Hlavní obsah

Úmrtí Češky vyvolalo v Řecku rozruch, viníka hledají politici i média

Foto: Vít Franc, Mapy.cz

Podle velvyslanectví zamíří do Řecka ročně na 400 tisíc Čechů.

Reklama

Na řeckém ostrově Thasos, kde v úterý zemřela česká turistka, byla v provozu jediná sanitka, jejíž posádka zasahovala jinde. Odbory i opozice tvrdí, že špatné fungování záchranné služby je důsledek škrtů ve zdravotnictví.

Článek

Na řeckém Thasosu zemřela v úterý česká turistka. Žena ve věku mezi 45 a 50 lety zkolabovala na pláži oblíbeného ostrova. Podle svědků jen pár sekund poté, co se vrátila z moře.

Sanitka k Češce dorazila až po 51 minutách, resuscitovat se ji mezitím snažila čtveřice rumunských turistů. Přivolaný soukromý lékař mohl jen konstatovat smrt.

Podle Kostase Tsitsilikasise, zástupce zaměstnanců záchranné služby na Thasosu, je za pozdním příjezdem zdravotníků nedostatek personálu i vybavení. „Na ostrově jsou čtyři sanitky, z nichž je kvůli nedostatku personálu v provozu jen jedna,“ řekl místnímu serveru Kavala News s tím, že posádka zrovna zasahovala u infarktu v jiné části ostrova, který má rozlohu téměř 400 km2.

Do Řecka jezdí kolem 400 tisíc českých občanů ročně. „Za turistickou sezonu máme 10 až 12 případů úmrtí, záleží na každém jednotlivém roku,“ řekl Seznam Zprávám vedoucí českého velvyslanectví v Aténách Jakub Karfík.

Tragickému úmrtí se nyní věnuje řecký tisk. Pomalý příjezd sanitky kritizují hlavně odbory nebo tamní krajně levicová strana SYRIZA. Tvrdí, že za špatné fungování záchranné služby mohou vládní škrty ve zdravotnictví.

„Mediální pozornost, která je tomu v Řecku věnovaná, je tak velká proto, že v neděli se uskutečnily volby. Před nimi byla velká volební kampaň a toto je vlastně její pokračování ze strany opozice. Pokračuje kritika nedostatků a rozpočtových škrtů ve veřejných službách obecně,“ přiblížil Karfík.

Upozornil, že na většině malých ostrovů nemocniční služby téměř nejsou, závažné zdravotní komplikace se proto většinou řeší převozem na pevninu.

„Řecko je země, která je kromě několika velkých městských aglomerací nesmírně řídce osídlená. Je to země hornatá, a tudíž i síť veřejné zdravotní služby této geografii odpovídá. Není tak hustá, jako jsme zvyklí v České republice. To platí zejména pro velké množství ostrovů, které mají velmi malý stálý počet obyvatel,“ podotkl.

Zdůraznil, že o důležitých rizicích spojených s cestováním do cílových zemí se mohou turisté informovat na stránkách Ministerstva zahraničí. „Ne vždy si to bohužel naši spoluobčané přečtou. Je málo těch, kteří se o to zajímají.“

Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež tvrdí, že ostrov Thasos navštíví několik tisíc turistů ročně. „Z našeho hlediska je důležité, aby si lidé – ať s CK, nebo bez CK –uvědomili, že mají mít dobré pojištění,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv.

Na lepší zdravotnické služby pro turisty na ostrově apeluje také zmíněná skupina rumunských turistů. „Znovu vyzývám místní a vnitrostátní orgány v Řecku, jako jsem tak učinil už v roce 2021, aby zajistily slušné lékařské služby na ostrovech plných turistů. Je neskutečné, že jediná sanitka na ostrově jede 30 kilometrů 51 minut, aby našla ženu mrtvou,“ napsal na facebooku jeden z nich.

Reklama

Doporučované