Hlavní obsah

„Voláme rodičům a řešíme chyby.“ Školy se potýkají s přihláškami pod tlakem

Josef Mačí
redaktor
Foto: Shutterstock.com

Kdo se na školu dostane? Zatímco do loňského roku mohly školy přihlášky zpracovávat během února postupně, teď na všechny základní kroky mají jen týden.

Reklama

Rodičům stres s přihláškami na střední prozatím skončil. Termíny na jejich podání uplynul. Teď se ale rozbíhá práce na školách. Jak se pracuje s novým systémem, se Seznam Zprávy zajely podívat na jedno pražské gymnázium.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Když přicházím, slyším za dveřmi ředitelny hlas ředitele Cermatu Miroslava Krejčího. Ne že by se přišel na pražské Gymnázium U Libeňského mostu podívat osobně. První den po uzavření termínu přihlášek ale probíhají videokonference mezi Cermatem a středními školami, aby si vyjasnilo základní fungování systému.

„Jako ředitelé jsme volali po změně a chtěli jsme elektronické podání přihlášek. Pokud nevzniknou nějaké zásadní problémy, tak je potřeba se s počátečními obtížemi vyrovnat,“ má jasno ředitel pražského Gymnázia U Libeňského zámku František Kosina.

Kolik vlastně přišlo přihlášek?

Do kanceláře k němu přichází i jeho zástupce Bohuslav Dvořák, který má přihlášky na starost. Oba shodně vítají, že elektronický systém přihlášek vznikl.

„Mně se ten systém líbí. Jen bychom potřebovali vědět všechno dopředu a včas,“ popisuje Dvořák, že se všechny potíže musí řešit za pochodu. Mimochodem, v pátek bude další videokonference mezi Cermatem a řediteli, kde se budou řešit problémy, které během prvního dne vyvstaly.

Na zdejší gymnázium podala drtivá většina rodičů přihlášku elektronicky. Což vedení školy překvapilo, a to příjemně, stejně jako Cermat – tedy s jakou vervou se rodiče pustili do elektronického přihlašování. Papírových nebo hybridních přihlášek mají pár desítek. Celkem jich je 750, anebo možná taky ne.

To je totiž jedna z celé řady otázek, které se hned první den objevily. Systém totiž hlásí škole dvě rozdílná čísla přihlášek. Druhé – 716 – bude patrně počet přihlášených bez duplicit.

Nemůžeme čekat, zní ze škol

Zatímco do loňského roku si tady mohli přihlášky zpracovávat už během února postupně, jak je rodiče podávali, teď na všechny základní kroky mají jen týden. Tedy projít po jednom všechny přihlášené, zkontrolovat, jestli mají přihlášku v pořádku, a odkliknout, že ji škola přijímá.

„Přes digitální přihlašovací systém by měla fungovat komunikace s rodiči, ale zatím to nejde. Pan ředitel (Cermatu, pozn. red.) Krejčí zmiňoval, že se to rozběhne zítra nebo snad během víkendu, ale to je pro nás docela pozdě. Když to začne fungovat v pondělí a já tady mám 750 přihlášek, které musím zpracovat do čtvrtka,“ počítá Dvořák.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Zástupce ředitele Bohuslav Dvořák zvládl zatím projít asi sto přihlášek, dalších šest set ho čeká.

Jak to tedy vypadá ve škole nyní? Zástupce ředitele Dvořák prochází v Digitálním přihlašovacím systému (DiPSy) každou přihlášku. Pokud jsou všechny náležitosti v pořádku, tak ji potvrdí. V opačném případě je nutné kontaktovat rodiče.

„Aaa, tady zrovna chybí druhá stránka doporučení,“ volá Dvořák z kanceláře na asistentku, která si bere kontakt na rodiče, aby jim co nejdříve zatelefonovala, že budou potřebovat poslat i druhou část dokladu.

Na osobní návštěvy už není čas

Neúplné nebo chybně vyplněné přihlášky nejsou ničím novým. Stejně tak tomu bylo, když se podávaly ještě papírové. Jenže rozdíl je v čase. Jak už bylo řečeno, ještě loni si je mohly školy procházet průběžně, letos je na to týden.

„Když se mi takhle loni dva týdny jeden rodič-cizinec neozval, jel jsem za ním osobně, abychom to vyřešili. Teď na to ale není čas,“ vysvětluje Dvořák.

I letos očekává nejvíce komplikací u přihlášek cizinců. Ukrajinští uprchlíci totiž mohou opět žádat o prominutí zkoušky z češtiny nebo konat test z matematiky v ukrajinštině. Jenže často nedoloží všechny dokumenty, které jsou k tomu potřeba.

V takovém případě se pak snaží škola jednat s rodiči, jenže problém je nejen jazyková bariéra, ale i třeba chybějící kontakt na zákonného zástupce. A tohle všechno stojí čas.

„Teprve dnes jsem se na konferenci dozvěděl, jak se některé věci řeší. Říkali nám, ať počkáme, ale my čekat nemůžeme, protože nemáme na práci jen přihlášky. Vedle toho učím, musím zaměstnancům připravit výplaty a k tomu řešíme třeba teď jídelnu,“ dodává Dvořák.

Nejen tady i na dalších školách digitalizaci vítají. Jen upozorňují, že to neproběhne bez problémů, když se systém neodzkoušel. Rodiče by se proto měli připravit, že jim mohou ze škol volat, aby v přihláškách co nejrychleji opravili chyby nebo dodali doklady, které postrádají.

Reklama

Doporučované