Hlavní obsah

Rakušan: Humanitární pomoc v Praze na nádraží skončí k 31. květnu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Romští uprchlíci z Ukrajiny na hlavním nádraží přespávají i v řádu dnů. To má s květnem skončit.

Reklama

aktualizováno •

Situace na hlavním nádraží v Praze by se měla vyřešit do konce měsíce. Informoval o tom ministr vnitra. Na nádraží stále přespávají stovky především romských uprchlíků z Ukrajiny.

Článek

Humanitární pomoc na hlavním nádraží, kde každý den přebývá až několik stovek ukrajinských uprchlíků především romského původu, skončí k poslednímu květnu. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Děláme pro to vše. Bude nutné zřídit na hlavním nádraží front desk, kde bude policie, hasiči, úředníci a lidem, kteří přijedou, budou dávat rychlé informace o tom, zda mají nebo nemají nárok na ochranu,“ řekl Rakušan.

Uvedl, že jeho rezort se s pomocí zahraničních partnerů snaží ztlumit proudy lidí ze zahraničí, kteří do Česka přicházejí, ale nemají nárok na uprchlickou pomoc. „Policejní ředitel dohodl se svým maďarským protějškem zkrácení termínu prolustrování. Na Zakarpatí pak proběhne speciální kontrola procesů cest do České republiky. Bude to teď postupně nabíhat,“ informoval šéf vnitra.

Dodal, že stanové městečko pro ukrajinské Romy, kteří čekají na lustraci, je plné. Je v něm 143 lidí, z toho 101 dětí. Část Romů se také podařilo poslat do jiných českých měst, kde by měli mít rychlejší registraci. Někteří lidé se už podle dobrovolníků vrátili zpět na Ukrajinu nebo odjeli do jiné země. Někteří se ale opět vrací.

Zpřísnění dávky 5000 korun

Česko se podle něj snaží lidi, kteří mají nárok na ubytování, co nejrychleji zapojovat do systému. Vláda i proto navrhne zkrácení doby, po kterou platí stát za cizince zdravotní pojištění, na 180 dnů. „Cílem je motivovat je k zapojení na pracovní trh. Což se nám velmi daří,“ dodal.

„Těch 50 tisíc lidí, kteří si během několika týdnů dokázali najít práci, znamená, že přestávají být závislí na našem státu, vydělají si na živobytí a přispívají do systému. Jsou přínosem,“ dodal k tomu premiér Petr Fiala (ODS).

Vláda zároveň informovala, že humanitární dávku ve výši 5000 korun nebudou už dostávat ti, kdo mají zajištěné ubytování i se stravou. Zároveň se zpřísní její vydávání i pro ostatní. Ti budou muset doložit své ubytování na území České republiky.

„U lidí, kteří už dávku dostali a budou dostávat další, musíme vědět, že jsou na konkrétní adrese. Pokud v našem systému neuvidíme, že ten člověk je na konkrétní adrese, kde se to dá zkontrolovat, a bude tam pochybnost, úřad práce ho pozve, aby se dostavil a doložil místo bydliště. Pokud se do osmi dnů nedostaví, další dávku nedostane,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Stát si od toho slibuje, že jednoduše zabrání těm, kteří si v Česku vyzvedli dávku a odešli do jiné země, aby ji čerpali automaticky i nadále, i když se v České republice už nenacházejí.

Novela takzvaného zákona Lex Ukrajina zároveň prodlouží lhůtu na vyřízení žádosti o dočasnou ochranu na 60 dní. Naopak zkrátí dobu, dokdy musí uprchlík nahlásit změnu pobytu, z 15 dnů na tři dny.

+6

Reklama

Doporučované