Hlavní obsah

Úřady řeší trojnásobek žádostí o předčasné důchody

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Zájem o předčasné důchody je i letos enormní. Jde ovšem stále o loňskou vlnu žádostí, která se propsala do letošního roku.

Reklama

Česká správa sociálního zabezpečení registruje za první čtyři letošní měsíce dramatický nárůst žádostí o předčasný důchod. Převážně jde o lidi, kteří se o ně už loni přihlásili.

Článek

V minulých letech tisíce, letos desetitisíce. Srovnání počtu žádostí o předčasný důchod v rozmezí ledna až dubna ukazuje velký rozdíl.

Konkrétně 11 331 žádostí sepsali úředníci v březnu. Je to letos zatím nejvyšší počet. Loni v březnu přitom zpracovali 3010 žádostí. Rok předtím 2130 žádostí, a ještě o rok dříve zhruba 1400 žádostí. Jde tedy o enormní nárůst.

Celkem Češky a Češi sepsali za první čtyři měsíce 36 582 žádostí o předčasný důchod, víc než třikrát víc než za toto období loni.

Podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitky Drmolové je hlavním důvodem nárůstu loňská zcela mimořádná situace, kdy vzhledem k dvojím mimořádným valorizacím bylo výhodnější v některých případech žádat o předčasný důchod než si počkat na řádný termín.

Zhruba 40 tisíc lidí si takto už loni „zafixovalo“ výhodnější podmínky prostřednictvím tiskopisu s názvem Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění.

„Uplatnění nároku tiskopisem ale nebylo samostatnou žádostí o důchod, tu musí klienti sepsat osobně na dané Okresní správě sociálního zabezpečení. Proto jsou tyto osoby zvány k osobnímu sepsání žádosti o důchod až v tomto roce a jejich žádosti jsou tedy započítány do statistik za rok 2023,“ vysvětluje Jitka Drmolová.

Nelze tak zatím na datech popsat, že by se lidé snažili letos odcházet do předčasných důchodů před zpřísněním podmínek, které letos vláda představila.

Přetížený úřad

Aktuálně se na vyměření důchodu čeká zhruba 18 tisíc lidí, z toho 14 tisíc jsou žádosti o předčasný důchod. Premiér Petr Fiala (ODS) se jim v pátek omluvil. „Víme, že čekají dlouho a je to neúměrné nebo není to v pořádku,“ řekl v rozhovoru pro ČTK

Ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček ve středu na poslaneckém výboru pro sociální politiku vysvětloval, proč jeho podřízení nezvládají žádosti o důchody zpracovávat v lhůtě.

„V posledním čtvrtletí loňského roku nás doslova zavalili žadatelé o předčasný důchod. Ještě stále nám přicházejí noví žadatelé,“ uvedl.

Rovněž ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) práci úředníků hájil. „Je to situace, která se nikdy v takovéto míře historicky nestala. Během dvanácti, třinácti měsíců proběhly dvě řádné valorizace a dvě mimořádné valorizace a výrazně narostly žádosti o předčasný důchod, navíc proběhlo výchovného,“ řekl ministr, podle kterého jde o nápor, který velmi silně dopadl na úřad.

Na druhou stranu Jurečka připustil částečnou politickou odpovědnost. Reagoval tak zejména na případy seniorů, kteří jsou aktuálně zcela bez příjmu a čekají na zpracování žádosti o důchod a následné proplacení.

Senioři, kteří jsou zcela bez peněz, se mají podle ministra práce i ústředního ředitele Boháčka ozvat a jejich žádost bude zpracovaná přednostně.

Jak už Seznam Zprávy informovaly, jde přitom o dvojitou nepříjemnost, protože za řadu čekatelů na vyřízení důchodu současně nikdo neplatí zdravotní pojištění a vzniká jim tak dluh.

Řešení by měli zástupci Ministerstva práce se všemi zdravotními pojišťovnami hledat v pátek 26. května.

Reklama

Doporučované