapojí se ale i hasiči. Seznam Zprávy mají k dispozici konkrétní kusy techniky a hodnotu daru.

Článek

Ukrajina se od úterý potýká s následky katastrofy, kterou způsobilo zničení hráze Kachovské přehrady. Kyjev viní Moskvu, ta to odmítá a ukazuje na Ukrajince.

Podle guvernéra Chersonské oblasti bylo jen na severním břehu Dněpru vyplaveno téměř 1600 domů. Silně zasaženo bylo i hlavní město oblasti.

Tamní úřady musely evakuovat tisíce lidí. Pomocnou ruku podá i Česko.

Ministerstvo obrany ve vyjádření pro Seznam Zprávy uvedlo, že Ukrajině poskytne přívěsy na pitnou vodu, čerpadla, požární hadice či vesty. Maximální účetní hodnota daru je 620 tisíc korun a hmotnost materiálu je 12 059 kilogramů.

Materiální pomoc Ministerstva obrany

  • 14 kusů přívěsů na pitnou vodu C180V v celkové hodnotě 471 800 Kč;
  • 10 kusů kruhů záchranných s lanem v celkové hodnotě 900 Kč;
  • 8 kalových čerpadel v celkové hodnotě 68 244 Kč;
  • 95 kusů vesty záchranné v celkové hodnotě 70 775 Kč;
  • 8 kusů požárních hadic C-52 – 20 m v celkové hodnotě 8440 Kč;
  • související materiál a služby nezbytné pro přepravu, které budou specifikovány na základě rozhodnutí o způsobu přepravy.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Hasiči pak ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí a Správou státních hmotných rezerv (SSHR) vyšlou mimořádnou humanitární pomoc pro Chersonskou a Záporožskou oblast.

V tomto případě půjde o desítky čerpadel, protipovodňových stěn, elektocentrály či čluny.

„K tomuto vybavení se přidá i materiál nouzového přežití, jako oblečení, spací pytle nebo vařiče na tuhý líh, které poskytne SSHR,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Václav Peltan.

„Hasičský záchranný sbor zajistí také přepravu pomoci do humanitárních středisek, kde se bude materiál dále rozdělovat. Naší snahou je dopravit tuto pomoc co nejdříve na místo určení,“ dodal.

Pomoc hasičského záchranného sboru

  • 50 plavoucích čerpadel (odvodňovací soupravy),
  • 30 ks protipovodňových stěn,
  • 100 000 ks protipovodňových pytlů a vaků,
  • 10 elektrocentrál,
  • čtyři čluny,
  • 50 RHU domků pro nouzové ubytování.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

Kachovská přehrada je jedním z největších vodních děl v Evropě, zadržovala 25krát více vody než česká Orlická přehrada. Její vodní plocha od sebe momentálně odděluje ukrajinská a ruská vojska.

Hráz od loňského zahájení invaze na Ukrajinu okupovali Rusové. Ze zničení vodního díla se vzájemně obviňují obě strany nejkrvavějšího evropského konfliktu od druhé světové války, který Rusko rozpoutalo vpádem svých vojsk na Ukrajinu minulý rok v únoru.

Epizoda podcastu 5:59 o záplavách na Ukrajině

Záplavy po zničení Kachovské přehrady znamenají další zásah do válkou převráceného života lidí na jihu Ukrajiny. Voda zaplavila desítky obcí na obou stranách Dněpru, své domovy opouštějí tisíce místních. Zničení hráze, ze kterého se navzájem obviňují Kyjev i Moskva, ale přináší i řadu dalších následků. Které to jsou?

Reklama

Doporučované