Hlavní obsah

„Zásoby si nedělám, nemám na to.“ Jak lidé řeší zdražování

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jak prožívají lidé na Vysočině zprávy o pokračujícím zdražování? Mluví o tom, že se nějak žít musí.

Reklama

Strach z růstu cen si lidé připouštějí, reálně si ovšem neumí představit, jak by se mohli bránit. Mluví sice o dávání si peněz stranou, případně drobných úsporných opatřeních, stejně tak zdražování bagatelizují.

Článek

Peníze bokem, zelenina ze zahrady, shánění dřeva na topení a opatrnější používání automobilu. K ještě tvrdším úsporám na výdajích Češi zatím nepřistupují.

Lidé, které Seznam Zprávy oslovily na Vysočině, popisují, že se zdražování obávají, ale zároveň připouštějí, že po praktické stránce už rezignovali a na podzim a další topnou sezónu se nechystají. Nejčastěji s odůvodněním, že „nějak musí žít“ i přes léto a nikdo pořádně neví, co bude na podzim.

Reportéři Seznam Zpráv během léta vyrážejí mimo velká města, aby dali prostor těm, jejichž hlas obvykle není slyšet. Ve středu, kdy Česká národní banka zveřejnila, že se červnová meziroční inflace vyšplhala na 17,2 procenta, a jde tedy o nejvyšší inflaci od porevolučního konce roku 1993, se reportér vypravil na jih Vysočiny: do Kojetic na Třebíčsku a Třeštice u Jihlavy.

První jmenovaná obec podle dat Úřadu práce statisticky vykazuje nejvyšší nezaměstnanost v kraji, druhá pak byla oceněná krajským titulem Vesnice roku.

Na zásoby nejsou peníze

„Myslím si, že problémy teprve přijdou,“ říká Zlata, která se podle vlastních slov obává podzimu. Stojí v zatáčce silnice v Kojeticích. Vinařská obec má 454 obyvatel a podle dat Úřadu práce zde bylo v červnu registrovaných 23 nezaměstnaných. Míra nezaměstnanosti se tak u obyvatel ve věku 15-64 let vyšplhala na nejvyšší procento na Vysočině.

Zlata drží v ruce hrábě a právě si dává krátkou pauzu od práce pro obec. Zatímco ostatní oslovení se nad statistikou nezaměstnanosti pozastavují, ona přikyvuje. Jak vypráví, od jara do podzimu pracuje pro obec - zrovna pomáhá se sekáním zeleně - a přes zimu je hlášená jako nezaměstnaná.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Budova sokolovny v Kojeticích.

„Už takto funguji druhým rokem. Byla jsem švadlena a pracovala ve vedlejší vesnici. Pak přišel covid a ze sedmi postupně čtyři propustili,“ vysvětluje pro Seznam Zprávy žena ve světle modré košili, jak přišla o práci. Zpátky už ji nepřijali, zaměstnavatel se prý pořád nevzpamatoval, a jinde se jí práci nedaří najít. A to i kvůli dojíždění. Vlastní auto totiž nemá.

„Ale co má člověk dělat? Zásoby si nedělám, ani na to nemám finance,“ dodává Zlata s tím, že nemá příliš možností, jak na své obavy z blížících se problémů reagovat. Zůstává jí tak jen pojistka v podobě peněz, které získala po smrti otce.

Její kolega Pavel, který pracuje u krajnic se strunovou sekačkou, problém zdražování nejdříve komentuje posměšně. „Nějak bylo, nějak bude. Oni straší, přehání. Elektřina vylítne s cenou nahoru, pak se to vrátí. Benzin to samé. Všichni naříkali a přijde mi, že se jezdí víc než dřív,“ říká.

Přidává i osobní pozorování: „Kolikrát otevřu kontejnery a jsou tam i chleby a rohlíky. Kdyby lidé neměli na jídlo, tak ho nevyhazují.“

U pečiva ale připouští, že sám namísto celého chleba začal kupovat jen půlku. A uzavírá, že už začal zvažovat, jestli je nutné cestovat autem. „Přemýšlím, jestli pojedu jednou, nebo dvakrát.“

Pavlína, která sedí na lavičce nedaleko Obecního úřadu Kojetice a ve stínu venčí psíka, má konkrétní obavy kvůli zdražování plynu. „Muž má práci, kde jsou na plynu závislí. Co se týče energií, to člověk neví…,“ říká a zmiňuje, že se její partner zabývá obalovými materiály, například na vejce. Nejistotu řeší tím, že si odkládá peníze stranou.

„Nepotřebuji co půl roku nové šaty“

V Třeštici, která se nachází na půl cesty mezi Telčí a Třeští, jsou obyvatelé ohledně budoucnosti uvolněnější. Prakticky na každé zahradě lze vidět úhledně složenou zásobu dřeva. Obec se mimo jiné pyšní aktuálním titulem Vesnice roku 2022 v Kraji Vysočina.

„Že mám na příjezdové cestě dřevo? To je na vesnici normální. Kácí se kvůli kůrovci,“ vysvětluje Jaroslava, která v samotném srdci obce vyrazila s lopatičkou pečovat o okrasné květináče. Ukazuje, že sice má u domu přípojku s plynem, ale nechce ho. Nejde prý o politický postoj, jen má z minulosti špatné zkušenosti s únikem plynu.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Obec Třeštice na Jihlavsku už při příjezdu vítá informací, že se stala krajským vítězem soutěže Vesnice roku 2022 v Kraji Vysočina.

Zdražování ani výhled směrem k podzimu ji nestresuje. „Zdražuje se, ale musíte na to jít rozumně. Musíte šetřit. Já mám skleník, rajčata a okurky nekupuji,“ líčí s tím, že horší to mají lidé, kteří musí chodit na jídla do jídelen.

Hana, která bydlí nedaleko od obecního úřadu, zase zmiňuje, že se jim nově podařilo nainstalovat fotovoltaické panely. Popisuje, že nejde o přímou reakci na zdražování energií, rozhodli se pro to s manželem už před současným zdražováním, aktuálně se jim to jen dobře sešlo.

„Kdyby to byly jen energie…,“ povzdechne si soused Stanislav, který je u Hany na návštěvě. Ta ho v tomto odbývá: „V našem věku? Už si nepotřebuji kupovat každého půl roku šaty. Jíme méně. Alkohol už tolik taky nemusím.“

Starosta Martin Kodys vysvětluje, že největší téma je v Třeštici plánovaná kanalizace, která by měla vyjít na 50 milionů a z větší části ji pokryjí dotace.

Výše citovaný Stanislav si - i kvůli inflaci - není jistý, jestli je dobré se do stavby pouštět. „Bude dražší stočné. Ale když už to musí být, tak čím dřív, tím líp,“ zamýšlí se.

Starosta dodává, že zdražování podle něj citelněji zasáhne rodiny s mladšími dětmi a zvláště těmi, kteří z obce vyráží sportovat do přilehlých měst. „Máme výborné sportovce, chtěli by je v Jihlavě. Ale kdo by je tam vozil…,“ povzdechne si a říká, že už vznikají internetové diskusní skupiny, kde se obyvatelé obcí domlouvají na společné cesty autem.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Jak vás zasáhla drahota?

  • Změnil se vám život kvůli zdražování?
  • Narazili jste na ceny, nad kterými se vám protočily panenky?
  • Nevyjdete měsíčně s rodinným rozpočtem?
  • Šetříte a dovolenou trávíte jinak?

Dejte nám tip!

Napište nám do diskuze pod článek nebo pošlete fotku na adresu leto@sz.cz

Reklama

Doporučované