Hlavní obsah

Vyhněte se venčení v poledne. Veterinář radí, jak se zvířaty zvládat horké léto

Foto: Shutterstock.com/Jaromir Chalabala, Shutterstock.com

Důležitý je pro zvířata v létě hlavně dostatek tekutin.

Reklama

Období vysokých letních teplot je pro zvířata stejně náročné jako pro lidi. Majitelé domácích mazlíčků by proto měli dodržovat některá důležitá pravidla.

Článek

Nechodit se psy v poledne na slunce a venčit je jen ráno a vpodvečer. Podle veterináře Pavla Berky by lidé měli navíc naplánovat trasu se zvířaty kolem vodních ploch a parků, kde se můžou skrýt před slunečním žárem.

Pokud se psy nebo jinými domácími mazlíčky cestují autem, je důležité zajistit dostatečné ochlazování. Pomůže i nachlazená láhev s vodou. A pravidlo číslo jedna: nezapomenout psa nebo kočku v autě na parkovišti.

„To naštěstí už zvládá městská policie řešit velmi pohotově,“ vysvětluje v rozhovoru pro Seznam Zprávy veterinář Pavel Berka.

Jak bychom měli ke zvířatům v letních měsících přistupovat?

Přístup ke zvířatům v horkých dnech by měl být podobný jako k nám. Jediný zásadní rozdíl je ve zvířecím způsobu dýchaní a odpařování vody, psi ani kočky se nepotí.

Pes se totiž ochlazuje právě tím, že dýchá a odpařuje vodu. Proto je důležité, aby byl její přísun dostatečný. Nemusí být ani úplně vychlazená, rozhodně není dobré mu dávat vodu s ledem. Ideální je čerstvá čistá voda z kohoutku. I proto je třeba vodu v miskách průběžně měnit.

Zvířata je nepochybně důležité brát ven. Jak má vypadat venčení v tropickém horku?

U venčení ve vedrech záleží u psů hodně na plemeni. Ta s malými čumáčky se snadněji přehřejí a výměna vzduchu je problematičtější. A to by lidé měli zohlednit, typicky jde o relativně populární francouzské buldočky.

Pokud tedy majitelé vidí, že je venku vedro, měli by směřovat venčení zejména na části dne, kdy jsou teploty nižší – ideálně ráno, pozdní odpoledne nebo večer. Během procházky bychom měli mít i cestovní misku na vodu. Zároveň je dobré plánovat venčení kolem vodních ploch, kde se zvířata mohou zchladit.

Dávají smysl při procházce městem psí botičky, které občas u pejskařů vidíme?

Určitě ne, já to vidím spíš jako nějakou představu páníčků, která směřuje hlavně k módě. Z alternativ jsou ale zajímavou variantou kočárky pro psy.

Jsou sice spíše pro menší plemena, ale psům tam proudí vzduch, nemusí chodit po teplém asfaltu a jsou krytí od přímého slunce. Zejména pro starší lidi je pak fajn, že si mohou v klidu zastavit a opřít se. Dvacet minut s tím člověk zvládne a komfort pro zvíře je v teplém dni ve finále mnohem větší.

Samozřejmě záleží i na tom, zda člověk venčí ve velkoměstě nebo na vesnici. Ve městech je teplota často vysoká i večer, ideální je tedy vybírat hlavně příměstské parky a místa, kde je zeleň.

Lidé v létě jezdí často dlouhé cesty autem, jak je ideálně zvířatům zpříjemnit?

Cesty na dovolené jsou pro zvířata samozřejmě problém. Platí stejná věc jako u procházek. Měli bychom se snažit plánovat cesty autem mimo teplotní špičky, kdy je to přijatelnější pro nás, ale i pro naše mazlíčky. Pak je samozřejmě nutné zajistit přísun vody. Ideální je tedy auto zastavit, projít se a dát zvířeti napít.

Existují ale i další vymoženosti, jako je třeba chladicí podložka. Ačkoliv jsou auta klimatizovaná, tak se pro zlepšení komfortu hodí zvířeti dát možnost se zchladit víc. Klidně může stačit nachlazená láhev s vodou nebo chladicí nádoby, které se dávají do přenosných ledniček.

Když jsme u té cesty na dovolenou, je nutné se nějak speciálně připravit na tamní podmínky?

Při cestování do teplých krajin by majitelé zvířat neměli zapomínat na to, že tam mohou působit jiní parazité než u nás. Z toho důvodu je ideální se poradit s veterinářem a konzultovat, do jaké země mají v plánu odcestovat, a připravit se na to. V jižních oblastech, jako je Itálie nebo Chorvatsko, mohou totiž komáři přenášet třeba srdeční červy.

