Hlavní obsah

Ke znásilnění nedošlo, řekli policisté. Případ z univerzity odložili

Foto: muni.cz

Masarykova univerzita vyhlásila nulovou toleranci nevhodnému chování zaměstnanců i studentů.

Reklama

aktualizováno •

Kriminalisté prověřovali údajné nevhodné chování kantorů na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Podle nich k protiprávnímu jednání nedošlo. Škola ukončila pracovní poměr se třemi učiteli. Prověřuje další nahlášené podněty.

Článek

Sexuální narážky, obtěžování i ponižování podle svědectví studentek provázely hodiny a sportovní výcvikové kurzy na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Některé z poškozených podle informací Seznam Zpráv vypovídaly v uplynulých týdnech také na policii.

Jak redakce zjistila, případ však trestní dohru mít nebude. „Celou věc po důkladném prošetření kriminalisté uložili. Nebylo zjištěno protiprávní jednání, které by opravňovalo zahájit trestní stíhání pro konkrétní trestný čin,“ uvedla pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Redakce na začátku roku shromáždila více než desítku svědectví současných i bývalých studentek fakulty. Popsaly sexistické narážky kantorů, nemravné návrhy a v jednom případě i nechtěný sex s učitelem. Vše se týkalo Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví.

Jedna z bývalých studentek popsala nechtěný sex s učitelem na výcvikovém kurzu. „Pořád jsme mu vykala a říkala ‚ne‘, že nechci žádný styk. Mnohokrát jsem to opakovala. Neměl ani kondom. Později mi řekl, že jsem ‚ne‘ neříkala dost přesvědčivě,“ sdělila už dříve pro Seznam Zprávy.

„Nedošlo k protiprávnímu jednání, které bychom mohli klasifikovat jako znásilnění. Takové důkazy se nepodařilo zajistit. Podle kolegů je případ spíše v rovině etické,“ upřesnila mluvčí Cejnková.

Policie ani nezahájila úkony trestního řízení. „Policie se případem začala zabývat z moci úřední na základě toho, co se objevilo v médiích. Nezjistili jsme nic, co by naznačovalo protiprávní jednání,“ dodala.

Ač chování tělocvikářů podle policistů nepřekročilo trestněprávní hranici, škola případy považuje za závažné.

Také proto se v těchto dnech dohodla na ukončení pracovního poměru už se třetím kantorem ze zmíněné fakulty. „Jde o pedagoga, ke kterému se medializované případy primárně nevztahovaly, ale na jehož chování jsme podnět obdrželi prakticky vzápětí. Pedagog od nahlášení podnětu do jeho vyřešení nevyučoval a nebyl se studujícími v kontaktu,“ vysvětlila děkanka Pedagogické fakulty Simona Koryčánková. Čeho konkrétně se podnět týkal, univerzita neuvedla.

Pomoci má ombudsmanka

Univerzita k prvnímu dubnu zřídila pozici univerzitní ochránkyně práv. Stala se jí právnička Eva Janovičová. Ombudsmanka už řeší více než desítku oznámení ze strany studentů i vyučujících.

„Převažují podněty od studentů. Jsou velmi různorodé, týkají se nevhodného chování vyučujících, studentů či plagiátorství. Když měli dotyční pocit, že se daným problémem na fakultě nikdo dostatečně nezabýval, obrátili se na mě,“ vysvětlila Janovičová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zároveň odmítla, že by měla na stole tak závažný případ jako na Pedagogické fakultě. „Nicméně některé teprve začínám prověřovat,“ doplnila.

Agendu sexuálního obtěžování plánuje převzít v červenci. Univerzita ji také pověřila ustavením revizní komise. Orgán tvořený 12 univerzitními odbornými kapacitami má vyhodnotit doposud platnou metodiku při řešení různých sporů na univerzitě.

Členem je i prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie Radim Polčák. Podle něj se univerzita k řešení problému na fakultě postavila razantně a důkladně. „Věřím, že je to ve výsledku jasný signál a příklad pro podobné případy. Vznik revizní komise považuji za přínosný, neboť praxe nám ukázala, že ani právo zde není úplně bezzubé, jak by se mohlo zdát z mediálních vystoupení různých populárních osobností poslední doby,“ uvedl.

Škola vyhlásila nulovou toleranci nevhodnému chování mezi zaměstnanci či studenty.

Stejně to vidí i nová ochránkyně práv.

„Pedagog má být jednoduše vzorem. Nemůže předávat studentům hodnoty a vzory chování, které jsou ve společnosti neakceptovatelné a jenom zhoršují její fungování,“ sdělila Janovičová.

Její hlas je poradní. Jednotlivým fakultám může dávat doporučující stanoviska, jak v konkrétních případech postupovat.

AKTUALIZACE: V první části textu jsme doplnili další podrobnosti.

Reklama

Doporučované