Hlavní obsah

Snad náš krok dodá odvahu dalším, říkají oběti učitelů z univerzity

Foto: Shutterstock.com

Na sexuální aféru na Masarykově univerzitě letos na začátku roku upozornily Seznam Zprávy (ilustrační foto).

Reklama

Studentky z Masarykovy univerzity upozornily na obtěžování od tělocvikářů. Teď vítají, že se škola se třemi pedagogy rozloučila. „Rozhýbalo to i veřejnou debatu,“ shodují se.

Článek

Šest studentek Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity se po roce od původní stížnosti dočkalo částečné satisfakce. Díky nim škola začala řešit řadu svědectví o nevhodném chování tří pedagogů z Katedry tělesné výchovy a nakonec s učiteli rozvázala pracovní poměr.

O konci třetího z nich univerzita informovala na začátku týdne. „Prvotně jsme ani neusilovaly o to, aby na škole skončili, ale aby nebyli v dalším kontaktu se studenty. Když se však naše stížnost začala veřejně řešit a se svědectvími se přihlásily další holky, byl odchod učitelů asi jediné možné řešení,“ říká spoluautorka stížnosti. Poškozené si přejí zůstat v anonymitě, redakce jejich jména zná.

Spoluautorka podnětu oceňuje, že případ „nevyšuměl“. „Je velmi dobře, že se téma nevhodného chování na Masarykově univerzitě a třeba i na dalších školách bude víc řešit a učitelé více vzdělávat. Osvětu a prevenci, kterou případ odstartoval, vítám,“ dodává.

Spolu s dalšími pěti studentkami i absolventkami loni v květnu sepsaly stížnost na chování tělocvikářů z katedry. Poukázaly na sexuální obtěžování, sexistické narážky i neetické chování kantorů ve výuce i na sportovních kurzech.

Škola původně učitele potrestala výtkou. Když na případ upozornily Seznam Zprávy, popsaly nepříjemné zkušenosti i další absolventky a současné studentky. Svědectví pocházejí z let 2013 až 2022. Škola pak se dvěma vyučujícími ukončila pracovní poměr, po prošetření se před pár dny rozloučila i se třetím členem katedry.

„Ve výsledku mě mrzí jediná věc. Že to univerzita neřešila rázněji hned, jak za nimi přišly holky poprvé. Škola začala více řešit případ až poté, co se skrze Seznam Zprávy dostal do médií. Ale jsem ráda, že se nakonec věci hnuly,“ říká další z absolventek. Na výcvikovém kurzu viděla, jak jeden z učitelů sprostě vynadal spolužačce, která s ním odmítla mít pohlavní styk.

Dohru případu oceňuje i žena, která se redakci ozvala letos v lednu. Mimo jiné popsala nechtěný sex s učitelem. „Řešení považuji za dostatečné. Myslím, že to dodá odvahu dalším studentkám. Když už se něco takového stane, aby se ozvaly. Případ rozvířil celospolečenskou debatu. Na univerzitách se podobné situace určitě budou řešit dál,“ oceňuje.

Smršť na fakultě

Studentky musely po oznámení zvládat rozporuplné reakce, odsudky v internetových diskuzích i výpovědi na policii. „Nejtěžší pro mě byla smršť, která se spustila na fakultě. Některými lidmi případ otřásl. Přijde mi, že hodně z nich dávalo spíš vinu holkám než učitelům,“ popisuje spoluautorka stížnosti.

„Když si o sobě člověk na internetu přečte, že jsme blbé a nedokážeme vystudovat jinak než přes postel, samozřejmě to zamrzí,“ doplňuje žena, která popsala nechtěný sex na kurzu.

Policisté případ několik měsíců prověřovali. Nakonec jej odložili, k trestnému činu podle nich nedošlo. „Bylo pro mě stresující, že to vše budu muset opakovat někde před soudem. Nemám důvěru v to, že by má výpověď byla dostatečně anonymní. Dotyční snad nebudou tak hloupí, že by podobné jednání někde ve škole opakovali,“ říká.

Současná děkanka Simona Koryčánková měla loni stížnost na stole jako takzvaná řešitelka. „Pokud bychom měli podezření na trestný čin, hlásili bychom je sami. Je to ostatně naše povinnost. Na základě tehdy dostupných informací jsme si vše loni v létě vyhodnotili a podezření na trestnou činnost nebylo. Rozhodnutí policie vnímáme jako potvrzení, že jsme si situaci vyhodnotili správně,“ říká pro Seznam Zprávy.

Děkanka vzhledem k respektu k soukromí poškozených nechce detailně rozvádět, co škola z více než desítky svědectví žen zjistila. Podle Koryčánkové však chování kantorů nebylo akceptovatelné. „Chci zdůraznit jednu věc. Že nešlo o trestný čin, neznamená, že chování pedagogů bylo v pořádku. Naopak,“ dodává.

Podle ní je případ – vzato technicky – vyřešený, protože už žádný z dotyčných učitelů na univerzitě nepracuje. Školu však čekají další změny. „Jde o reorganizaci původní Katedry tělesné výchovy a výchovy ke zdraví či různá školení, aby všichni vyučující i studující měli dostatek informací, co je nevhodné chování a tak dále,“ vysvětluje děkanka.

Poškozené říkají, že případ souvisí i s měnícím se smýšlením společnosti. „Co bylo před 30 lety ve škole běžné, už je vnímané jinak. Někteří lidé změnu nereflektují,“ myslí si spoluautorka stížnosti.

Další z nich zdůrazňuje, že sexuální styk mezi vyučujícími a studujícími do školy nepatří. „Vůči kolektivu i studiu je to pak neobjektivní. Nadřazená pozice je tam vždycky. Rozumím, že je pro některé učitele náročné ustát takovou výzvu. Ale za mě mají učit takoví, kteří své pozice nebudou zneužívat,“ dodává.

Reklama

Doporučované