Hlavní obsah

Zakázku pro Moravu provázejí otázky kolem šéfa ODS v Brně, ale i Via Consult

Foto: SAKO Brno, Seznam Zprávy

Městská odpadová firma SAKO Brno má pálit odpad z velké části Moravy, což městu může zlevnit energie. Osud zakázky je ale nejistý.

Reklama

Politici v Brně řeší, zda stopnout zakázku za 4,6 miliardy v místní spalovně SAKO. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) usiluje o zrušení tendru, jeho syn pracuje pro konkurenci spalovny. „Zakládá to pochybnosti,“ říká opozice.

Článek

Brněnští zastupitelé rozhodují o téměř pětimiliardové zakázce, která určí další energetickou budoucnost města. V zákulisních jednáních hraje důležitou roli primátorčin náměstek pro energetiku a šéf místní ODS Robert Kerndl.

Hlavně občanští demokraté s koaličními kolegy z ANO chtějí zařadit zpátečku a sedm let chystaný kotel pro městskou společnost zaříznout. Oproti deklarované strategii města je to otočka.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Kerndlův syn Robert pracuje pro Energetický a průmyslový holding, ovládaný firmami podnikatele Daniela Křetínského. Některé součásti holdingu představují pro brněnskou městskou firmu SAKO Brno přímou konkurenci.

Právník Robert Kerndl mladší podle svého profilu na síti LinkedIn od loňského léta pracuje pro EPH jako Junior Legal Counsel, pomáhá s právní problematikou.

Poté, co na to redakce minulý týden upozornila, svůj pracovní životopis hned třikrát změnil. Nejprve na pozici koncipienta u právníka Milana Dorka, který pro EPH pracuje 10 let. Později profesní spojení s EPH zakryl úplně – podle profilu měl plný úvazek jako advokátní koncipient u společnosti P26, která nefiguruje v obchodním rejstříku ani v seznamech České advokátní komory.

Redakce se EPH dotázala, zda u ní Kerndl mladší skutečně pracuje. „Dovolím si zdůraznit, že všichni zaměstnanci naší skupiny jsou přijímáni zcela výlučně na základě svých individuálních schopností, přičemž rodinné vazby nehrají ani pozitivní, ani negativní roli. Naštěstí žijeme v demokratické zemi, kde opravdu nevyhodnocujeme kádrový profil uchazeče,“ reagoval vyhýbavě mluvčí firmy Daniel Častvaj.

Vedení České advokátní komory potvrdilo, že Kerndl mladší je podle jejího seznamu advokátních koncipientů zaměstnán u samostatného advokáta Dorka. „Pokud se advokátní koncipient na veřejnosti prezentuje jiným způsobem, Česká advokátní komora ho upozorní, aby svou prezentaci uvedl v soulad s údaji zapsanými v seznamu ČAK,“ reagovala mluvčí komory Iva Chaloupková.

Milan Dorko jako právník pro EPH řešil velké akvizice třeba v Itálii, Velké Británii nebo Francii. Redaktor se advokátní dvojici snažil bezúspěšně kontaktovat na shodném telefonním čísle, které má u ČAK uvedené. Podle adresáře mají advokáti sídlo v pražské Pařížské 26, stejně jako EPH. Kerndl mladší nereagoval ani na mailové dotazy, profil si ale znovu upravil – s tím, že je skutečně koncipientem Michala Dorka.

„Zakládá to pochybnosti“

„Celé to zakládá pochybnosti, jaký je skutečný záměr města pod vedením ODS a proč se projekt snaží překvapivě ukončit,“ sdělil lídr opozičních Pirátů Marek Lahoda.

Náměstek Robert Kerndl starší se proti tomu ohradil. Na dotaz Seznam Zpráv, zda v projektu kotle pro SAKO hrají roli i zájmy podnikatele Křetínského a firmy EPH, kde pracuje jeho syn, odpověděl nesouhlasně: „Je to nesmysl.“

Před středečním jednáním potvrdil, že jeho syn pro advokáta EPH pracuje. „Ale neznamená to žádnou výhodu. Osobně jsem kvůli zakázce psal kolegům, klidně vám to poskytnu,“ upozornil.

Následně pětistránkový materiál redaktorovi poskytl. V dopise zdůrazňuje, že se na přípravě obří zakázky podílela administrátorská společnost Via Consult, jejíž zakázky, jak už Seznam Zprávy informovaly dříve, prověřuje policie.

„Je v pořádku, že veřejná zakázka, jejíž předpokládaná hodnota byla stanovena na 2,3 miliardy, vzrostla za devět měsíců na pět miliard, tím spíš, že jde o nabídku jedinou?“ ptá se Kerndl mimo jiné v dopise.

