Hlavní obsah

Žalobce uzavřel případ Krym. K rozhodnutí uvedl další pochybnost

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Andrej Babiš mladší v době, kdy byl loni v Češku.

Reklama

Andrej Babiš nejprve svolil, že se podrobí znaleckému zkoumání. Nakonec vše odvolal. Podle státního zástupce byl politicky motivován.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Když státní zástupce z Prahy 1 minulý týden sepsal důvody, proč odložil případ pobytu Andreje Babiše mladšího v roce 2017 na Krymu, popsal kromě důkazní situace jako takové ještě dva momenty, v nichž na události nahlédl z širšího pohledu.

Vyšetřovatelé se v kauze zabývali podezřením, že byl Andrej Babiš junior odvezen na Krym nedobrovolně, aby se dostal z dosahu úřadů vyšetřujících dotační kauzu Čapí hnízdo, ve které byl původně obviněn a nyní vystupuje jako důležitý svědek.

Žalobce sice krymský pobyt uzavřel s tím, že se trestný čin nestal, zároveň se však pozastavil nad tím, že Andrej Babiš starší, v kauze Čapí hnízdo dosud trestně stíhaný, poslal syna s duševní nemocí na anektované území se „soudně trestaným“ doprovodem – bývalým řidičem Agrofertu Petrem Protopopovem. A to přesto, že jako člověk z popředí žebříčku českých miliardářů mohl svému synovi zajistit exkluzivní lékařskou péči.

V další části dokumentu, který má 11 stran, se vrací k důvěryhodnosti Andreje Babiše juniora jako klíčového svědka krymské kauzy.

Tento případ totiž pražská policie původně odložila na začátku loňského roku, ale pak ho po několika měsících znovu otevřela poté, co Andrej Babiš mladší začal svůj krymský příběh znovu veřejně popisovat.

Žalobce z Prahy 1 Jan Vychyta v usnesení uzavírajícím i druhé vyšetřování připomněl, že syn bývalého premiéra kvůli tomu přicestoval do Česka. Slíbil policii, že s ní bude spolupracovat. A to nejen v této kauze, ale i v případu Čapí hnízdo.

Podle žalobce dal Babiš mladší také policii souhlas s tím, že jeho zdravotní stav bude moci prozkoumat vyšetřovateli určený znalec. Státní zástupce v dokumentu vysvětlil, že tím chtěla policie ověřit či vyvrátit verzi, že „psychiatrická věda byla v případě poškozeného zneužita za účelem posílení pozice inženýra Andreje Babiše staršího v již opakovaně zmiňované paralelně vyšetřované trestní věci (kauza Čapí hnízdo)“.

Babiš mladší pak loni v září vypovídal na policii. Předložil policii dva zdravotní posudky od expertů, které si zvolil, avšak zkoumání úřady stanoveného znalce se už nepodrobil. Tři dny po volbách do Sněmovny, v níž hnutí ANO vedené jeho otcem prohrálo, svoji spolupráci s policií podle žalobce ukončil.

„Sděluje, že navzdory jen několik týdnů starým prohlášením nadále odmítá jakoukoli další spolupráci, opouští Českou republiku a bere zpět svůj souhlas se zpracováním zmiňovaného znaleckého posudku,“ uvedl žalobce Vychyta.

Jednání Babiše mladšího pak popsal větou: „Poškozený nebyl při spolupráci s orgány činnými v trestním řízení veden ani tak zájmem na objasnění věci jako zájmem politickým.“

Andrej Babiš mladší a také jeho advokát Vítězslav Dohnal tento závěr státního zástupce odmítli.

„Jak by to mohlo být politicky motivované, když já nejsem politická osoba ani nereprezentuji žádný stát. Takže to nemohlo být v žádném případě politicky motivované,“ řekl v reakci Babiš mladší Seznam Zprávám.

„O žádné politické motivaci nikdy nemluvil, pouze chtěl docílit spravedlnosti za to, co se mu stalo,“ uvedl pak advokát Dohnal.

Když policie loni před Vánocemi krymskou kauzu odložila, právě advokát Dohnal podal proti rozhodnutí stížnost. Argumentoval mimo jiné tím, že policisté v případu nevyslechli lékařku Ditu Protopopovou, která se jako psychiatrička o Babiše mladšího starala a která měla s manželem na Babiše staršího vazby.

V době, kdy byl Babiš starší ministrem financí, byla jeho poradkyní, a když se pak stal premiérem, stala se tajemnicí národní vládní rady pro duševní zdraví. Její manžel Petr Protopopov (podle žalobce „soudně trestaný“) pracoval jako řidič v Agrofertu.

K výslechu policie pozvala Protopopovou 28. prosince. Ta ale nevypovídala, protože podle závěrečného žalobcova usnesení řekla policii, že nebyla aktuálně zbavena Babišem mladším mlčenlivosti. A před dvěma týdny pak právě syn bývalého premiéra policii napsal, že zproštění mlčenlivosti pro Protopovou poskytnout nehodlá.

Žalobce Vychyta označil takové jednání za nelogické a nekonzistentní.

Proč Babiš mladší nakonec odvolal souhlas se zbavením mlčenlivosti Protopopové, nechtěl jeho advokát Dohnal komentovat. „Bylo to rozhodnutí mého klienta,“ uvedl pouze.

Andrej Babiš mladší také jen potvrdil, že tento souhlas nedal.

Reakci Dity Prototopové se redakci zjistit nepodařilo. Nezvedala telefon a nereagovala ani na otázky zaslané SMS.

Přes vyjádřené pochybnosti žalobce ve svém verdiktu uvádí, že podle dosud zajištěných a provedených důkazů nelze případ „Krym“ uzavřít tak, že by byl někdo obviněn.

V dokumentu však připomněl časový sled události kolem pobytu na Krymu.

Babiš mladší byl v kauze Čapí hnízdo obviněn, 11. října 2017 převzal usnesení o zahájení trestního stíhání.

O den později odletěl s Petrem Protopopovem přes Rakousko do Moskvy a následně z Moskvy na Krym – do Simferopolu a Jalty.

Později bylo stíhání Andreje Babiše mladšího v kauze Čapí hnízdo zastaveno. Nyní je v tomto případě svědkem.

Také v této kauze loni v září Babiš junior vypovídal na policii. Zda bude v této věci Babiš junior pro policii důvěryhodný a zda se k jeho svědectví přihlédne, však rozhodne dozorující žalobce kauzy Jaroslav Šaroch.

Reklama

Doporučované