Hlavní obsah

Wollner není sexuální predátor, řekla policie. Novinář by teď rád zpět do ČT

Foto: Česká televize

Marek Wollner na archivním snímku.

Reklama

Policejní vyšetřování sňalo z novináře Marka Wollnera podezření ze sexuálního obtěžování kolegyň. Bývalý šéfredaktor Reportérů ČT řekl, že návrat do televize by byl hezkou tečkou za jeho kauzou.

Článek

Bývalý šéfredaktor investigativního pořadu Reportéři ČT Marek Wollner, který začátkem letošního roku opustil Českou televizi kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování a šikany několika kolegyň, by se do veřejnoprávního média rád vrátil. Policie totiž jeho případ odložila.

Policisté dospěli k tomu, že ve Wollnerově případě nedošlo k žádnému trestnému činu ani přestupku. Wollner obvinění odmítal od začátku. „Mou nevinu, na které od začátku trvám, potvrdila i policie,“ dodal.

Že by se návratu do České televize nebránil, Wollner poprvé řekl v pořadu DVTV. Potvrdil to i pro Seznam Zprávy, ale zároveň dodal, že svému návratu nevěří. „Jen by takové gesto bylo od ČT namístě, protože kauzu vnímám jako totálně vymyšlenou,“ řekl.

Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal Seznam Zprávám z dovolené vzkázal, že Wollnerovo vyjádření neslyšel a ani neuslyší. „Jen mám za to, že on sám při jeho věku a zkušenostech asi tuší, že tyhle věci se neřeší vzkazy přes média,“ napsal.

Problémy v ČT

Bývalý šéfredaktor Reportérů ČT nebyl jediný, kdo měl v ČT problémy s obviněním od podřízených. Komisi čelila i šéfka 168 hodin Nora Fridrichová.

Veřejnoprávní televize bude mít od prvního října letošního roku nového generálního ředitele Jana Součka, který nyní řídí brněnské studio. Souček Seznam Zprávám řekl, že k celé kauze se může obšírněji vyjádřit až ve chvíli, kdy se seznámí s protokoly interní komise, která se případem zabývala. A to bude až po jeho nástupu do vedení média.

„Budu se tím zabývat, protože je to pro mě důležité. Pokud tam došlo k systémovému selhání, tak aby se neopakovalo. Nejen v publicistice, ale v celé televizi. Abychom se z toho poučili. Ale teď ty detaily nemám,“ uvedl. On sám se s Wollnerem prý osobně nezná a ještě spolu nemluvili.

Možný návrat Wollnera do veřejnoprávní televize nechtěl komentovat. „Konstatovat něco bez znalosti těch dokumentů by nebylo fér.“ Chce vidět i výsledky komise, která se zabývala také vztahy v úrovni nadřízený–podřízený. „Což nebylo předmětem trestního řízení. Jen na základě mediálního obrazu nedovodíte, jaký je kdo manažer a jak se chová k lidem kolem sebe,“ dodal.

Redakce oslovila s prosbou o reakci i tiskové oddělení České televize. Mluvčí Karolina Blinková se ani po urgenci neozvala.

Reklama

Doporučované