Kotel má postavit společnost Metrostav. Náměstek Kerndl zdůraznil, že se město spalovny nechce zbavit ani ji oslabit. „Žádný prodej SAKA ani jiných akciových společností vlastněných Brnem na poli energetiky se nepřipravuje ani připravovat nebude, dokud budu v politice. Je smutné, co všechno jsou ochotní naši oponenti užít za argumenty.“

Koaliční lidovci, kteří se stopkou projektu také nesouhlasí, nechtěli informace okolo náměstka příliš komentovat. „Raději bych se k tomu nevyjadřoval. Nic o tom nevím. Snažím se na projekt dívat věcně a z hlediska toho, co je pro město správné. Pro mě je důležité, že je projekt dobře připravený,“ zdůraznil lidovecký zastupitel a člen představenstva SAKO Brno Jakub Hruška.

Kotel nejen pro Brno

Obří brněnská zakázka v hodnotě 4,6 miliardy korun přitom do budoucna určí, kam se bude svážet velká část odpadu z Moravy. Se zavážkou do Brna počítá velká část Vysočiny, Olomouckého či Zlínského kraje.

Výdělečná městská firma, která loni vykázala zisk téměř 300 milionů, tak může s novým kotlem dál rozšiřovat svůj odpadový byznys. V opačném případě bude prostor pro jiné hráče na trhu.

Kotel slibuje zajímavé příležitosti i vzhledem k zákazu skládkování od roku 2030. 

Do zmíněného Křetínského holdingu spadá také firma AVE CZ odpadové hospodářství, které městská firma SAKO Brno přímo konkuruje.

Zástupci holdingu EPH nicméně popírají, že by měli o výdělečnou spalovnu zájem. „Naše společnost nikdy žádná jednání v této souvislosti s představiteli brněnského magistrátu nevedla,“ reagoval Častvaj.

Podle politické opozice však může postačit oslabení brněnské městské spalovny. „Poptávka po likvidaci odpadu po konci skládkování bude obrovská. Když nevznikne kotel v Brně, bude se to muset nějak řešit. Křetínský a jeho firmy jsou hlavním českým hráčem na tomto poli. Tímto směrem se to dost pravděpodobně bude odvíjet, pokud Brno ukončí rozšiřování spalovny,“ tvrdí opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno).

„V Jihomoravském, Olomouckém ani kraji Vysočina přitom není v plánu ani přípravě žádné jiné zařízení na energetické využití odpadu a do roku 2030 ani není reálné, aby někde na zelené louce vzniklo,“ doplnil lídr opozičních Pirátů Marek Lahoda. Velká část odpadu z Jihomoravského a Olomouckého kraje tak podle něj nebude mít využití ani nebude moci být uložena na skládku.

Z kuloárních informací v EPH zaznívá, že firma osud miliardové zakázky v Brně sleduje z odborného zájmu, protože má v Česku teplárenské provozy a kapacita spalovny je pro brněnskou aglomeraci absurdně vysoká.

Popelnice Česka?

S podobným argumentem nyní operují špičky brněnské ODS. I když ještě minulé vedení v čele s Vaňkovou i Kerndlem zakázku chystalo, teď varuje, že by se město mohlo s rozšířenou spalovnou stát „popelnicí Česka“. Opírá se o analýzu, kterou si magistrát nedávno nechal zpracovat.

Kerndl mimo jiné řekl, že od roku 2020, kdy o zakázce radní rozhodovali, se evropský pohled na nakládání s odpady mění. „Na odpady se musíme dívat jinou optikou, měli bychom předcházet jejich vzniku a co nejvíce recyklovat. Jestli budeme mít tři zařízení pro pálení, nepovede nás to k recyklaci,“ řekl.

Z odpadu SAKO vyrábí teplo a elektřinu, navíc inkasuje i za každou tunu přijatého odpadu.

Jak už redakce informovala, projekt rozděluje širokou koalici v Brně ve složení ODS, ANO, KDU-ČSL, TOP 09 a SOCDEM. Lidovci a Starostové rozšíření spalovny nadále podporují Na jejich straně jsou také opoziční Piráti, Zelení i Žít Brno.

Zastupitelé ve středu na mimořádném jednání hlasují, zda schválený projekt s rekordní třímiliardovou dotací z modernizačního fondu EU zastavit.

Opozice i část koalice před stopkou projektu varuje. „Újma, kterou je povinen akcionář společnosti nahradit, pokud ji způsobí svým koncernovým pokynem, se podle odborných posudků, zpracovávaných soudně znaleckými metodami, pohybuje od 480 milionů korun až po dvě miliardy,“ namítla lídryně Zelených Jana Drápalová, dřívější členka představenstva SAKO Brno.

Upozornila také na omezenou životnost dvou stávajících kotlů spalovny, které bude nutné vyměnit. „Pokud nebude v provozu třetí zamýšlený, nebude možné mezi lety 2035–2038 rekonstruovat bez dopadu na Brno zbylé dvě linky. Technologie je provázaná. Minimálně jeden rok pak během tříleté rekonstrukce nebude v provozu ani jeden kotel. Brno bude velmi těžko řešit, co s odpadem, a řešení se pro obyvatele výrazně prodraží,“ varovala.

Reklama

Doporučované