Hlavní obsah

Ševčíkova fakulta zdržela krok nutný pro jeho odvolání

Foto: NF VŠE

Děkan Miroslav Ševčík.

Reklama

aktualizováno •

Akademický senát Národohospodářské fakulty přerušil jednání, kde měl poskytnout vyjádření k odvolání děkana Ševčíka. Právě to bylo potřeba k jeho konci na fakultě, o který usiluje rektor univerzity.

Článek

Senát Národohospodářské fakulty VŠE na návrh rektora univerzity projednával vyjádření k odvolání děkana Miroslava Ševčíka. Jednání ale přerušil a žádné fakultní vyjádření nevydal. Právě to je ale potřeba pro odvolání děkana z funkce.

Podle Ševčíka dnešní přerušení nebylo dohodnuté dopředu. „Jaká předem domluvená dohoda?“ reagoval Ševčík na dotazy, zda dnešní přerušení jednání bylo s vedením fakulty naplánované. „Je to naprosto politický proces, je to zásah do akademických svobod, je to proces, který staví do úplně nové polohy svobodu slova a svobodu vyjadřování a názorů,“ prohlásil.

O Ševčíkově odvolání má v pondělí jednat univerzitní senát VŠE. Mluvčí školy Kateřina Pelouchová potvrdila, že jednání se podle plánu uskuteční. Na zaslaný dotaz, zdali bude moct senát o  odvolání děkana hlasovat i bez vyjádření jeho fakulty, však nereagovala.

Sám rektor Petr Dvořák na dnešní jednání nedorazil, místo něj přišel prorektor školy Pavel Hnát. Mezi ním i senátory z Národohospodářské fakulty padlo několik ostrých výměn. Senátoři kritizovali vedení školy třeba za poskytnuté podklady k odvolání.

Podle Ševčíkova právníka a člena senátu Jana Vondráčka se jednalo jen o tři novinové články. „Pan rektor vám poskytl vše, co vám poskytnout chtěl,“ reagoval prorektor Hnát.

Senátoři Ševčíkovy fakulty také opakovaně rozporovali závěry univerzitní etické komise, podle které děkan jednal v rozporu s etickým kodexem školy. Vondráček dokonce osočil jednoho ze členů komise ze spolupráce s StB. „Byl účastníkem všech zmanipulovaných jednání etické komise,“ řekl na jeho adresu Vondráček.

Následně prorektorovi podsunul papír, který měl tvrzení dokládat. „Nová republika online, autor - převzato,“ přečetl v síni nahlas zdroj dokumentu prorektor. „Kdyby mi dal něco takového bakalářský student, tak by měl nedostatečnou,“ sdělil a dodal, že neví, jestli se Vondráčkova tvrzení zakládají na pravdě.

Dvořák už dříve uvedl, že Ševčík podle něj poškozuje dobré jméno VŠE. Narážel tím i na děkanovu přítomnost mezi lidmi, kteří 11. března chtěli po konci protivládní demonstrace strhnout ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea. Ševčík tvrdil, že na místě útoku byl náhodou a snažil se pomoci zraněnému muži.

S žádostí o svolání mimořádného zasedání se rektor na senát obrátil koncem května. O Ševčíkově odvolání bude dále v pondělí rozhodovat celouniverzitní akademický senát.

Rozpor mezi fakultou a zbytkem univerzity odráží i jejich etické komise. Podlé té fakultní Ševčík pravidla školy neporušil, naopak ta univerzitní shledala, že jednal v rozporu s etickým kodexem školy.

Se Ševčíkem byly v minulosti spojovány i další kontroverze, jako třeba zpochybňování činnosti Bezpečnostní informační služby. Letos rovněž poskytl rozhovor bývalému mluvčímu Václava Klause a dezinformátorovi Petru Hájkovi. Petra Pavla, tehdy ještě kandidáta na Hrad (a současného prezidenta), označil za válečného štváče a posluhovače NATO.

Aktualizace: Doplnili jsme informaci od mluvčí školy Kateřiny Pelouchové, že pondělní zasedání proběhne.

Reklama

Doporučované