Hlavní obsah

Testují lék proti rakovině prostaty. Stojí za ním česká vědkyně

Foto: Česká hlava

Martina Benešová.

Reklama

Nový lék na rakovinu prostaty testují ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jde o inovativní léčbu pro pacienty v pokročilém stádiu rakoviny.

Článek

Na výzkumu léčby se podílela česká vědkyně Martina Benešová a schválila ji americká léková agentura FDA. Upozornila na to Mladá fronta DNES. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) radiofarmakum s obchodním názvem Pluvicto s účinnou molekulou PSMA-617 od firmy Novartis zatím nechválila.

Benešová, která pracuje v centru pro výzkum rakoviny v Heidelbergu, uvedla, že podle neoficiálních informací by EMA měla radiofarmakum PSMA-617 schválit v prosinci.

Nové radiofarmakum dokáže nádorové buňky najít a ničit. Umí přímo v těle pacienta s rakovinou prostaty najít nemocné buňky, navázat se na ně, ozářit je a zničit, a to bez vážnějších vedlejších účinků. Cesta ke schválení léku americkou agenturou FDA podle médií trvala přes osm let. Registrace FDA se zatím týká ale jen jeho podávání pacientům, u kterých jiné terapie selhaly.

Podle zástupkyně přednosty onkologické kliniky olomoucké nemocnice Hany Študentové ani toto radiofarmakum muže v pokročilém stadiu nemoci nevyléčí úplně, ale může jim významně prodloužit a zkvalitnit život. Nemocnice takto léčila dva pacienty a jednomu z nich se po prvních terapiích výrazně zmenšily metastázy. Ve středu zahájí léčbu další muž, uvedla MfD. Nemocnice na webu uvedla, že radiofarmakum 177Lu-PSMA-617 poprvé aplikovala loni v srpnu.

Podle MfD se olomoucké nemocnici mohou do klinické studie hlásit i další zájemci z Česka. „Ale můžeme přijmout jen ty, kteří jsou v poslední fázi nemoci, mají metastázy, selhala u nich hormonální léčba a kteří by se jinak léčili chemoterapií,“ uvedla Študentová.

V Česku rakovinu prostaty lékaři každoročně odhalí u asi 8000 mužů, z toho asi u pětiny je onemocnění v pokročilé fázi. Ročně na rakovinu prostaty v zemi zemře kolem 1500 mužů. Lékaři dlouhodobě upozorňují na to, že karcinom se zpočátku neprojevuje a v těle může růst léta bez povšimnutí. Urologové usilují o zavedení plošného screeningu rakoviny prostaty. Na konci loňského roku spustili pilotní projekt, v němž se pokouší zjistit, jak nejlépe zachytit ty, kterých by se nádor mohl týkat.

Reklama

Doporučované