Hlavní obsah

Bezbranné je dítě jen do 5 let? Nová definice znásilnění budí kritiku

Foto: Shutterstock.com

„I mnohem starší děti přece nemůžou rozhodovat dobrovolně o tom, jestli se budou účastnit nějakých takovýchto činů,“ říká advokátka. Ilustrační foto.

Reklama

Všechny sexuálně motivované činy vůči dětem do 5 let věku by podle Ministerstva spravedlnosti měly být hodnoceny jako znásilnění, a ne jako pohlavní zneužívání, kde je nižší sazba. Podle kritiků je ale věková hranice příliš nízká.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti představilo v úterý dvě varianty úpravy zákona, které řeší znásilnění. Předmětem sporů zůstává věk, do něhož jsou děti legislativně považovány za bezbranné. Obě možnosti totiž stanovují hranici na 5 let.

Pokud by někdo měl pohlavní styk s dítětem mladším pěti let, šlo by vždy o znásilnění a ne o pohlavní zneužívání, kde jsou mírnější tresty. U starších dětí by bylo potřeba provádět znalecké zkoumání.

Poslankyně a členka podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Barbora Urbanová (STAN) tento věk považuje za příliš nízký. „Ve světě je ta hranice mnohem vyšší. Určitě budu bojovat za to, aby nebyla pod 13 let. To je pro mě úplně nejnižší limit,“ řekla.

Podobný názor má i poslanec a další člen podvýboru Michal Zuna (TOP 09). „Z mého pohledu je ta hranice naprosto nevhodná, nedostatečná a příliš nízká. I z debaty s odborníky nám vyplývá, že by měla být 15 let,“ tvrdí.

„Když se podíváme na konkrétní případy zneužívání v rodinách, tato problematika se týká i starších dětí. Není tedy důvod je tímto způsobem nechránit.“

S tím souhlasí i advokátka a specialistka na domácí a sexualizované násilí Lucie Hrdá. „Připadá mi to opravdu nevhodné, protože i mnohem starší děti přece nemůžou rozhodovat dobrovolně o tom, jestli se budou účastnit nějakých takovýchto činů. To nemůžete chtít po školákovi,“ pozastavuje se nad návrhem.

„Zejména si musíme uvědomit, že existují děti, kterým může být třeba 14 let. Učiteli, rodiči nebo někomu z rodiny jsou podřízené. V takových případech se přece nemusí dokazovat, jestli to dítě chtělo, nebo ne,“ dodává.

Podle Hrdé v Česku chybí právní úprava nazvaná znásilnění z podstaty, v angličtině statutory rape. V jiných zemích určuje, v jakých případech by měl být pohlavní styk vždy považovaný za znásilnění. Kromě dětí do určitého věku sem zpravidla spadají například lidé s hendikepem.

„V legislativě nikde není řečeno, že existují lidé, kteří se dobrovolně nemůžou zavázat k nějakým sexuálním aktivitám. Když jde o zneužití pozice moci a subjektivní bezbrannost, je to prostě znásilnění. Ne jenom nějaké obtěžování,“ upozorňuje.

Připadají vám sexy?

Iniciativa Pod Svícnem, bojující proti domácímu násilí, vytvořila v reakci na návrh ministerstva kampaň na sociálních sítích s heslem „Děti si chtějí hrát, ne být zneužívané.“

Na fotografiích jsou děti ve věku mezi 2 a 12 lety a iniciativa pokládá otázku: „Připadají vám sexy?“ Autoři poukazují na nízký věk dětí, na něž by se přísnější ochrana nevztahovala.

„Rozhodli jsme se spustit kampaň na podporu takzvaného znásilnění z podstaty v rámci redefinice znásilnění, která se aktuálně připravuje,“ vysvětluje spoluzakladatelka iniciativy Michaela Studená.

„Ačkoliv se primárně nevěnujeme sexualizovanému násilí, velmi často se setkáváme se znásilněním v rámci rodiny a bagatelizace těchto činů ze strany soudů. Proto jsme požádali naše podporovatele o fotografie ze svého dětství,“ říká.

„Zaostáváme za realitou“

Po změně zákona, který řeší znásilnění, volají zástupci z řad odborníků i veřejnosti. „Právní úprava sexualizovaného násilí v českém trestním zákoníku je překonaná, vůbec neodpovídá současným poznatkům a výzkumům. Zaostáváme za realitou mnoho let,“ myslí si advokátka Hrdá.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, nyní jsou na stole dvě možné varianty, které by měly současný stav redefinovat. O návrhu se bude ve Sněmovně jednat 27. června.

První možnost současné nastavení trestného činu znásilnění ponechává, vytváří ale nový trestný čin – takzvaný nesouhlasný pohlavní styk. To jsou případy, kdy došlo k zamrznutí, tedy k obrannému mechanismu, kdy oběť nedokáže projevit nesouhlas.

„Budou tak postihovány případy, kdy není užito násilí ani není oběť ve stavu bezbrannosti, ale s pohlavním stykem nesouhlasí nebo nesouhlas neprojeví z důvodu silného úleku či překvapení,“ popsal ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Druhá varianta by pak zúžila trestný čin znásilnění na soulož a srovnatelný pohlavní styk. „V této variantě nebude trestný čin znásilnění založen na násilí, ale na pouhém projevu nesouhlasu či zneužití bezbrannosti. Méně závažné sexuální praktiky založené na násilí nebo na zneužití bezbrannosti pak budou vyčleněny do nového trestného činu sexuální útok,“ uvedl Blažek.

Novela by tak měla umožnit i do této doby netrestatelné případy sexu bez souhlasu. „Prokázalo se už v cizích státech, že změna není zneužívaná, je funkční a nutná,“ zdůrazňuje Hrdá.

„Dokazování bude úplně stejné jako při prokazování vydírání nebo výhrůžek – jsou to věci, které nemusejí být někde napsané, nesouhlas se může projevit i z kontextu situace. Nemyslím si, že by měl být nějaký problém s dokazováním,“ uzavírá.

Reklama

Doporučované