Hlavní obsah

Šéf Vězeňské služby: Násilí jsme nečekali, kauza Peterková změní postupy

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jana Peterková odešla od soudu s dvouletou podmínkou.

Reklama

Vězeňská služba odmítá pochybení v případu, kdy dav lidí násilím vnikl do soudní síně. Incident se odehrál tento týden u pražského městského soudu, který projednával případ bývalé novinářky Jany Peterkové.

Článek

Vylomené dveře soudní síně a potyčka desítek lidí s policií. Tak to v úterý vypadalo u Městského soudu v Praze, který se zabýval případem nyní již odsouzené konspirátorky.

Soud a justiční stráž stání podle generálního ředitele Vězeňské služby ČR Simona Michailidise předem vyhodnotily jako rizikové a posílily ochranu. Že to nakonec nebude stačit, podle něj nešlo předpokládat.

„Do současné doby se v budovách soudu ještě nikdo nechoval tak velmi necivilizovaně,“ hájí po prvním přezkoumání postup justiční stráže, která pod něj spadá.

Případ podle Michailidise změní dosavadní postupy. „Dneska už víme, že za určitých okolností bychom se měli připravit na vystupování těchto skupin obyvatel stejně jako na skupiny extremistů,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Za vězeňskou službu prověřujete incident, ke kterému došlo u pražského městského soudu. Máte už nějaké první závěry?

První závěry mám, i když analýza ještě pořád běží. Teď už spíše se zaměřením na hledání preventivních opatření.

A jaké ty závěry jsou?

Z informační zprávy jednoznačně plyne, že justiční stráž i soud, který především vyhodnocuje rizika spojená s některými exponovanými kauzami, správně vyhodnotily očekávatelná rizika u tohoto mediálně sledovaného soudu.

Na základě zkušeností s dosavadním působením Jany Peterkové a jejích příznivců v soudních budovách posílily na místě justiční stráž a dohodly spolupráci s policií. Samotnou činnost justiční stráže a součinnost mezi soudem, justiční stráží a policií mohu hodnotit jako velmi dobře zvládnuté.

Na místo ale nakonec dorazilo několik desítek lidí a ani posílená přítomnost justiční stráže nestačila.

Ano, zaznamenal jsem poznámky, že tam bylo příslušníků málo. Běžně na místě je jeden až tři příslušníci, jejich počet v místě konání jednání, tedy v jednací síni a před ní, byl navýšen na pět. Když se ukázalo, že dorazilo větší množství lidí, velitelka přesunula další příslušníky justiční stráže. A když už viděla, že bude potřeba dalšího zásahu, tak ve velmi krátké době požádala o pomoc policii, která reagovala okamžitě.

Musíte si uvědomit, že do tohoto incidentu docházelo pouze k verbálním projevům příznivců paní Peterkové a chování těchto lidí bylo regulovatelné běžnými výzvami a upozorněními.

To jsem nezažil, říká soudce

Soudce Městského soudu v Praze Kamil Kydalka popisuje, jak ho po skončení vlastního jednání hluk vylákal k vyhrocenému konfliktu před jednou ze soudních síní. „Dav lidí skandoval ,gestapo, gestapo‘ a justiční stráž se snažila bránit dveře. Ještě teď jsem z toho znechucený,“ popsal pro Seznam Zprávy Kydalka.

Za svoji dlouholetou kariéru prý nic podobného nezažil. „Občas někdo pokřikuje, tak ho napomenete. Když to nepomůže, tak požádáte o pomoc justiční stráž. Ale něco takového jsem neviděl,“ dodal Kydalka.

Nikdo tedy nevyhodnotil, že by mohlo dojít k násilí?

I kdybychom věděli několik dní dopředu, že se místo pěti nebo deseti lidí jako v předchozích případech dostaví několik desítek podporovatelů, nebyl vůbec žádný předpoklad, že by se ti lidé začali chovat tak, jak jsme viděli. Alespoň nikdo ze zúčastněných to riziko takto nevyhodnotil a z mého pohledu k tomu opravdu neměl důvod, aby to vyhodnotil jinak.

Takže tam nevidíte pochybení?

Jak říkám, do současné doby se v budovách soudu ještě nikdo nechoval tak velmi necivilizovaně jako ten dav předevčírem.

Byl jste tou událostí překvapený? Vybavíte si nějaké podobné případy?

Poslední případ, který si můžeme společně vybavit, je incident u soudu v Hradci Králové, kam přišla skupina lidí, kteří se označují jako věřitelé Československa. Ti lidé byli hluční, ale stále tam stačila nějaká verbální regulace jejich chování ze strany příslušníků justiční stráže a policie. Tady se ti lidé chovali úplně jinak.

Řekl byste, že tento incident změní vnímání bezpečnosti na soudech? Že teď se k tomu bude muset začít přistupovat jinak?

Ano, jednoznačně. Ale nemyslím si, že by byla cesta posilování nebo větší vyzbrojení justiční stráže. To by bylo neúměrně drahé, aby pokaždé bylo v soudní síni a v budově soudu násobně více příslušníků. Měla by to být kombinace omezení možnosti vstupu osob do budovy soudu a efektivnější spolupráce s policií v oblasti sdílení informací, aby bylo možné přesněji vyhodnocovat a posuzovat možná rizika.

Máte už nějakou konkrétní představu o opatřeních?

Budeme iniciovat pracovní setkání jak se zástupci soudu, tak policie a Vězeňské služby, potažmo justiční stráže. Dneska už víme, že za určitých okolností bychom se měli připravit na vystupování těchto skupin obyvatel stejně jako na skupiny extremistů, což jsme tak doteď nevnímali.

Předsedové soudů mohou na základě té zkušenosti vyhodnocovat očekávané mediální či jinak exponované kauzy tak, že omezí nejen počet lidí v soudní síni, ale i v celé budově soudu. Tady se stalo, že byl omezen počet zástupců veřejnosti v místnosti na 24, ale k incidentu došlo na chodbě budovy soudu.

Reklama

Související témata:
Justiční stráž

Doporučované