Hlavní obsah

Po očkování ochrnul. Místo odškodnění nastalo administrativní peklo

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Vznikl speciální zákon o odškodnění těch, kterým látka poškodí zdraví. Ilustrační foto.

Reklama

Petr Vondráček se nechal v červnu 2021 očkovat proti covidu-19 a čtyři dny poté ochrnul na všechny končetiny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dnes už Petr Vondráček znovu chodí, dokonce bez berlí, takzvaný Guillain-Barrého syndrom ho ale na dlouhé měsíce upoutal na nemocniční lůžko, připravil o práci a bývalý aktivní sportovec se kvůli němu dodnes potýká se zdravotními následky.

Už dva roky se navíc táhne jeho spor s Ministerstvem zdravotnictví, od něhož žádá náhradu újmy způsobené očkováním. Jenže ministerstvo do dnešního dne o jeho žádosti nerozhodlo.

„Působí to na nás tak, že tam není ochota o té věci rozhodnout,“ říká jeho advokát.

117 žádostí

Když do Česka v prosinci 2020 dorazila první dávka vakcín proti covidu-19, tehdejší ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný prohlásil, že stát přebírá garanci za očkování. Vznikl dokonce speciální zákon o odškodnění těch, kterým látka poškodí zdraví.

Vakcína proti covidu-19, formálně dobrovolná, se tak svým způsobem zařadila mezi povinná očkování, u nichž stát v případě vážných nežádoucích účinků vyplácí odškodné.

Náhradu má posuzovat a vyplácet Ministerstvo zdravotnictví. Jenže ji ještě nikdy nikdo nedostal.

„Česká republika k 21. 9. 2023 dosud neodškodnila za újmu na zdraví způsobenou očkováním proti onemocnění covid-19 žádnou osobu. V současné době byly některé žádosti odmítnuty, některé se dosud posuzují,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podívejte se, v jakých případech lidé žádali o odškodné:

Resort dosud přijal 117 žádostí o odškodnění v souvislosti s očkováním proti koronaviru, požadovaná částka se pohybuje od 18 tisíc po 100 milionů korun.

Některé z nich už úřad odmítl. Například kvůli formálním nedostatkům nebo proto, že žadatel podle ministerstva dostatečně neprokázal příčinnou souvislost mezi očkováním a zdravotními potížemi.

Nechtějí o žádosti rozhodnout, říká advokát

Když Petr Vondráček krátce po očkování ochrnul, v první řadě myslel na své zdraví. Jenže po náročné léčbě následovala zdlouhavá rehabilitace, finanční náklady rychle stoupaly a kvůli nemoci navíc přišel o zaměstnání. Na podzim proto požádal ministerstvo o finanční náhradu.

Namísto pomoci ale přišlo administrativní peklo. Ministerstvo žádalo dokumenty, které si mohlo snadno získat, případně je k posouzení žádosti vůbec nepotřebovalo. Například certifikát o očkování a podepsaný souhlas s aplikací vakcíny.

Pět měsíců po podání žádosti si ministerstvo vyžádalo další dokument – rozsáhlé lékařské vyšetření, které by prokázalo příčinnou souvislost mezi očkováním a zdravotními komplikacemi. Petr za tento znalecký posudek zaplatil několik desítek tisíc korun.

Foto: Petr V.

Petr Vondráček.

Deset měsíců po podání žádosti nakonec úředníci odpověděli, že byla podaná předčasně. A že se jí tedy vůbec nebudou zabývat.

„My si myslíme, že si ministerstvo mohlo udělat tento závěr mnohem dříve. Minimálně nemuselo pana Vondráčka nutit k tomu, aby vynakládal desítky tisíc na vypracování znaleckého posudku, který v konečném výsledku k ničemu nepotřeboval,“ říká advokát Martin Pujman, který začal Vondráčka ve sporu s ministerstvem zastupovat.

Ministerstvo tvrdilo, že Vondráček nemůže žádat o náhradu, protože se jeho zdravotní stav zlepšuje. A není tak možné přesně vypočítat újmu, kterou očkování způsobilo. Na konci listopadu 2022 proto podstoupil další vyšetření, které potvrdilo ustálení jeho zdravotního stavu.

„Následně jsme z ministerstva telefonicky obdrželi informaci, že po podání znaleckého posudku je věc posuzována jako nová žádost,“ pokračuje Pujman.

Od té doby resort mlčí. Podle zákona přitom úředníci musí o žádosti rozhodnout nejpozději do šesti měsíců od podání. Jenže po dalších deseti měsících není na stole nic - ani zamítnutí, ani přiznání náhrady.

„Dnešního dne je to tak, že se ministerstvo žádným způsobem k obsahu té žádosti nevyjádřilo. A to přes řadu telefonických i písemných urgencí. Působí to na nás tak, že tam není ochota o té věci rozhodnout,“ soudí Pujman.

Redakce se obrátila na Ministerstvo zdravotnictví, to se ale k jednotlivým případům nevyjadřuje. Mluvčí pouze vyčíslil celkovou bilanci – tedy že ještě nikomu žádnou náhradu nepřiznali.

„Správně by to mělo být tak, že vám k uplatnění nároku stačí relativně laicky napsaný dopis. Ministerstvo by mělo vyvinout svou odbornou kapacitu a úsilí k tomu, aby bylo schopno proaktivně ten nárok posoudit. Zatím je to obráceně. My musíme ministerstvo přesvědčovat o jeho povinnostech. Působí to na nás tak, že tam není ochota o té věci rozhodnout,“ uzavírá advokát Pujman.

Reklama

Doporučované