Hlavní obsah

Zákaz pouličních umělců a žebráků se zvířaty? Podle právníků to jde, říká radní

Foto: Martin Pavlík

Nová vyhláška by měla zakázat využití zvířat u všech uměleckých aktvit i u žebrání.

Reklama

Přítomnost zvířat u pouličních uměleckých vystoupení či žebrání je problematická obzvláště v letním období.

Článek

Praha by ještě během letoška mohla upravit pravidla pro pouliční umělce, takzvané buskery.

„Podle našich právníků by mělo být možné zakázat pouliční umělecká vystoupení se zvířaty,“ řekl Seznam Zprávám Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek pražského primátora a radní pro kulturu a cestovní ruch, do jehož gesce spadá i péče o zvířata.

O problematice se začalo více mluvit během letošního léta, kdy teploty atakovaly historické rekordy. Pospíšil proto koncem července informoval, že zadal vypracování právní analýzy, zda lze takovým praktikám zabránit.

Vadí mu, že někteří umělci hrají v centru města dlouhé hodiny a zvířata zneužívají pro „zefektivnění své činnosti“.

Probrat chce i využívání zvířat během žebrání. „Vzhledem k tomu, že to není týrání, tak do toho může současná úprava zasahovat jen velmi málo,“ upozornil.

Odhaduje, že znění vyhlášky by mohlo být hotové během září a ke schválení by mohlo dojít ještě během podzimu. „Není to kontroverzní věc, takže očekávám, že to projde bez problému,“ uvedl.

Novelu musí projednat všechny městské části a zastupitelstvo hlavního města.

Foto: Martin Pavlík

Na případy, kdy u sebe buskeři mají zvířata, míří kritika.

Výrazná plemena

Zmiňovaný způsob přivýdělku kritizují i ochránci zvířat, podle nichž buskeři a žebráci nezřídka využívají empatie a vztahu lidí ke zvířatům, aby se obohatili. „Záměrně si vybírají výrazná plemena, která lidé nepřehlédnou a budou chtít přispět na jejich život. Psi kvůli tomu ale trpí,“ řekl Seznam Zprávám mluvčí Obránců zvířat Ivo Krajc.

V současnosti může umělec vystupovat se zvířetem pouze s povolením, které ale řada z nich nemá, byť se v ulicích objevují opakovaně. U exotických druhů zároveň policie může kontrolovat jejich původ.

Na využívání zvířat k žebrání jsou ale úřady krátké. „Bohužel tento případ neberou jako veřejné vystoupení, a tak s ním podle české legislativy na ochranu zvířat nelze nic dělat,“ podotkl Krajc.

Městská policie řešila za prvních sedm měsíců roku jen v Praze 1 přes 5000 přestupků souvisejících s žebráním, podrobnosti o spojení se zvířaty ale ve svých statistikách nevede.

„Případy, kdy mají žebráci, tedy lidé, kteří vědomě žebrají o peníze, vedle sebe zvíře, se v Praze vyskytují. Setkáváme se ale s případy, kdy lidé bez domova či drogově závislí mají u sebe zvíře a někdo – většinou turisti – jim dají nějaký finanční obnos,“ přiblížila mluvčí Irena Seifertová. Takoví psi jsou podle ní často v dobrém stavu.

Stejný případ, jiné město

Problém s žebrajícími, kteří u sebe mají psy, znají i jinde. „Situaci opakovaně řešila i městská policie, a to buď díky záběrům z kamerového systému, nebo na základě oznámení. V takových případech strážníci vždy žádají o příjezd pracovníky krajské veterinární správy, kteří si podnět převezmou,“ popsal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňucháek.

Mluvčí veterinární správy Petr Vorlíček přiblížil jeden z případů: „Inspektor na místě konstatoval, že jeden pes je podvyživený a druhý není v dobré kondici z důvodu horkého počasí. Obojí bylo dle názoru krajské veterinární správy porušením zákona na ochranu zvířat proti týrání.“

Dodal, že v případě porušení zákona se chovatel vystavuje sankci. „Státní veterinární správa ale řeší pouze stav zvířat, není v její kompetenci posuzovat žebrání, případně hudební produkci se psy,“ uvedl.

Foto: Martin Pavlík, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv potkal v centru Prahy během krátké chvíle hned několik případů, kde byl přítomný pes.

Reklama

Související témata:

Doporučované