Hlavní obsah

Rakušan přitvrdil v kauze skandálního „vtipu“ o Romech: Pokud neodstoupí, odvolám ho

Foto: Vláda.cz

Ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan.

Reklama

aktualizováno •

Oblastní sdružení hnutí STAN v Nymburku vyzvalo starostu Poděbrad Jaroslava Červinku, aby odstoupil z kandidátky. Červinka to zváží.

Článek

Starosta Poděbrad Jaroslav Červinka (STAN) zváží výzvu k tomu, aby odstoupil z kandidátky pro letošní komunální volby.

Důvodem je jeho výrok, v němž naznačuje, že by se Romové měli střílet. Červinka by přitom měl být lídrem kandidátky a tedy obhajovat post starosty.

K odstoupení z kandidátky ho podle serveru iDnes.cz vyzvalo svým usnesením oblastní sdružení STAN Nymburk. „Oblastní sdružení se usneslo, jak se usneslo. Já to jejich rozhodnutí akceptuji a budu o něm přemýšlet,“ řekl v sobotu Červinka ČTK.

Foto: hnutí STAN

Starosta Červinka.

Šéf STAN a vicepremiér Vít Rakušan na twitteru uvedl, že když Červinka z kandidátky neodstoupí sám, tak ho z ní odvolá. „Pokud to neudělá, odvolám ho z ní, jak jsem mu včera osobně řekl. Vnímám volání po rychlých a ‚exemplárních‘ krocích,“ napsal Rakušan.

Zároveň doplnil, že předsednictvo hnutí bude řešit, zda Červinkovi navíc pozastaví členství.

Odstoupení Červinky z kandidátky by přivítali také další členové středočeského hnutí STAN.

„Předseda hnutí už dal najevo, že pokud se k tomu nerozhodne sám, z kandidátky ho odvolá,“ uvedl starosta Kolína a místopředseda středočeského hnutí STAN Michael Kašpar.

„Uvítal bych, kdyby pan starosta naši výzvu vyslyšel a odstoupil sám bez zbytečného odkladu,“ napsal předseda STAN pro oblasti Nymburk a Poděbrady Michal Michl.

Na červnovém jednání zastupitelstva starosta vypráví dvě desítky let starou historku, kdy několik psů způsobilo dopravní nehodu. Policie ji podle něj odmítla vyšetřovat, protože majitelé psů byli Romové.

„A já jsem pak pronesl onu památnou větu, že by bylo lepší je zastřelit. Policajt mi řekl, že by se neměli střílet, že ti psi za to nemůžou. A já jsem pronesl, že jsem neměl na mysli ty psy,“ uvedl na videu starosta.

Následně prý dostal důtku za rasismus od přednosty okresního úřadu, kterou označil za „velkou srandu“. Přenos z jednání zastupitelstva se nahrává. Na nahrávce zveřejněné na stránkách úřadu ale v čase, kdy starosta právě tato slova říká, chybí zvuk.

Starosta se omluvil

Červinka řekl, že jeho výrok o Romech byl hloupý před lety, kdy ho učinil, i nyní, když ho připomněl na jednání poděbradského zastupitelstva. Svou roli podle něj sehrály i emoce a únava.

„Můj výrok o Romech byl hloupý před dvaadvaceti lety, kdy jsem ho řekl, i teď, když jsem na tu záležitost vzpomínal. Omlouvám se všem, koho se mohl oprávněně dotknout. Kdo mě zná a zná moje působení v čele radnice, ví, že ve skutečnosti jakoukoliv formu násilí za řešení nepovažuji. A to ani v nadsázce,“ uvedl Červinka.

Situací se zabývala středočeská organizace STAN, od výroku se distancovala, ale přijala Červinkovu omluvu, kterou zveřejnil na facebooku.

Reklama

Doporučované