Hlavní obsah

„Kolem mě to pijí téměř všichni.“ Mladí kupují energetické nápoje ve velkém

Foto: Garna Zarina, Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

Mezi mladými roste obliba energetických nápojů, upozorňuje Státní zdravotní ústav. Nápoji plnými kofeinu však problém končit nemusí. Jejich konzumenti mají blíže k různým patologickým jevům, včetně užívání drog.

Článek

I když je to jen malý obchod nedaleko tramvajové zastávky na pražském sídlišti Petřiny, nabídka slazených nápojů je tu v rozsáhlém regálu víc než bohatá. O půl osmé ráno z ní vybírá i čtrnáctiletý Kryštof. Po chvíli rozmýšlení nakonec sáhne po českém kolovém nápoji.

„Sladké nápoje si kupuju jen občas, když na ně mám chuť. ‚Energeťák‘ jsem si nekoupil už hodně dlouho,“ říká, zatímco si právě koupenou PET lahev otevírá.

Prodavačka v dané večerce potvrzuje, že sladké, ale i energetické nápoje si u ní kupuje vysoký počet dětí. Často když jdou z nedaleké základní školy. „Ráno před školou naopak nic moc nekupují,“ konstatuje.

Po cestě k této škole její slova potvrzují i kamarádi Hynek a Vilém. „Do školy si sladké nápoje nenosíme. Občas si je z kapesného koupíme po škole, když jdeme s kamarády ven,“ říká Hynek. „Energetické nápoje mi ale nechutnají vůbec,“ doplňuje jej Vilém.

Před školou se zdraví s třináctiletým Ondrou. Ten čeká před vchodem již nějakou dobu se sportovní taškou přes rameno a florbalovou hokejkou opřenou opodál. Potvrzuje slova svých kamarádů: „Do školy ‚energeťák‘ občas někdo přinese, ale spíš se s ním setkávám odpoledne po škole.“

Na dotaz, jestli jako florbalista už ochutnal nový hit mladých – nápoj Prime, který je oficiálně určen právě pro sportovce, odpovídá: „No jasně, už několikrát. Mně teda moc nechutná, je děsně sladký. Ale kolem mě to pijí téměř všichni. Někteří kamarádi dokonce sbírají lahve, aby měli co nejvíc druhů.“

Foto: Matyáš Michálek, Seznam Zprávy

Co se týče sladkých a energetických nápojů, bývá i v malých obchůdcích z čeho vybírat.

Prime je na světovém trhu poměrně krátce, ale vlivem zahraničních i českých youtuberů a influencerů mezi mladými trenduje. Zároveň se do jisté míry stal – s ohledem na cenu kolem 200 korun – statusovou záležitostí. Jak už ale Seznam Zprávy popsaly, odborníci, školy i rodiče se na něj dívají kriticky. A to kvůli jeho složení i vysoké ceně.

Detaily o nápoji, po němž děti v posledních týdnech šílí, čtěte zde:

Ve výše zmiňované večerce mají příchutí několik – od modré maliny přes zmrzlinu po tropický punč. Prodavačka je na tento sortiment hrdá a hlásí se k němu hned, když jednu z nabízených lahví zvednu, abych si ji prohlédl a podíval se na složení. „Máme šest druhů, největší zájem je o příchuť zmrzliny,“ říká a popisuje i typické zájemce, „kupují si je samy děti, ale častěji spíš jejich rodiče.“

Od dvanáctiletých po vysokoškoláky

Že je o tento nápoj původem z USA zájem, potvrzují i ostatní prodejny v okolí, které žádanou novinku ve svém sortimentu zatím nemají. „Několik dětí se nás na ni už ale ptalo,“ sdělil prodavač v jiné večerce o několik stovek metrů dál. O objednání několika příchutí prý už uvažuje.

„Nicméně klasické energetické nápoje si tu kupuje hodně mladých lidí včetně menších dětí kolem 12 let. Nedaleko odsud jsou navíc vysokoškolské koleje. Zájemci jsou hojně i v řadách vysokoškolských studentů,“ vysvětluje provozovatel prodejny.