Srdeční červi

Srdeční červi jsou parazitární onemocnění psů. Dospělý jedinec tohoto parazita žije ve velkých cévách v blízkosti srdce nebo přímo v srdečních dutinách. Pro vývoj potřebuje jako mezihostitele komára, prostřednictvím kterého se pak přenáší na další zvíře.

Projevuje se až po delší době, kdy dojde k namnožení v srdečních dutinách. Mezi klinické příznaky patří apatie, hubnutí, kašel nebo ztížené dýchání – vše způsobené selháváním srdce. Léčba je velmi složitá a následky bývají často smrtelné.

Při cestách ke Středozemnímu moři se klade velký důraz na prevenci. Používají se tzv. spot-on pipety, kterými se na srst zvířete aplikuje ochranná látka.

Dá se zvířatům ve vedrech pomoct bezprostředně po tom, kdy se vrátíme z venku do bytu?

Pokud už k přehřátí dochází, můžeme zvíře osprchovat, dát mu možnost být ve stínu, v chladném prostředí, na místě, kde je průvan. Samozřejmě by mělo mít opět dostatek vody.

Jak se vůbec pozná, že je zvíře přehřáté?

Ze začátku může jít o zpomalené reakce na přivolání, jeho pohyby jsou malátnější, má problémy s koordinací. V horším případě už nemusí být schopné se postavit, tam začíná opravdu problém. V takovém případě je už ideální se obrátit na veterináře a konzultovat stav s ním.

Pokud tedy cítím, že má pes příznaky přehřátí, jak mu v tu chvíli nejlépe pomůžu?

Vždy to záleží na aktuálních možnostech. Pokud máme ručník, tak je dobré ho namočit a psa jím zchladit, odvádět z něj teplo. Případně polít vodou hlavu, temeno a potom i tělo. Pokud volíme procházky kolem vody, tak i pes, který vodu rád nemá, do ní většinou vběhne sám. Případně mu můžeme k vodě pomoct, vzít ho na kraj a polévat ho.

Mají zvířata nějaké problémy s klimatizací?

Je to podobné jako u lidí. Pokud to s ní přeženeme, tak může mít pes problémy s dýcháním, případně může přijít nachlazení nebo zahlenění dýchacích cest. Není také dobré mít klimatizaci nastavenou na teplotu o pět nebo sedm stupňů nižší, než je ta venkovní. To není samozřejmě dobré ani pro lidi.

Co bychom se zvířetem v horkých dnech neměli dělat?

Někdy nám může připadat, že vzít zvíře na procházku je dobré v jakékoliv situaci. Jak jsem ale říkal, tak hodiny kolem poledne ideální v horkých dnech úplně nejsou.

Zvláště pak v situaci, kdy procházku spojíme třeba s házením míčku a psa přetěžujeme. Ten totiž potřebuje dýchat a chladit se, jakýkoliv předmět mu v tom ale brání.

Psa to sice baví, chce udělat radost páníčkovi, plní úkoly, jenže tím omezuje svoje potřeby. Takové aktivity je opravdu dobré směřovat na brzké dopoledne nebo pozdější večer.

Je problematické i házení předmětů do vody?

U vody je to paradoxně úplně v pořádku. Ačkoliv má pes v puse třeba míček, tak se celé tělo ochlazuje přímo vodou. Některá plemena, která mají aportování vrozené, tahají klacky dobrovolně a nosí je majiteli.

Opět je ale fajn se takové aktivitě vyhnout v jednu odpoledne. Ideální jsou samozřejmě třeba rybníky, kde má voda optimální teplotu.

V našich podmínkách se se studenými horskými potoky moc nepotkáme, ale může se stát, že nějaký zatopený lom bude opravdu chladný a teplotní rozdíl by byl velký. Takový teplotní šok samozřejmě pro psa dobrý nebude.

Existuje nějaký typický problém, který se vám na klinice v létě opakuje?

Ačkoliv se problémy se zavíráním zvířat v autech opakují každé léto, tak se s nimi pořád setkáváme. Problém totiž je, že teplota v autech dokáže vystoupat během pár minut klidně na 50 stupňů, v tu chvíli může přijít přehřátí velmi rychle.

Naštěstí to už zvládá řešit městská policie velmi pohotově. Podle SPZ dokáže rychle dohledat majitele a pokud to nestačí, zasahuje silou a zvířeti pomůže.

Někdy nám přibývají i případy spojené s grilováním. Buď se zvíře nějak popálí, nebo sní něco, co mu nedělá moc dobře, a má pak problém se zažíváním.

Reklama

Související témata:

Doporučované