Hlavní obsah

Satelity určily čas, teď stačí čísla mobilů, říká expert k vyšetřování požáru

Foto: Miroslav Havránek

Satelitní data o lesních požárech poskytuje evropský systém EFFIS.

Reklama

Záběry z družic ukazují místo a čas vzniku požáru v okolí Hřenska v národním parku České Švýcarsko. Expert pro Seznam Zprávy popsal, jak mohou tyto záběry pomoci ve vyšetřování.

Článek

Rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko policie vyšetřuje jako trestný čin obecné ohrožení. V pátrání by nově mohly pomoci satelitní snímky.

„První datový bod, který jsem byl v systému schopný dohledat, byl v 00:09 v noci z 23. na 24. 7. Ten bod se nachází někde na hraně Malinového dolu,“ popsal pro Seznam Zprávy čas a místo vzniku požáru Miroslav Havránek, ředitel České informační agentury životního prostředí (CENIA).

Právě on publikoval satelitní snímky požáru na svém twitteru.

Vznik požáru v Malinovém dole identifikovali i hasiči. „Předchozí přelet tam byl kolem desáté hodiny a ještě ho to nevidělo,“ vysvětlil Havránek. Z toho vyplývá, že hořet začalo někdy mezi desátou večer a několika minutami po půlnoci.

Založení požáru vyšetřuje speciální krajský tým kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskou policií.

Přínos satelitů pro vyšetřování

„Těch satelitů nad námi lítá stovky, s nadsázkou můžu říct, že není chvíle, kdy by vás nějaký satelit nesnímal nebo nemohl snímat,“ vysvětlil Havránek.

Některé satelity jsou schopny rozlišovat až do velikosti 30 centimetrů, takové snímky ale pro vyšetřování požáru nejsou dostupné. Satelity je pořizují pouze v případě, že jsou k tomu předem naprogramovány.

Havránek určil místo vzniku požáru podle družic, které snímají povrch země kontinuálně. Jejich vidění je ovšem mnohem méně přesné. „Je třeba mít na paměti rozlišení senzorů. Představte si to jako čtverec o hraně 375 metrů. To je v nejlepším přiblížení, když satelit letí přímo nad tím místem,“ řekl. Dodal, že rozlišení se může zhoršit až k 500 metrům a že oheň je viditelný až od určité intenzity.

„Z mého laického pohledu, pokud máte určenou lokalitu a v dnešní době, kdy všichni mají mobilní telefony, které mají poměrně přesnou lokalizaci, a navíc víte čas a místo, tak si necháte od operátora vyjet, která telefonní čísla se v téhle lokalitě pohybovala někdy kolem půlnoci a začnete se vyptávat,“ nastínil možný vyšetřovací postup Havránek.

Policie odmítla k možnému lokalizování mobilních telefonů i k aktuálnímu postupu vyšetřování poskytnout redakci bližší informace s tím, že by mohly ohrozit jeho průběh.

Satelity se využívají málo

Podle Havránka se satelitní data využívají málo a ve státní správě je o jejich přínosu malé povědomí.

„My ta data už stejně platíme, protože tím, že jsme součástí Evropské unie a je to evropský systém, už tato data produkujeme. A je na nás, jak využijeme kapacity a začneme data používat k něčemu smysluplnému,“ sdělil pro Seznam Zprávy.

Informace o původu požáru vychází ze systému EFFIS, který spadá pod evropský vesmírný program Copernicus. Fungování tohoto systému v Česku CENIA spravuje.

Satelity systému Copernicus skenují povrch Země po pásech širokých zhruba 3 tisíce kilometrů a planetu obletí přibližně za 120 minut. Jedno místo nasnímají čtyřikrát až šestkrát za den. EFFIS pak pro veřejnost data publikuje každých 24 hodin, pro integrovaný záchranný systém se ale aktualizují každých 15 minut.

Snímky z družic by v budoucnu mohly zefektivnit monitorování požárů v chráněných oblastech. V minulosti se ukázaly také jako cenný nástroj při mapování kůrovcové kalamity, povodní nebo tornáda na jižní Moravě.

Katastrofální požár v Českém Švýcarsku

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Požár v Českém Švýcarsku.

Národní park České Švýcarsko zachvátil v roce 2022 rozsáhlý lesní požár, který se rozšířil i do okolních oblastí.

Reklama

Doporučované