Okolo zrovna v tu chvíli směrem ke vstupu do metra prochází matka se synem Tomášem. „Nejdřív jsem ‚energeťáky‘ nebo třeba Prime párkrát ochutnal, ale máma mi vysvětlila, že to není zdravé,“ říká Tomáš a na mámu se podívá, jako by čekal její souhlas. Ta přitaká: „Nikdy jsme s manželem podobné nápoje dětem nezakazovali. Snažíme se jim vysvětlit, že pro ně nejsou vhodné.“

Naši debatu shodou náhod slyší opodál stojící důchodkyně Dana a ochotně připojuje svůj názor: „Já bych ty hnusy zakázala všechny. Děti nic nedělají, nehýbou se a pak do sebe lejí tohle.“

Varuje i zdravotní ústav

Podobný názor – jen snad méně radikálně – ve včerejší anketě vyjádřili i čtenáři Seznam Zpráv. Více než 95 % z téměř 20 tisíc hlasujících (stav v úterý odpoledne) si myslí, že prodej energetických nápojů by se měl zakázat všem do 18 let. Podobně jako tomu bude od ledna příštího roku v sousedním Polsku.

Anketa

Měl by stát zakázat prodej energetických nápojů všem do 18 let, podobně jako třeba v Polsku?
Ano
96,4 %
Ne
3,6 %
Celkem hlasovalo 27633 čtenářů.

Navzdory tomu data i zkušenosti odborníků ukazují, že spotřeba energetických nápojů mezi mladými roste. Varování vydal v těchto dnech i Státní zdravotní ústav.

„Více než každý desátý mladý do 18 let má sklon k jejich rizikové konzumaci. Zároveň se na trhu objevují i nápoje se stále vyššími obsahy kofeinu a stimulantů. Cítím tedy jako nutné varovat, že tyto nápoje nejsou rozhodně prospěšné a v případě překročení limitů pro konzumaci mohou zdraví dětí poškozovat,“ varuje v tiskové zprávě ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Aktuální data ale neuvádí. Odkazuje se na pět let starou studii Univerzity Palackého, která otestovala 13 tisíc školáků na 230 školách ve všech krajích České republiky. Podle ní má 10,9 % školáků sklon k rizikové konzumaci energetických nápojů, tedy je pijí nejméně dvakrát týdně. Dokonce každý den vypijí energetický nápoj více než tři procenta. Necelé dvě třetiny mladých naopak nepijí energetické nápoje vůbec.

Mezi regiony se spotřeba výrazně liší, zatímco v Praze nebo na Vysočině má pravidelný a dlouhodobý zájem o podobné výrobky zhruba osm procent dotázaných, na Ústecku jde o každého pátého.

Hlavní nežádoucí látkou v energetických nápojích je kofein. „Zatímco pro zdravého dospělého člověka není konzumace třeba kávy sama o sobě problematická, u dětí a dospívajících je situace jiná, protože jejich organismus je na cizorodé látky mnohem citlivější, a bezpečná množství jsou tak nižší,“ upozorňuje Státní zdravotní ústav.

Užívání energetických nápojů má navíc dopady i na životní styl mladých lidí. Jen přes 40 % jejich pravidelných konzumentů má kladný vztah ke škole. Naopak děti, které tyto nápoje nepijí, mají ke škole kladný vztah v téměř 70 % případů. Stejně tak je u konzumentů energetických nápojů vysledována vyšší tendence užívat i jiné návykové látky jako nikotin, alkohol či marihuanu.

To samé, ovšem v menší míře platí i pro pravidelné konzumenty jiných sladkých nápojů. Jejich počet ale v české společnosti naopak klesá.

Mnohem častěji, konkrétně dvaapůlkrát, pijí podle zmíněného průzkumu nezdravé energetické nápoje chlapci. K tomu se vyjadřuje i školák Ondra z úvodu článku. „U holek moc energetické nápoje ‚nefrčí‘. Přijde mi, že se hodí spíš ke klukům, kteří chtějí být stejně ‚hustí‘ jako jejich kamarádi.“

Reklama

Doporučované